of 64231 LinkedIn

Depla weegt vergunning 538-testfeest nog af

Eerst moeten alle adviezen over het organiseren van het testevenement 538 Oranjedag in Breda zorgvuldig worden afgewogen, voordat er een vergunning wordt verleend voor het evenement. Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in het programma Nieuwsuur. De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest met 10.000 mensen op het Chasséveld dat voor aanstaande zaterdag staat gepland.
5 reacties

Eerst moeten alle adviezen over het organiseren van het testevenement 538 Oranjedag in Breda zorgvuldig worden afgewogen, voordat er een vergunning wordt verleend voor het evenement. Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in het programma Nieuwsuur. De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest met 10.000 mensen op het Chasséveld dat voor aanstaande zaterdag staat gepland.

Woedend
Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis wordt massaal ondertekend. De strekking van de petitie is dat een feest op 400 meter van een door corona overbelast ziekenhuis een slag in het gezicht is van patiënten en zorgverleners. Op zondagavond liep het aantal ondertekeningen al tegen de 300.000. Ook de plaatselijke horeca en politiek toonde zich er woedend over. Ze voelden zich overvallen en vragen zich af waarom niet is gedacht aan de plaatselijke horeca. 'Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?', zei Depla.

Gemeenteraad
Tegelijkertijd luistert de burgemeester naar de maatschappelijke onrust en de opmerkingen van mensen die verontwaardigd zijn over het evenement. 'We nemen hun zorgen serieus', zei de burgemeester. Verder zei Depla de gemeenteraad van maandagavond af te willen wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.


Leren van het evenement

Eerder op zondag zei Depla nog achter het evenement te staan. 'We willen zorgen dat we iets kunnen leren van het evenement. Want we leren ervan, niet alleen voor Breda maar voor heel Nederland. Daar willen we als stad een bijdrage aan leveren.' Ook zei hij: 'Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?.'

 

Maatschappelijke onrust

In een statement vroeg de gemeente Breda het kabinet al om zich uit te spreken over het evenement. 'We zien de maatschappelijke onrust', stond er. 'We zien ook de handtekeningen onder de petitie.' De gemeente 'ja' heeft gezegd tegen 538 Oranjedag om te helpen bij de realisatie van de doelstellingen van de Fieldlabs. 'Het doel van deze onderzoeken is wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee.'

Heropenen samenleving
Het demissionaire kabinet wil, ondanks de kritiek, doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, bevestigden ingewijden zondagavond berichtgeving hierover van BNR. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen, maar het kabinet vindt het belang van wetenschappelijke onderzoeken achter de evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. 

Onderzoeken

Meerdere bewindslieden spraken zondag over de kwestie, maar er is volgens de ingewijden geen reden voor het kabinet om dit proefevent en andere evenementen die op de rol staan, af te blazen. Er wordt

benadrukt dat het bij de proeven niet om het feest of optredens gaat, maar vooral om de onderzoeken. Die moeten uitwijzen welke maatregelen werken om evenementen weer te kunnen houden. Bezoekers zitten in verschillende bubbels, hun gedrag wordt bekeken en ze moeten zich laten testen. Het kabinet zal Breda nog informeren over het standpunt.


Verontruste zorgverleners

De petitie komt van chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers, die namens 'verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen' stellen dat 'dit ondoordachte pseudo-experiment' moet worden afgeblazen. Crolla zegt 'ontzettend verrast' te zijn door de overweldigende aandacht voor de actie. 'Het succes van deze petitie en alle media-aandacht, laat zien hoe zeer dit in Nederland leeft en hoe hier over gedacht wordt', zei Crolla zondag.

'Vaccineer, vaccineer, vaccineer'

Crolla en zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben geen enkel begrip voor het testevenement. 'Ik wil het publiek, de artiesten en 538 hun feest niet afnemen, ik wil geen groepen tegen elkaar opzetten, maar ik wil zeggen dat dit niet de juiste tijd en het juiste moment is en dat de prioriteiten anders moeten liggen. Vaccineer, vaccineer, vaccineer en vaar één koers. Dat is beter voor onze gezondheid én voor de economie', aldus Crolla.

