of 64621 LinkedIn

Coronapas voor ambtenaar ‘goed verdedigbaar’

Demissionair premier Mark Rutte zou het ‘goed verdedigbaar’ vinden als ook ambtenaren straks alleen met een coronatoegangsbewijs op het werk mogen komen. Hij gaat die discussie naar eigen zeggen graag aan, zei hij tijdens de persconferentie waarin het kabinet met strenge maatregelen kwam om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

Demissionair premier Mark Rutte zou het ‘goed verdedigbaar’ vinden als ook ambtenaren straks alleen met een coronatoegangsbewijs op het werk mogen komen. Hij gaat die discussie naar eigen zeggen graag aan, zei hij tijdens de persconferentie waarin het kabinet met aangescherpte, strenge maatregelen kwam om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

Medezeggenschap
‘Je moet per beroepsgroep kijken hoe het zich ontwikkelt’, zei Rutte. Hij benadrukte dat over het gebruik van het coronatoegangsbewijs altijd overleg nodig is met de medezeggenschap, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Het is volgens de demissionair premier niet de bedoeling dat werknemers die geen QR-code kunnen of willen tonen automatisch op non-actief worden gesteld. Daarover moeten werkgevers ‘op z’n Nederlands’ met hun mensen het gesprek aangaan, vindt hij.

Harde klap
Het kabinet wil het coronavirus met heel brede maatregelen ‘een harde klap’ geven, zei Rutte. Dat is ‘een hele vervelende boodschap’, erkende hij. Maar ‘dat virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden’. Rutte spreekt van ‘hele vervelende en ingrijpende besluiten, besluiten waarover we de laatste dagen intensief en lang hebben gesproken’. De demissionair premier deed een ‘hartenkreet’, en vroeg Nederlanders ‘na te denken over de vraag “kan ik iets beter doen, welk extra stapje kan ik zetten”. Iedereen die kijkt, kan zijn of haar steentje bijdragen’.

Beperken contacten

Rutte en demissionair minister van VWS Huge de Jonge kondigde een trits strenge maatregelen aan om het aantal besmettingen, de laatste dagen opgelopen tot 16.000 per dag, omlaag te krijgen. De nadruk ligt op het beperken van het aantal contacten. Theaters en bioscopen mogen open blijven, maar de horeca en supermarkten moeten om 20.00 uur dicht en niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening om 18.00 uur. Ook mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden zijn en wordt het thuiswerken weer in ere hersteld: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. De verplichte 1,5 meter afstand, op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, komt ook weer terug.

Burgemeesters ‘teleurgesteld’
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, liet vrijdagavond weten dat de aangescherpte maatregelen niet langer dan drie weken moeten duren. Daarna moet het werken met coronatoegangsbewijzen voor langere tijd goed geregeld zijn. ‘We moeten niet weer in een langdurige lockdown belanden.’ De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn volgens Bruls net als anderen ‘teleurgesteld’ dat er nu toch weer lockdown-achtige maatregelen nodig zijn, ondanks de hoge vaccinatiegraad in het land. ‘Maar dit is een kritisch moment in de crisis met het hoogste aantal besmettingen ooit en heel veel zorgen over de belasting van de zorg. We moeten dus niet in de teleurstelling blijven hangen, maar het beste antwoord geven dat we op dit moment hebben: voor langere tijd werken met coronatoegangsbewijzen’, aldus Bruls.

Horeca
Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die eerder vrijdag zei te verwachten dat veel bedrijven zich niet aan een vroege sluitingstijd zouden gaan houden, heeft Bruls niet veel begrip. ‘Het naleefgedrag van de regels is de afgelopen weken in de horeca niet echt geweldig geweest. Bij bijvoorbeeld schouwburgen en bioscopen ging het veel beter. De horeca moet de coronatoegang substantieel verbeteren. Blijven protesteren heeft geen zin.’ De burgemeesters hebben zich vrijdag nog wel ingespannen voor de horeca. Het kabinet wilde alle zaken om 19.00 uur laten sluiten. De burgemeesters waren voor 22.00 uur. Het is 20.00 uur geworden, wat voor restaurants toch een succes is, vindt Bruls. Gemeenten zullen gaan handhaven bij zaken die hun deuren niet op tijd sluiten. Bruls verwacht op grond van eerdere ervaringen dat het aantal overtreders zal meevallen. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gevaccineerd op
@rood hesje:

Aan mijn naam is weinig pseudoniem. Maar ik verwijt u en andere wel de zelfde retoriek die u ongevacineerde verwijt. U heeft u mond continu vol van kom met feiten en wetenschappelijke argumenten maar gooit net zo hard met twijfelachtige argumenten. In plaats van dat u graag de inhoudelijke discussie aan gaat zet u alles maar weg in het verdomd hoekje. Ga uzelf eens fatsoenlijk inlezen op de officiële sites van het RIVM, Nice en lareb.

