of 61819 LinkedIn

Culemborg zucht al jaren onder groepje Marokkaanse straatjongeren

Sjors van Beek 2 reacties
De veelbesproken Culemborgse wijk Terweijde blijkt al jaren te worden geteisterd door een groepje Marokkaanse jongens. Gemeenten en politie hebben dit ook al tijden haarscherp in beeld.

De intimidatiepraktijken door de Marokkaanse jongeren zijn dusdanig dat steeds minder mensen aangifte durven te doen. Ook ‘Meld misdaad anoniem’ wordt weinig gebruikt. Hierdoor zijn, paradoxaal genoeg, sommige misdaadcijfers in Terweijde flink gedaald. Dit blijkt uit de Startnotitie & Veiligheidsanalyse die vorige week door de Culemborgse gemeenteraad is goedgekeurd.

 

De gemeente noemt het ‘opvallend’ dat Terweijde in de statistieken niet als slechtste wijk uit de bus komt. ‘Dit opvallende gegeven kan mogelijk verklaard worden aan de hand van de hoge scores op het gebied van vernieling van auto’s en bedreiging. De gemeente, de politie en de lokale partners hebben een duidelijke indruk dat Zuidoost en specifiek de Staatsliedenbuurt (Terweijde, red.) wel degelijk een aandachtsgebied vormt.

 

Burgers durven door bedreigingen met daaraan gekoppeld onder andere vernielingen van auto’s geen melding of aangifte te doen. Hiervan is een aantal voorbeelden bekend bij alle lokale partners. In veel van deze gevallen worden de delicten gepleegd door leden van een overlastgevende jeugdgroep die zich in de Staatsliedenbuurt bevindt’, aldus de Veiligheidsanalyse, opgesteld in november 2009.

 

Rising stars

 

In de Nieuwjaarsnacht ging het in Culemborg mis tussen Marokkanen en Molukkers nadat een (half-) Moluks meisje bij de politie melding had gemaakt van brandstichting en Marokkaanse jongeren vervolgens represailles namen. Verleden week deelde de woningcorporatie ‘gele kaarten’ uit aan een tiental Marokkaanse gezinnen omdat hun kinderen overlast veroorzaakten. Na felle protesten van Marokkaanse zijde werden de waarschuwingen later weer ingetrokken.

 

Uit de Veiligheidsanalyse komt naar voren dat 21 criminele jongeren en 29 ‘rising stars’, allen van Marokkaanse afkomst, de wijk al jaren in een ijzeren greep houden. Het gaat om ‘jongeren’ tussen de 15 en 31 jaar, afkomstig uit vijftien gezinnen. Ze houden zich bezig met bedreigingen, woninginbraken en autokraken. Ook vernielingen aan auto’s komen in de wijk vaak voor, evenals geweldsdelicten. Dat laatste geldt temeer als opmerkelijk omdat er in Terweijde geen uitgaansgelegenheden zijn.

 

De politie heeft de afgelopen jaren al minimaal vier onderzoeken verricht naar deze groep Marokkanen, van wie sommigen zijn gearresteerd wegens nog zwaardere misdrijven. Saillant detail: veel gemeenten hanteren de zogeheten Beke-methodiek bij het indelen van jeugdgroepen. Daarbij worden drie oplopende categorieën onderscheiden: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. De Culemborgse groep komt niet in aanmerking voor het etiket ‘crimineel’ omdat zij ‘ten eerste erg goed zijn in wat zij doen (er worden er weinig gepakt; hoog “dark number”), en ten tweede de criteria voor een criminele jeugdgroep erg hoog zijn’, aldus de Veiligheidsanalyse. Tot nu toe had de betreffende groep zelfs niet het formele label ‘overlastgevend’, maar de gemeente noemt haar desondanks toch zo.

 

Culemborg signaleert dat de jongere broertjes en zusjes van de overlastgevers ook steeds meer problemen veroorzaken. Kinderen jonger dan 12 jaar plegen steeds heftiger delicten, aldus de notitie. Deze jongste leeftijdsgroep overlastgevers is uiterst lastig aan te pakken, constateert de Veiligheidsanalyse, omdat het ‘zeer moeilijk is om over deze groep informatie te vergaren’. Deze jongetjes vallen niet onder het strafrecht en komen dus ook niet voor in de officiële politiegegevens. Met name via de weg van de leerplicht wil Culemborg meer over deze jongste groep te weten komen.

 

Intimidatie

 

Ook de veiligheid op scholen baart de gemeente steeds meer zorgen. In 2007, 2008 en 2009 hebben er incidenten plaatsgevonden ‘die te maken hadden met bedreiging van leraren en vernieling van eigendommen’. Ook de daders hiervan zijn weer gelinkt aan de overlastgevende jeugdgroep. ‘Gezien deze zorgwekkende ontwikkelingen vormt de veiligheid in en om school een aandachtspunt’, schrijft de gemeente.

 

Uit de bijlages van de Veiligheidsanalyse blijkt verder dat een project van Marokkaanse buurtvaders in 2006 is gestaakt ‘wegens intimidatie’. In 2008 is een herstart gemaakt. ‘Het betrof een project van drie Marokkaanse buurtvaders. Zij werden met de nek aangekeken en uitgescholden door de eigen achterban. Het werkte gewoon niet’, aldus een woordvoerster van de gemeente. In 2008 is een herstart gemaakt met vijftien ‘buurtouders’ van gemêleerde achtergrond, onder wie ook Marokkaanse moeders. Deze buurtouders hebben eerst een training gehad hoe ze om kunnen gaan met jongeren. Ze surveilleren twee keer per week in drie wijken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door birdy op
holland love it ore leave it en anders gewoon er uit trappen met de hele fam terug naar land van herkomst wat nou 2 paspoorten oprotten tering volk.
molukkers 300jaar gevochten voor nl belangen marokanen niks dan ellende tuig van de richel
Door Rutger op
Erg voor de Molukse gemeenschap. waarom sturen ze die Marokkanen niet terug? Het zijn geen Nederlanders, het zijn en blijven Marokkanen, dat vinden ze zelf ook.
Paspoort afpakken en terug.

Vacatures

Van onze partners