of 64621 LinkedIn

Ede wist niets van undercoveracties in moskee

Ede reageert daarmee dinsdag op ophef die is ontstaan na een artikel in de NRC van afgelopen zaterdag over geheim onderzoek naar islamitische organisaties.
1 reactie

De gemeente Ede wist niets van undercoveracties van onderzoeksbureau NTA in de moskee in die gemeente. De gemeente wist wel dat er onderzoek werd gedaan, maar daarvoor zouden interviews worden gemaakt met betrokkenen binnen de islamitische gemeenschap. 

Ophef
De onderzoekers zouden zich aan die betrokkenen bekendmaken, dacht de gemeente. Wat er precies is gebeurd gaat de gemeente uitzoeken. Ede reageert daarmee dinsdag op ophef die is ontstaan na een artikel in de NRC van afgelopen zaterdag over geheim onderzoek naar islamitische organisaties.

Radicalisering
Volgens Ede is in die gemeente in 2016 onderzoek gedaan, nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV er sterk op aandrong dat polarisering en radicalisering lokaal goed in de gaten werden gehouden. In die tijd was er veel aandacht voor radicalisering, uitreizigers en dreiging, aldus de gemeente.

Vernietigd
Ede had aanleiding om zicht te willen hebben op het lokale speelveld. De gemeente had daarvoor zelf de expertise niet in huis en vroeg NTA om onderzoek te doen. Nu blijkt dat daarbij dingen niet goed zijn gegaan, worden de gegevens uit het rapport mogelijk vernietigd. De gemeente heeft zondag al met de islamitische gemeenschap gesproken. ‘We begrijpen dat ze het rapport zien als inbreuk op hun privacy. We nemen de zorgen en vragen uiterst serieus’, aldus een verklaring van de gemeente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Zo snel mogelijk bewijsmateriaal vernietigen? Zou de reactie van Ede anders zijn geweest als er bv. wapens waren gevonden? En is er niet toch ergens een gemeenteambtenaar die nu zomaar door de fanfare is ingehaald en zich in een nagloeiende doofpot heeft verstopt?

Vacatures

Van onze partners