of 64740 LinkedIn

Depla: extra maatregelen tegen voetbalgeweld

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
2 reacties

Burgemeester Paul Depla van Breda pleit voor extra maatregelen om geweld in en rondom voetbalstadions uit te bannen. Hij denkt daarbij aan het tijdelijk sluiten van vakken in een stadion waarin het misgaat, een (digitale) meldplicht voor hooligans met een stadionverbod en een strafpuntensysteem met gevolgen voor de licentie van clubs die de veiligheid niet op orde hebben.

Eind aan geweld

Depla komt met de voorstellen na afloop van een bijeenkomst van de zogenoemde Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitten. Hij vertegenwoordigt in dit overleg de burgemeesters van de speelsteden. Hij benadrukt dat de regiegroep zelf geen besluiten kan nemen, maar vindt het hoog tijd dat er een einde komt aan aanhoudende gewelddadige confrontaties tijdens voetbalwedstrijden.

Nu opstaan

Het sluiten van vakken moet in zijn ogen niet direct gebeuren als er dingen gebeuren in een vak die niet kunnen, zoals racistische spreekkoren, geweld of het afsteken van vuurwerk. 'Vanuit openbare veiligheidsoogpunt is dat niet verstandig. Maar wel twee weken later. Als we nu niet opstaan, normaliseren we gedrag dat niet thuishoort in voetbalstadions. En worden de kwaadwillenden onaantastbaar en weten we wie echt de baas is in het stadion.' Hoe het precies zou moeten worden ingestoken, vergt volgens Depla onderzoek en uitwerking.

Licentie kwijt

Als het gaat om het strafpuntensysteem denkt hij aan een soortgelijk model dat nu al geldt voor clubs die hun financiën niet op orde hebben. Die kunnen in het uiterste geval hun licentie kwijtraken. 'Veiligheid behoort geen sluitpost te zijn. Als clubs die niet op orde hebben, dient dat gevolgen te hebben.'

Afstoffen

De meldplicht is niet geheel nieuw, daar is al eerder over gesproken. 'Het wordt hoog tijd dat die eindelijk wordt geëffectueerd.' Ook pleit de Bredase burgemeester voor het 'afstoffen van bestaande instrumenten' zoals een stadionverbod met gebiedsverbod, tuchtrechtelijke maatregelen die de KNVB kan opleggen en beter kijken naar de organisatie rond wedstrijden. 'We hebben ons een beetje in slaap laten sussen, denkende dat het wel redelijk ging. Wat er nu in stadions gebeurt, is abnormaal. We moeten ervoor zorgen dat de mensen die zich onaantastbaar voelen het niet voor het zeggen krijgen.'

Overleg

De KNVB en de Eredivisie CV willen maandagavond verder niet reageren op wat er besproken is in de regiegroep. Beide partijen wachten eerst het overleg van dinsdagmiddag met minister Grapperhaus af, laten ze weten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje op
@Spijker: Het niet meer toelaten van supporters van de uitspelende club.
Door Spijker (n.v.t.) op
Veel problemen zijn te ondervangen via bijvoorbeeld:::
1. betere controle op binnen smokkelen van vuurwerk.
2. betere controle op binnen smokkelen van drugs en drugsgebruik.
3. verbieden van alcoholgebruik op de tribunes.
4. bij tweede keer in de fout volgt stadionverbod voor 1 jaar en inname van seizoenkaart.
5. bij derde keer volgt een landelijk stadionverbod voor 10 jaar.
Daarnaast gebruikelijke straffen (en strafverzwaring) bij ingrijpen politie.
Wie heeft nog meer tips?

Vacatures

Van onze partners