of 59854 LinkedIn

Elke twee uur inspectie ruiten ministerie

Spontaan springende ruiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken nopen tot bijzondere maatregelen. Eén ervan is dat elke twee uur een inspectieronde wordt gelopen om eventuele nieuwe gevallen van glasbreuk te constateren.

Spontaan springende ruiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken nopen tot bijzondere maatregelen. Eén ervan is dat elke twee uur een inspectieronde wordt gelopen om eventuele nieuwe gevallen van glasbreuk te constateren.

Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Knops op vragen van de Tweede Kamerleden Henk Nijboer en Atje Kuiken (beiden PvdA) over de spontaan springende ruiten in het ministerie aan de Rijnstraat in Den Haag, waarin ook ambtenaren van Infrastructuur en Waterstaat zijn gehuisvest.

De barsten in de ruiten zijn volgens de staatssecretaris ‘meest waarschijnlijk’ het gevolg van ‘onzuiverheden in het glas.’ Gebarsten ruiten kunnen volgens onderzoekers blijven zitten totdat deze door wind zwaarder wordt belast. Harde wind kan, zo staat in hun notitie, ook het ontstaan van glasbreuk in de hand werken en kan er mogelijk voor zorgen dat al gebarsten ruiten uit elkaar en naar beneden vallen.

 

Windkracht 7

Sinds het uitkomen van de notitie, begin augustus, wordt er elke twee uur een inspectieronde gelopen om te zien of er nieuwe ruitschade is opgetreden. Ook is er een calamiteitenplan opgesteld voor windkracht 7 of hoger. Onderdeel daarvan is de afsluiting van de onderdoorgang als tijdelijke voorzorgsmaatregel. Over de uitgang van de Koningstunnel is een overkapping gebouwd voor de veiligheid van het gemotoriseerde verkeer, ook bij windkracht 7 en hoger.

Verder wordt onderzocht welke andere tijdelijke en vervolgens permanente maatregelen genomen kunnen worden om de veiligheidsrisico’s en eventuele hinder te beperken en de situatie te verhelpen.

 

Pandapp

De gebruikers van Rijnstraat 8 worden via een speciale pandapp regelmatig geïnformeerd over de gebarsten ruiten. De gebarsten buitenruiten zijn inmiddels verwijderd. In november worden ze vervangen.

Het gebouw aan de Rijnstraat voldoet volgens de staatssecretaris aan de voorschriften uit het Bouwbesluit. Het is nog niet duidelijk waarom er in Rijnstraat 8 meer ruiten zijn gebarsten dan volgens de normen en certificaten en de foutenmarge verwacht had mogen worden. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is en of deze situatie te voorkomen was geweest. Half oktober worden de eerste resultaten van een onderzoek daarnaar verwacht.

 

Onveilige vloer

Eerder al werden in het gebouw gebruiksbeperkingen ingesteld omdat niet alle vloeren zijn door het gebruik van ondeugdelijke breedteplaatvloeren. Zo wordt geadviseerd geen bijeenkomsten van 30 personen of meer op de werkverdiepingen te organiseren en geen extra gewicht toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld stapels printpapier en extra kasten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Weer een gebrek aan materiaalkennis: kwestie is uitzettingscoëfficiënten van de verschillende materialen. Windbelasting wordt al berekend vanaf de jaren 1910 en overal blijft glas op zijn/haar plaats als er serieus aandacht aan gegeven is. Er zijn dus echt geen beta's meer in beide departementen of de architect/rijksbouwmeester heeft het kwartje nog niet zien vallen. Advies: sloop voorgezette glasgevel en begin opnieuw als oefening voor de 2e Kamer.

Vacatures

Van onze partners