Ja vaccineren helpt zeker. Ja de opnames in het ziekenhuis en ic zijn drastisch lager bij vaccinatie. Feit is ook dat opnames ook voornamelijk ligt boven de 30 ook gevaccineerd.

Als het aan u ligt is elke drogreden geaccepteerd als het doel maar bereikt wordt. Mag toch hopen van een overheidsdienaar dat je transparant het totale verhaal verteld en niet alleen de zaken die beter uitkomen.
Door Rood Hesje (gevaccineerde overheidsdienaar) op
@Gevaccineerd: uit uw tekst leid ik af dat u met uw pseudoniem de draak wil steken met degenen die de bestrijding van dit virus wel serieus nemen en zich wel laten vaccineren. Het vaccin is net zo veilig als een paracetamol. En echt, hou eens op met het ter discussie stellen van bewezen wetenschappelijke resultaten op dit dossier. Daarmee speelt u het virus alleen maar in de kaart.
Ik zit te wachten op de animatiefilm waar het virus wat menselijke eigenschappen worden toebedeeld zoals politiek en strategisch vernuft zodat het de aanval kan afstemmen op onze weerbaarheid tegen onzin nieuws en misleiding en dus niet eens het immuunsysteem. Het virus lacht zich elke dag een breuk. Oh ja ik kan zelfs wat namen verzinnen: oppervirusman heet Baudet, zijn trawanten van Meijeren en Van Houwelingen, de virusspion heet Engel. En dan is er nog de figuur van het twijfelende virusmannetje: die heet Wilders en denkt steeds: doe ik met oppervirusman mee of niet? Oppervirusman kan namelijk net even beter schelden en brandje stichten dan ik.

