of 59082 LinkedIn

Den Bosch en Zeeland tegen politie-indeling

Noord-Brabant moet één politie-eenheid vormen in plaats van de door minister Opstelten voorgestelde tweedeling in een westelijk en oostelijk Brabants politiekorps. Zeeland wil bij Rotterdam-Rijnmond en niet bij West-Brabant.
Noord-Brabant moet één politie-eenheid vormen in plaats van de door minister Opstelten voorgestelde tweedeling in een westelijk en oostelijk Brabants politiekorps. Zeeland wil bij Rotterdam-Rijnmond en niet bij West-Brabant.

Nationale politie
Ton Rombouts, burgemeester van Den Bosch, spreekt zich uit tegen de door de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD) voorgestelde nieuwe landelijke indeling van tien regionale politie-eenheden in plaats van de huidige 25 korpsen. Opstelten heeft deze indeling gemaakt in het kader van de vorming van de nationale politie.

Brabantse schaal
Rombouts vindt de keuze voor twee Brabantse politiekorpsen (Oost-Brabant en West-Brabant plus Zeeland) geen adequaat antwoord van de minister van Veiligheid en Justitie voor het bestrijden van de criminaliteit in Brabant. ‘De criminele infrastructuur is op Brabantse schaal georganiseerd en niet op het niveau van de twee regio’s zoals die worden voorgesteld.’

Minder politie
Ook vreest Rombouts dat Brabant met de nieuwe indeling minder politie krijgt. ‘De twee korpsen in Brabant behoren tot de kleinste van de tien. Om in voetbaltermen te spreken: je kunt beter in het linkerrijtje staan dan in het rechterrijtje. Mijn ervaring is namelijk dat de grootste korpsen altijd het meeste budget krijgen.’

Provincie als uitgangspunt
De keuze van minister Opstelten voor de tien nieuwe politieregio’s (zie kaartje) is gemaakt met de gerechtelijke indeling van Nederland als leidraad. Rombouts hekelt die aanpak. ‘Ik vind het van de zotte dat de indeling van de politie wordt opgehangen aan de indeling van de rechtbanken in dit land. Je moet uitgaan van het Huis van Thorbecke. De provincie zou het uitgangspunt moeten zijn en daarom hecht ik ook aan heel Brabant als één politiegebied.’

Drugscriminaliteit
Volgens Rombouts sluit een dergelijke provinciale indeling ook beter aan op de Taskforce die door minister Opstelten afgelopen najaar voor Brabant is ingesteld om de drugscriminaliteit in de zuidelijke provincie te bestrijden. Dat gebeurde na aan drugscriminaliteit gerelateerd geweld tegen burgers en bestuurders in Zuidoost-Brabant. ‘Als burgemeester van Tilburg heeft Opstelten vorig jaar nog een rapport gepresenteerd dat de bestuurlijke samenwerking tegen criminaliteit beter kan in Brabant. Eén Brabants politiekorps garandeert dat het beste’, aldus Rombouts.

Zeeland
Ook Zeeland wil af van de door Opstelten voorgestelde indeling. Zeeland wordt volgens Opsteltens plan onderdeel van de regio West-Brabant met de Tilburgse burgemeester als verantwoordelijk regioburgemeester. ‘Wij hebben een voorkeur voor aansluiting bij de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Vanwege onze havens hebben wij ook meer gemeenschappelijk met Rotterdam-Rijnmond dan met Brabant. Brabant is voor ons second best en Tilburg is voor ons een brug te ver’, aldus de Zeeuwse korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg, Koos Schouwenaar.

Eindhoven
In de nieuwe politieregio Brabant-Oost wordt Eindhoven de regioburgemeester. Den Bosch claimt compensatie voor het verlies van de positie van korpsbeheerder. ‘Ik vecht voor Den Bosch als justitiële hoofdstad inclusief de politie. De vestigingsplaats van de politiechef van de nieuwe regio Oost-Brabant moet daarom Den Bosch zijn’, aldus de Bossche burgemeester Ton Rombouts.

Lees het hele artikel 'Brabant niet opdelen in twee politieregio's' in Binnenlands Bestuur nummer 16, 20 april 2011.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gertjan (oud bestuurder) op
Als de heer Rombouts naar West brabant zou kijkeb dan zou hij kunnen zien dat een groot deel van Zeeland op West Brabantse samenwerking is ingesteld. De regide provincie grensen houden veel van dit soort ontwikkelingen tegen. Met gemeentegrenzen hebben de provincies minder moeite!
Door johan de K. op
Noord Brabant is een grote provincie, zowel qua oppervlakte als qua inwonersaantal.

Het lijkt mij logisch, dat Brabant wordt opgesplitst in twee delen, die overeenkomen met de grenzen van de beide arrondissementen.

De korpsbeheerders moeten dan wel geleverd worden door de beide steden, waar nu de arr-rechtbanken gezeteld zijn. Te weten Den Bosch en Breda.

Vacatures

Van onze partners