of 59206 LinkedIn

Den Haag wil APV aanpassen aan 'aso-wet'

De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

APV

Daarmee neemt Den Haag het voortouw in het aanpassen van de algemene plaatselijke verordening (APV). Als de gemeenteraad het voorstel aanneemt, kan de burgemeester hardnekkige overlastbezorgers een dwangsom opleggen, een bezoekverbod opleggen of zelfs (tijdelijk) uit huis laten plaatsen. Behalve van Krikke, klinkt ook van de Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen een oproep om in zijn gemeente de APV aan te passen. Het Parool meldde maandag dat Amsterdam eind dit jaar de APV wil gaan aanpassen, onder meer om overlast rond corps- en dispuutshuizen in het centrum tegen te gaan.

 

Geen arbitrage

Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), staat positief tegenover het Haagse initiatief: ‘Het is goed dat er nu een wet ligt die het mogelijk maakt voor burgemeesters om op te treden tegen burgers die voor voortdurende en ernstige overlast zorgen. Dat dient uiteraard pas te gebeuren nadat eerst andere wegen zijn bewandeld. Bijvoorbeeld buurtbemiddeling of – in het geval dat de overlastgever in een huurhuis woont – het aanspreken van de verhuurder. Het moet niet zo zijn dat burgers direct naar hun burgemeester gaan.’ Van Bennekom ziet geen risico dat burgemeesters in een ongewenste arbitragerol vallen: ‘De burgemeester moet bijvoorbeeld niet optreden als rechter in burenruzies. Het moet duidelijk gaan om overlast met een uitstraling naar de openbare orde.’

 

Animo   

De NGB-directeur zegt nog geen zicht te hebben op het animo bij andere burgemeesters om de APV aan te laten passen. Wel heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) inmiddels een ledenbrief rondgestuurd met een model-APV voor de toepassing van de Wet aanpak woonoverlast. Van Bennekom wijst ook op een stappenplan voor overlastbestrijding dat door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is gepubliceerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Casper Bruinsma op
Die vrije wijkteams zijn overal waar ze niet moeten zijn dit soort aso mensen dat vinden ze niet leuk dat is niet aantrekkelijk daar lopen ze zo langs heen ze willen stalken,intimideren bij prive adressen, aan mensen zitten , opdringen, in levens speuren, zich bemoeien,domineren, inbreken,gegevens opzoeken hilariteit, vergaderen, complexe diagnoses bedenken mensen sociaal naar beneden halen en roddelen etc. Ze hebben toch geen tijd voor dit soort aso gevalletjes ? Ze hebben wel wat beters te doen.Ze willen weerstand . Deze vrije vogels kunnen doen en uitkiezen wat ze willen.
Door Max op
De VNG inschakelen ? Dat zijn zeker brave integere mensen ?De wijkteams zijn ook met de dag crimineler en meer overlastgevender ze gedragen zich niet netjes lekken gegevens en zijn niet te vertrouwen daar mag ook wel eens een wet voor komen !
Door Arie Pronk (Timmerman) op
Ik ben erg blij met deze wet . Ik en de mede portiek bewoners ondervinden erg veel overlast van de beneden buren . Sommige portiek bewoners zijn zelfs bang . Sinds enkele jaren woont er een gezin beneden die zich niets van de mede portiek bewoners aantrekken . Ze hebben honden die poepen in de tuin en dat word niet opgeruimd , ze hebben 4 katten die pissen in huis en soms pissen en poepen ze op het portiek . De zoon van die familie vond het nodig om binnen een halfuur na dat de schoonmaak bedrijf was geweest een zak popcorn door het portiek te gooien en de legezakken bij buren in de brievenbus te stoppen . Ze pissen in het portiek en gooien cola op de grond . Ze hebben de mededelingen bord in de brand gestoken . We hebben regelmatig geklaagd bij de Vestia , maar die laten ons in de kou staan . We hebben een keer een heleboel handtekeningen opgehaald bij mensen die klachten over deze familie hebben en die ingeleverd bij de Vestia . Toen ik na een maand belden om te vragen hoe het er voor staat zij de Vestia (we hebben een paar weken niets van jullie gehoord dus nemen wij aan dat de klachten over zijn , dus hebben we de handtekeningen weg gegooid) . We zijn van de schoonste portiek naar de smerigste gegaan . Ik hoop van harte iets van iets van jullie te horen wat we worden hopeloos . Gr . Arie
Door H. Wiersma (gepens.) op
Gemeenten kunnen beter eerst de VNG inschakelen dan allemaal proberen 'het wiel' uit te vinden.
Door Jan op
Tja, deregulering is blijkbaar niet altijd de oplossing...

Vacatures

Van onze partners