Harde keuzes
Volgens de chirurg is er een verschil tussen wat de samenleving denkt dat er aan de hand is en wat er echt speelt in ziekenhuizen. 'Wij breiden onze IC-capaciteit inmiddels evenveel uit als tijdens de eerste golf, de uitslaapkamers zijn weer ingericht als IC en heel veel operaties zijn geschrapt. We maken nu misschien wel hardere keuzes wie wel of niet geopereerd kan worden. Dagelijks sta ik patiënten te woord wiens operatie wordt uitgesteld. En dan wordt vlakbij het ziekenhuis zo’n festival georganiseerd.'

Duidelijk signaal

Crolla denkt dat de groep mensen die de petitie heeft ondertekend massaal zijn kans heeft gegrepen om zijn stem te laten horen. 'Dat zijn de brave burgers die zich zorgen maken, de regels volgen, één persoon op bezoek krijgen en die snakken naar een einde van deze periode', aldus de chirurg. 'Ik hoop dat dit duidelijke signaal van mensen uit heel Nederland serieus wordt opgepikt.'


Ziekenhuis steunt oproep

Volgens een woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis is de petitie van Crolla op persoonlijke titel, maar onderschrijft het ziekenhuis zijn oproep wel. Het Amphia stuurde eerder zelf al een brief aan de gemeente, waarin het de zorgen over de komst van het feest uitte vanwege de hoge druk op de zorg. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin op
@ Rutger. Hou alsjeblieft op met die term burgervader (m/v). Ik heb geen enkele band met en vaak ook geen waardering voor burgemeesters, wel met mijn vader en moeder en dat predikaat verdienen ze NOOIT1
Door Hans op
Ik heb een ideetje voor een fieldlab
Roep 10.000 zorgmedewerkers op, test ze en VACCINEER ze vervolgens.
Herhaal dit fieldlab een aantal weken later voor de 2e VACCINATIE!

Als U het nog niet heeft gedaan, onderteken de petitie SVP.
Door Frits op
De oogkleppen van de bestuurders intrigeren me. De oogkleppen zijn zó divers en zó selectief dat ze willekeur veroorzaken. Wanneer je dat als bestuurder pas doorhebt wanneer er massaal een petitie wordt getekend dan sta je los van de samenleving die je zegt te dienen.

Waarom sla je de ene demonstratie met ME en waterkanonnen uit elkaar en de andere niet?

Waarom stuur je de BOA' s naar een feestje van tien man maar sta je toe dat een commerciële club er met gemeenschapsgeld er één organiseert met 10.000 man?

Waarom hou je de horeca dicht maar plaats je in je stadscentrum picknicktafels waar je inwoners pal naast de gesloten horeca wel hun eigen versnaperingen kunnen nuttigen?

Waarom eis je dat mensen thuis moeten werken en ga je als politici elkaar tijdens een formatie fysiek ontmoeten en (dus) besmetten?

Het rijtje met waarom-vragen is bijna eindeloos aan te vullen. Bestuurders hou op met zwalken en politiek opportunisme en ga vanuit de rede besturen. Jullie verliezen alle geloofwaardigheid voor nu maar ook in de toekomst.
Door Rutger op
Wat voor burgervader van de gemeente Breda ben je als je een vergunning afgeeft aan een commerciële radiozender voor een experiment in het hart van de stad terwijl je hiermee je eigen het Amphia ziekenhuis, op een steenworp afstand, en alle zorgverleners die zich over the top werken om de zorg draaiend te.houden hiermee zo’n klap in het gezicht geeft en wegzet als zeurders die het grote belang niet inzien. En dit terwijl de IC vollloopt. Functie elders........?
Door de boer (nvt) op
Dit feestje van 538 vlakbij het ziekenhuis lijkt toch een beetje op met zijn allen lekker een sigaretje roken voor het AvL in Amsterdam. Moet kunnen, we hebben al zolang geen feestgevierd... de hedonisten onder ons hebben het zwaar, maar 538 biedt redding.. Hoere, feesten maar.

Vacatures

Van onze partners