of 59250 LinkedIn

Culemborg streeft naar gemêleerde wijk Terweijde

Een van de vijf beschadigde huizen in de wijk Terweijde
Een van de vijf beschadigde huizen in de wijk Terweijde
Reageer
De gemeente Culemborg beschouwt de rellen in de wijk Terweijde als een strijd tussen twee bevolkingsgroepen.  Om ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen streeft de gemeente naar een meer gemêleerde samenstelling van de wijk.
Rellen
Afgelopen weekeinde braken voor de zoveelste maal vechtpartijen uit tussen Molukse en Marokkaanse inwoners van Terweijde.  Er vielen tenminste twee lichtgewonden, er sneuvelden ruiten en er werd met stenen gegooid naar de politie. De gemeente kondigde  een noodverordening af,  waardoor de wijk als risicogebied kon worden aangemerkt. ‘Dat geeft meer mogelijkheden om op te treden’, aldus woordvoerster Jaqueline Spijkerman van de gemeente. De ME blijft in ieder geval maandag nog zichtbaar op straat in de wijk.

Eerdere ongeregeldheden
De rellen volgen op eerdere ongeregeldheden in september vorig jaar en tijdens de jaarwisseling. Volgens  Spijkerman heeft de gemeente er in de aanloop naar oud en nieuw alles aangedaan om herhaling te voorkomen.  ‘We zijn al lang met de bewoners en andere betrokkenen in gesprek om de problemen op te lossen. Er zijn al veel maatregelen getroffen’. Zo stelde de gemeente geld beschikbaar voor een buurtfeest met oud en nieuw en was er veel politie op straat.

Sfeer van angst
In de jaren zeventig kwamen in de destijds nieuwe wijk Terweijde veel Molukkers wonen. Sindsdien kwamen ook Marokaanse gezinnen naar de wijk. In 2004 kondigt de gemeente een harde aanpak van probleemjongeren in Terweijde aan. Een groep Marokkaanse jongeren zorgt er voor flinke overlast, variërend van vernielingen tot berovingen. De toenmalige burgemeester spreekt van een 'sfeer van angst'.

 

Doorstroming
Op langere termijn wordt de  wijk opgeknapt, waarna een aantal woningen van de woningbouwvereniging verkocht zullen worden. ‘We hopen dat de samenstelling van de bevolking in de wijk zal veranderen,  zodat de beide bevolkinggroepen wat minder  tegenover elkaar komen te staan’,  stelt de woordvoerster. Ze benadrukt dat niemand gedwongen zijn huis uit zal moeten. ‘We werken uiteraard op basis van vrijwilligheid. We maken de wijk aantrekkelijker voor iedereen. We willen daarmee de doorstroming stimuleren.'

Verder rustig

Overigens is het nieuwe jaar in andere delen van Culemborg opvallend rustig begonnen. Buiten de wijk Terweijde lag de nieuwjaarschade volgens Spijkerman ver beneden die van vorig  jaar. Dat ondanks dat vrijwel alle agenten in Terweijde aanwezig waren.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners