of 59250 LinkedIn

Duizenden drugstoeristen zoek na coffeeshopverbod

Het verkoopverbod van softdrugs in Roosendaal en Bergen op Zoom heeft weinig gevolgen voor andere steden in de regio. 25 duizend Belgische en Franse drugstoeristen zijn spoorloos.
Kemal Rijken 2 reacties
Het verkoopverbod van softdrugs in Roosendaal en Bergen op Zoom heeft weinig gevolgen voor andere steden in de regio. 25 duizend Belgische en Franse drugstoeristen zijn spoorloos.

De maatregelen van Roosendaal en Bergen op Zoom kwamen niet uit de lucht vallen. Zo kampten de gemeenten jarenlang met een aanhoudende stroom buitenlandse drugskopers. Iedere week kregen ze tienduizenden Belgen en Fransen te verwerken. Ook was er veel overlast van drugsrunners: verkopers die op straat illegale soft- en harddrugs verkopen. Er moest iets veranderen en daarom kwam er een verkoopverbod.

 

Vorig jaar maakten Roosendaal en Bergen op Zoom hun plannen bekend. Vrijwel direct lieten naburige gemeenten weten te vrezen voor een zogenoemd ‘waterbedeffect’. Ze vreesden dat duizenden drugstoeristen zouden overvloeien naar hun gemeenten. Dit blijkt nu behoorlijk mee te vallen.

 

‘Al vanaf de aankondiging van het nieuwe coffeeshopbeleid van Roosendaal en Bergen op Zoom zien we in onze gemeente iets meer drugstoeristen. Naar schatting gaat het om een kleine stijging van tussen de 10 en 20 procent’, zegt burgemeester Dirk Jan van der Zaag van Goes. Zijn gemeente is de dichtstbijzijnde stad in westelijke richting van Roosendaal en Bergen op Zoom.

 

Volgens de burgemeester signaleert de politie meer auto’s met Franse en Belgische kentekens bij de twee coffeeshops van de stad. ‘We gaan daarom vaker monitoren op gebruikers van buiten de regio. Als we vinden dat het er te veel worden, gaan we extra handhaven met een pasjessysteem. Maar dat is vooralsnog niet nodig.’ Andere Zeeuwse plaatsen zoals Middelburg en Vlissingen zien geen toename in het aantal drugstoeristen.

 

Golven

 

Net als in Goes lijkt er in Breda sprake van een lichte stijging van drugstoerisme. Momenteel onderzoekt de gemeente de situatie. ‘We ondervragen bezoekers waar ze vandaan komen en waarom ze Breda bezoeken. Begin januari is het onderzoek afgerond. Voorlopig kunnen we nog geen cijfers geven’, zegt beleidsmedewerker Miranda Bruin. Woordvoerder Margriet van der Wal van de vereniging van Actieve Bredase Coffeeshopondernemers (ABC) kan meer zeggen over het aantal buitenlanders.

 

‘We hebben in golven meer toeloop. Het gaat gelukkig niet om duizenden bezoekers’, zegt ze. De meeste buitenlanders vinden de prijzen in de Bredase coffeeshops te hoog. ‘En je mag in onze stad niet meer dan 5 gram per persoon per dag kopen. Daarop wordt streng gecontroleerd. Dit ontmoedigt het bezoek’, aldus Van der Wal. In tegenstelling tot Breda is er in het naburige Etten-Leur helemaal geen sprake van meer drugstoeristen. Ook Rotterdam ziet geen significante stijging.

 

ABC vraagt zich daarom af waar de 25 duizend wekelijkse buitenlandse bezoekers van Roosendaal en Bergen op Zoom gebleven zijn. Volgens de twee gemeenten heeft het massaal wegblijven te maken met hun voorlichtingscampagne C’est Fini. ‘We hebben de Belgen en Fransen duidelijk gemaakt dat ze hier niet meer moeten zijn. Misschien lopen ze nu illegale softdrugs in eigen land’, zegt woordvoerder Coppens namens Roosendaal en Bergen op Zoom. Ook hebben de gemeenten internationale media-aandacht getrokken en hebben ze informatie verstrekt op populaire internetfora van cannabisgebruikers.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door fff op
google
google
[url=http://www.google.com]google[/url]
Door Erwin-Jan op
Men vreest dat sites als www.istoners.com het drugstoerisme alleen maar zullen verslechten. Sommige politici willen zelfs alle informatie over coffeeshops op het internet in de ban doen.

Vacatures

Van onze partners