(nu zonder typos)
Door Gevaccineerd op
@ Bimie:
Stelling dat het veiliger is dan paracetamol is toch wel erg voorbarig. Alleen al voor Pfizer zijn er 356.000 mogelijke bijwerkingen gemeld. Dat nog niet is beoordeeld wil niet zeggen dat de lijst met bijwerkingen komende jaren langer wordt. In verhouding met meldingen paracetemol dit waren er maar 600.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Sabreur: uw uitlsuiting is vrijwillig omdat u een alternatief hebt. De vaccins zijn wereldwijd letterlijk miljarden keren ingezet. Zelfs paracetamol heeft meer bijwerkingen dan deze vaccins. Dus stop met nonsens te verkopen. Op deze aantellen kan je gerust stellen dat de bijwerkingen bijzonder minimaal zijn.
En de zorg is er niet voor het volk, maar voor mensen die medische of psychische hulp nodig hebben. Het is mij niet geheel duidelijk of u tot deze groep behoort?
Door doeterniettoe (-) op
Begrijpelijk dat Rutte dit zegt, maar komt eigenlijk neer op het doorschuiven van het probleem naar individuele bedrijven en werknemers. Wat ergens wel te begrijpen is met zo'n verdeelde politiek. De argumenten zijn te begrijpen, maar veel ervan doen uiteindelijk weinig tegen het virus (dat vroeg of laat weer voor een nieuwe verrassing zorgt). Dan mag je als werkgever en ondernemingsraad hier zelf een besluit over nemen. Stelt u zich voor de grap eens een bedrijfsverzamelgebouw voor...
Gemeentes in deze hebben een dubbele rol: zowel werkgever als publiek toegankelijk. Het publieke deel kan evenwel waarschijnlijk redelijk goed coronaproof worden gemaakt, maar dat moet dan sowieso twee kanten op (bezoeker > gemeente/ambtenaar en vice versa). Maar als dit ook weer per gemeente, per locatie of per afdeling kan verschillen wordt het niet beter. Landelijke afspraken, zoals in Oostenrijk, Duitsland, België of Frankrijk leggen de keuze waar die hoort: bij de politiek, en maken het in 1 keer duidelijk. Dus Rutte: aardig maar nee, neem zelf het besluit.
Door Rood Hesje (gevaccineerde overheidsdienaar) op
@Dik Trom: gezonde twijfel is altijd goed. Ongezonde twijfel niet. U baseert zich op 'gegevens en meningen die steeds meer en beter vrijkomen'. Dat doe ik ook een daarmee wordt mijn gezonde twijfel volledige weggenomen. Ik kijk naar Portugal waar het prima gaat. Ik heb nog geen enkel gegeven gezien waaruit blijkt dat vaccinatie niet de juiste weg is.
Voorzichtige twijfel in de categorie 'ik weet het niet,,..' is geen gezonde twijfel maar ongefundeerde en daarmee ongezonde twijfel. Ik lees in uw betoog alleen mistige argumenten en geen enkel inhoudelijk argument om aan de weg van vaccinatie te twijfelen. tenzij u behoort tot het legioen dat met gen enkel argument valt te overtuigen, daag ik u uit om eens inhoudelijke argumenten te leveren.
En dan niet die van de categorie van Sabreur, die zich bewust bedient van het verspreiden van desinformatie, fabeltjes en verzinsels.
Door DikTrom (Raamambtenaar) op
Men zei "wij kunnen ons uit deze crisis prikken". Nu blijkt dat geheel niet mogelijk. Ook niet als we een vaccinatiegraad zouden hebben van 100%. De coronapas zal blijven en biedt vrijheid noch bescherming. Wat is er mis met gezonde twijfel over het huidige beleid. ("Dubito, ergo cogito, ergo sum" : ik twijfel, dus ik denk, dus ik ben). Op basis van gegevens en meningen die steeds meer en beter vrijkomen kan ik u zeggen dat ik zeker twijfel. Helaas is het gezonde verstand bij veel mensen niet (meer) aanwezig. Het is een dogma geworden en alleen al voorzichtige twijfel uiten ("ik weet het niet maar ....) kan er voor zorgen dat je veroordeeld wordt (door de massa die sterk geneigd is de dominante mening aan te hangen).
Door Criticus op
@Sabreur:
U vraagt zich af waarom de helft van de IC bedden op de IC gevaccineerd is.

Zie deze link voor een eenvoudige uitleg:
https://m.youtube.com/watch?v=lEKh0ggzzeA
Door Rood Hesje (gevaccineerde overheidsdienaar) op
@Sabreur5: u doet dus niet aan factchecken:

Online wordt een document gedeeld waarin zou staan dat de Europese Unie een fonds zou willen oprichten voor het uitbetalen van schadevergoedingen na coronavaccinatie. Dat klopt niet: de EU heeft geen plannen voor zo'n fonds. Het document is een 'ontwerpresolutie' van een Europees Parlementslid, dat niet meer is dan een voorstel.
En ok de cijfers kloppen niet
Dus Sabreur, dit is precies wat ik bedoel. U gelooft en verspreide fabeltjes die zelfs mijnheer De Uil niet zou voorlezen.
https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck- …

Door Sabreur op
@Rood Hesje:

kijk eens op https://pbs.twimg.com/media/FEOxeX5XoAcj_8E?form …

Als zelfs de EU een noodfonds wenst in te richten om de schade door vaccinatie te vergoeden, dan is er echt iets mis.
Waarom zou ik mij moeten bewijzen? U beschuldigt mij van het verspreiden van sprookjes. Aan u de bewijslast.

Als de ongevaccineerden zo gevaarlijk zijn waarom liggen de IC's dan niet vol met de 1,5 miljoen ongevaccineerden en waarom is de helft van de mensenop de IC met corona wel gevaccineerd?

Kent u de cijfers van corona eigenlijk wel?
IFR = 0,16 en daarmee vergelijkbaar met influenza
98,5% loopt geen of weinig risico en onder de 70 is dit zelfs 99,5%

Niets is 100% schadelijk of 100% veilig. Juist dit soort zwart-wit denken maakt een open discussie zo moeilijk.

Maar goed, u wenst om weg te kijken voor de gevolgen en doet actief mee aan het wegzetten van een grote groep gezonde en kritische mensen. Dat zegt meer over u dan over mij.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners