of 59250 LinkedIn

Criminoloog: Coffeeshop in 2010 verleden tijd

5 reacties
Over twee jaar is er in Nederland geen coffeeshop meer. Dat voorspelt Henk van de Bunt, hoogleraar criminologie, in een interview met het blad VNG Magazine.
Van de Bunt, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, denkt dat in 2010 een einde komt aan dit typisch Nederlandse verschijnsel. Softdrugs zullen niet door het buitenland worden geaccepteerd, zegt hij. Door de criminalisering van de markt is het Nederlandse gedoogbeleid zijn geloofwaardigheid kwijt, is zijn standpunt. 
 
Misrekening
De criminoloog zegt dat het gedoogbeleid niet meer valt uit te leggen. Cannabis mag wel worden verkocht maar niet worden geproduceerd of verhandeld. Met twee collega’s verrichtte Van de Bunt vorig jaar onderzoek (’De wereld achter de wietteelt’) in opdracht van het ministerie van Justitie. 'Het was een misrekening bij het ontwerp van ons gedoogbeleid in de jaren zeventig dat softdrugs op den duur wel geacccepteerd zouden raken in het buitenland.’ Van de Bunt constateert dat het niet het geval is. 
 
Lange termijn

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht organiseert 21 november een conferentie over de toekomst van de coffeeshops. Het drugsbeleid leidde dit weekeinde tot wrijving in de coalitie. CDA-leider Pieter van Geel zei zaterdag op het congres van zijn partij in Utrecht dat er een einde moest komen aan het gedoogbeleid. De PvdA verzet zich tegen dat standpunt. Het CDA heeft wel de steun van de ChristenUnie, de derde coaltiepartij. In het regeerakkoord staat dat het gedoogbeleid wordt voortgezet. Sluiting van de coffeeshops is 'een perspectief voor de lange termijn’, aldus Van Geel.

Lees ook:
Gedogen wiet splijt grensgemeenten (31/10/2008)
Leiden ‘legaliseert’ coffeeshop (30/10/2008)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dimkri op
coffeshops sluiten gaat nu nog zeker niet lukken........
Door kingbenjahman (artist) op
tuurlijk verbiedt t lekker joh..
ga k mn wiet toch bij de dealers op straat kopen.. is er helemaal geen controle meer.
kunnen alle jongeren ook gewoon bij de dealers op straat hun wiet halen,willen we die kant op?
de regering vangt anders TOP vd coffeeshops,flinke omzet.
kijk hoe mensen reageren als je niet meer mag roken in uitgaansgelegenheden...
gaat lekker sfeertje worden in 2010 dan,rofl..
of LEGALISE gewoon.....
Free the Herbz!

Door TerrierBRam (Activist) op
De VS bewijzen dat legaliseren de beste optie is. Grootste deel van het budget voor de war on drugs gaat op aan kleine vergrijpen omtrent Marijuana. In de VS blowed men gemiddeld per hoofd van de bevolking veel meer dan in Nederland, volgens de DEA.
Door pablo (bedrijfsleider in een coffieshop) op
er lopen verdragen in europa (het verdrag van schengen) stellen dat 1 land geen wijzigingen mag doorvoeren die invloed heeft op de buur landen.
Door Jan Beerenhout azn (ambt.Bestuurscontacten b.d) op
Inderdaad, laten we hopen dat de coffeeshop in 2010 verleden tijd is, omdat we onze wiet dan gewoon bij de kruidenier, sigarenzaak of drankenhandel kunnen kopen. Legaliseer die handel toch gewoon. Dat spaart pas geld in deze barre tijden.

Vacatures

Van onze partners