of 59250 LinkedIn

D66 ijvert voor wietexperiment

Sjors van Beek Reageer
Een werkgroep van D66 ijvert op lokaal, nationaal en Europees niveau voor een experiment met het reguleren van de wietteelt. De Tweede Kamerfractie van D66 is gevraagd zich hier ook voor in te zetten.

Een werkgroep van D66, ‘Holland Cannabino’ genaamd, wil de achterdeurproblematiek rond coffeeshops aanpakken op de wijze waarop enkele jaren geleden de gokproblematiek is bestreden door Holland Casino op te richten. Ton Schijvenaars, D66-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Roosendaal en de trekker van Holland Cannabino: ‘We promoten het drugsgebruik niet, maar we zijn wel van mening dat je het moet reguleren in een gesloten systeem, zoals dat ook gebeurt met sigaretten en alcohol.’ De proef zou bij voorkeur moeten plaatsvinden in samenwerking met Duitse en Belgische grenssteden, aldus de Roosendaalse D66’er.

 

Gepleit wordt voor een vijfsporenplan: na regulering moet de gemeente zorgen voor faciliteiten voor parkeren, afval en sanitair rond coffeeshops. Is er nog steeds overlast, dan is daadwerkelijk handhaven geboden. Ook moet justitie hard optreden tegen de drugsmaffia en witwaspraktijken rond wietteelt, en als laatste punt noemt Holland Cannabino de mogelijkheid voor gemeenten om coffeeshops te spreiden of naar de uitvalswegen te verplaatsen.

 

In de werkgroep zitten diverse raadsleden en politici, onder wie burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom, Tweede Kamerlid Boris van der Ham en Europarlementariër Sophie in ’t Veld. Medewerkers van laatstgenoemde zoeken momenteel uit welke juridische belemmeringen (verdragen of Europese regelgeving) er bestaan tegen een proef met gereguleerde teelt.

 

In ’t Veld, die vrijdag een werkbezoek brengt aan de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom: ‘Het beeld heerst dat Nederland als enige een gedoogbeleid heeft, dat het in de rest van Europa allemaal strak verboden is en er niks beweegt. Maar zo is het niet. Overal wordt op decentraal niveau geëxperimenteerd.’

 

In het Europees Parlement geldt softdrugs nog steeds als een ‘heel gevoelig onderwerp, in debatten gaat men héél voorzichtig te werk’, aldus In ’t Veld. ‘Maar er is voor het eerst wél een verandering merkbaar. Langzaam maar zeker komt er enige consensus dat samenwerking gewenst is bij bijvoorbeeld de volksgezondheidsaspecten en de informatievoorziening. De Nederlandse aanpak wordt niet langer alleen maar afgewezen. En de politieke wil is toch altijd de eerste stap, daarna komen pas de eventuele juridische belemmeringen aan de orde.’

 

D66 Kamerlid Boris van der Ham pleit op zijn website voor de mogelijkheid dat de politie flexibeler gaat rechercheren, waarbij de meest professionele telers het hardst worden aangepakt. Ook moet de maximale handelsvoorraad van 500 gram per coffeeshop in sommige gemeenten met slechts weinig coffeeshops verhoogd kunnen worden.

 

‘Toestroom afremmen’

 

De Venlose burgemeester Bruls (CDA) wil dat de Limburgse gemeenten samenwerken bij het reguleren van het buitenlandse drugstoerisme. Limburg is aan vrijwel alle kanten omsloten door buitenland, en de reisafstanden tussen de gemeenten zijn kort. ‘Het heeft dus geen zin als we in Venlo beperkende maatregelen nemen als bijvoorbeeld Roermond dat niet doet’, aldus Bruls in een persverklaring.

 

Venlo denkt daarbij aan de invoering van een gezamenlijk pasjessysteem voor alle grensgemeenten. Ook kunnen de openingstijden worden gelijkgeschakeld. Beide maatregelen zullen de toestroom van drugstoeristen afremmen. Bovendien voorkomt het dat drugstoeristen op één dag op meerdere plekken tegelijk softdrugs inslaan.

 

Tachtig procent van de klandizie van de Venlose coffeeshops is Duits. ‘Als we die toestroom kunnen afremmen is het probleem dus praktisch opgelost’, aldus Bruls, die de Nederlandse regering oproept om op Europees niveau afspraken te maken zodat buitenlandse drugstoeristen kunnen worden geweerd. Op de wiettop in Almere vorige week riepen de aanwezige burgemeesters ook op te komen tot een pilot met gereguleerde wietteelt. Eindhoven en Tilburg hebben zich hiervoor al gekandideerd.

 

Gepleit werd ook voor een onderzoek door het landelijk parket naar de criminaliteit die samenhangt met de handel, productie en verkoop van wiet. In hun slotverklaring riepen de burgemeesters ook het kabinet op om tot Europese afspraken te komen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners