of 59318 LinkedIn

Criminaliteit in kleinere gemeenten hardnekkig

Veel voorkomende criminaliteit is landelijk opnieuw afgenomen. Maar in veel kleinere gemeenten blijft die daling achterwege of neemt de misdaad zelfs toe, zo blijkt uit de jaarlijkse Midsdaadmeter van het AD.
2 reacties

Veel voorkomende criminaliteit is landelijk opnieuw afgenomen. Maar in veel kleinere gemeenten blijft die daling achterwege of neemt de misdaad zelfs toe, zo blijkt uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD. 

Aangiftes met 13 procent gedaald
Het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen daalde in 2017 in totaal met 13 procent. Maar in 43 gemeenten, waaronder Renswoude, Oldenzaal, Zevenaar, Vlissingen en Baarle-Nassau nam de criminaliteit juist toe of bleef op zijn minst gelijk. Volgens het AD past dat in de trend dat in kleinere gemeenten in de regio de misdaad minder hard daalt dan in de steden.

 

Amsterdam opnieuw onveiligst

Ook in Amsterdam steeg, tegen de landelijke trend in, het aantal meldingen en aangiften van woninginbraken, autodiefstallen en overvallen. Daarmee is Amsterdam volgens de Misdaadmeter opnieuw de onveiligste gemeente van het land. Rotterdam en Eindhoven maken de top drie compleet.

 

Woudrichem nieuwe koploper veiligheid 

De veiligste gemeente is het Brabantse vestingstadje Woudrichem, dat de felbegeerde plek overneemt van Tubbergen. De Overijsselse gemeente zakt een plaats. Op de derde plek staat Strijen in Zuid-Holland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jannie op
Mensen doen gewoonweg minder aangifte en dus wordt er minder criminaliteit geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk minder criminaliteit IS...
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Tot voor kort was er in de kleinere gemeenten nog voldoende sociale controle door de lokale burgerij, waardoor de crimineel minder kans kreeg. Nu die sociale samenhang en cohesie steeds meer lijkt te verdwijnen, krijgt de criminaliteit ook in de kleinere gemeenten weer de kans.

Vacatures

Van onze partners