of 60775 LinkedIn

Criminaliteit Eindhoven daalt fors

Goed nieuws uit Eindhoven: de criminaliteitscijfers zijn vorig jaar sterk gedaald. Volgens de politie wordt er efficiënter gewerkt. Maar volgens een raadslid doet de politie ‘geen ene moer’.
3 reacties
Goed nieuws uit Eindhoven: de criminaliteitscijfers zijn vorig jaar sterk gedaald. Volgens de politie wordt er efficiënter gewerkt. Maar volgens een raadslid doet de politie ‘geen ene moer’.

Aanzienlijk verschil
Eerst de cijfers, die politiecommissaris Gerard Goossens dinsdag in de raad presenteerde. Het aantal inbraken daalde vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2009. Het aantal autodiefstallen nam met 29 procent af. Inbraken in auto’s daalden met 28 procent, het aantal straatroven met maar liefst 40 procent. Het gaat om ‘een aanzienlijk verschil’ ten opzichte van de voorgaande jaren, zei Goossens.

Aangiftebereidheid
Fractievoorzitter Mieke Verhees van de grootste partij (PvdA) heeft ‘geen idee’ of Eindhoven ook na deze spectaculaire daling nog steeds de onveiligste stad van het land is. Persoonlijk vindt ze de stad helemaal niet onveilig. ‘Maar er is een verschil tussen feitelijke onveiligheid en een gevoel van onveiligheid. Het gekke is dat de criminaliteitscijfers dalen, maar het gevoel van onveiligheid blijft bestaan.’

Dorpsgevoel
Maar die hoge criminaliteitscijfers kloppen toch? ‘Ik heb geen reden aan de cijfers te twijfelen. Wat hier wel speelt is de hoge aangiftebereidheid. Dat werd dinsdag ook gezegd door de burgemeester. Van iedere fietsdiefstal wordt hier aangifte gedaan. Onder de grote rivieren heerst wat dat betreft nog een dorpsgevoel.’ En dan zijn er de vele arrestaties in het drugsmilieu, zegt Verhees. ‘De politie heeft sterk ingezet op het oprollen van drugsbendes. Die arrestaties worden ook meegenomen in de Misdaadmeter (van het Algemeen Dagblad/red).’

Kruipen
Rudy Reker, fractievoorzitter van de tweekoppige Lijst Pim Fortuyn wuift de daling van de criminaliteitscijfers weg. ‘Je kunt vertellen wat je zelf gelooft.’ Hij gelooft niet in een zuidelijke aangiftebereidheid. Integendeel, ‘de politie heeft daar helemaal geen zin in’. Reker kent talloze individuele gevallen van mensen die gedurende langere tijd worden getreiterd en gepest door jongeren in diverse wijken (‘ook Nederlandse jongeren uit een gegoede blanke buurt als Blixembosch met dure huizen’), waar de politie niks tegen onderneemt, of veel te laat ten tonele verschijnt.  ‘In Blixembosch ken ik oudere mensen die op hun knieën terug willen kruipen naar hun oude buurt doordat ze lastig worden gevallen door jongens op scooters. De politie zou ze met een aantal auto’s tegelijk moeten klemrijden en hun speelgoed voor een halfjaar in beslag moeten nemen. “Zo veel auto’s hebben we niet”, zeggen ze. Zet dan hondenbegeleiders in. “Die zijn ziek”, krijg ik te dan horen. En zo zijn er legio zaken. Goossens vertelt een verhaal dat al 30 jaar niet werkt.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dingemans (ambtenaar) op
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics"
Door Hans Guldemond (Dir. Veiligheid Advies Centrum Guldemond) op
Over de reactie van Hannes kan gezegd worden dat hij veel frustratie tracht te verwoorden. En begrijpelijk. Al vele jaren wordt door de politietop (bestuur) de schone schijn opgehouden dat het de goede kant opgaat met de veiligheid binnen hun regio. Toch bestaat er grote twijfel over deze cijfers. Al jaren worden statistieken, die op zich kloppen, gebruikt om naar buiten toe een positief beeld te schetsen. Deze cijfers staan in groot contrast met de dagelijkse realiteit. Het grote publiek weet dat de aangiftebereidheid op landelijk niveau tot het absolute minimum is terug gegaan. Men hoeft alleen zich zelf maar na te gaan hoe men zou handelen als men zelf het slachtoffer wordt. Daarbij is het opleggen van zaken meer gewoonte dan een incident geworden. Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen. Goede redenen en redenen die met inzetbereidheid te maken hebben. De politietop bewijst zich zelf geen dienst om bij voortduring de schone schijn op te houden. Het vertrouwen in de politieorganisatie, dat eveneens bij het publiek tot een absuluut minimum is terug gegaan, wordt daar niet mee positief gestumuleerd. Nog steeds willen politieorganisaties anno 2011 hun tekortkomingen niet toegeven en gaan voor structurele verbeteringen. Het feit dat de politiiek uitkijkt naar een landelijke politieorganisatie is dan ook niet verwonderlijk.
Door hannes op
Typisch weer een reactie van een populist, die weet te verhalen wat hij aan kroegpraat te horen krijgt. Doet het altijd goed bij het grote publiek.
Toegegeven: cijfers liegen niet, maar leugenaars kunnen wel cijferen. Met statistieken toon je echt niet aan dat de criminaliteit daalt. Dat weet iedereen, maar toch laten politici het zich ieder jaar weer aanleunen. Een trotse politiebaas die de jaarcijfers presenteerd en dan weet te vertellen dat de criminaliteit daalt. Wat ie beter kan zeggen is dat er minder aangiftes zijn opgenomen. En ga dan eens na, waar dat aan ligt. Een slachtoffer die er misschien geen vertrouwen in heeft dat het iets uithaalt, of een minder goed bereikbaar bureau??
Zorg gewoon dat de dienders kunnen doen wat ze ook moeten doen en - weet ik van zeer nabij - het liefste doen. Gewoon hun politiewerk, zonder bonnenquota (ook al weer een vinding van een manager zonder straatervaring) en toegerust met goed werkende (communicatie)systemen.
Diezelfde populisten (we hebben nu weer een kabinet vol van die visieloze lui) beloven in de aanloop naar de verkiezingen meer 'blauw' op straat, maar als puntje bij paaltje komt wordt er gesneden in het aantal dienders (bedrog)en moeten er animalcops (hobbyisme) komen. Tot overmaat van ramp sturen we ook nog een aantal politiemensen naar Afganistan (schoothondjesgedrag richting de VS) om daar analfabeten taalles te geven en hen schieten te leren (kunnen ze al). Ben je toch beter af bij onze zuiderburen. Die hebben tenminste geen regering.

Vacatures

Van onze partners