of 64231 LinkedIn

Corona-aanpak: grotere rol voor lokale bestuurders

Burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s krijgen een grotere rol in de Nederlandse corona-aanpak. Het kabinet steunt lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen, ook gaat het enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen. Dat maakte het kabinet donderdagavond bekend bij monde van premier Rutte.

Burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s krijgen een grotere rol in de Nederlandse corona-aanpak. Het kabinet steunt lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen, ook gaat het enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen. Dat maakte het kabinet donderdagavond bekend bij monde van premier Rutte.

Registratie contactgegevens in horeca
Hoewel veel mensen de basisregels naleven maakt het kabinet zich zorgen over het feit dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. ‘Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen en verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.’ Volgens het kabinet is het belangrijkste dat ‘we met zijn allen weer grip op het virus krijgen’. ‘Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen.’ Een maatregel die eerder was versoepeld wordt teruggedraaid: bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst naam- en contactgegevens laten registreren, zodat die gebruikt kunnen worden voor bron- en contactonderzoek.

Lokale maatregelen
Voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. ‘Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en het voorkomen van drukte, zodat het virus zich niet verder verspreidt.’ De veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot het beperken van openingstijden van de horeca en gedragsmaatregelen invoeren, zoals de mondkapjesplicht op buitenlocaties. De veiligheidsregio kan ook locaties, zoals winkelcentra of parken, sluiten en parkeergelegenheden afsluiten, zoals parkeerplaatsen bij het strand of in het stadscentrum.

Tijdelijke sluiting na bronbesmetting
Daarnaast kan de veiligheidsregio publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken, de basisregels handhaven en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren. Verder

kunnen veiligheidsregio’s grootschalige samenkomsten verbieden, zoals het publiek weren uit een voetbalstadion of bij trainingen en zullen zij ook weer strenger gaan handhaven, als dit nodig blijkt. Bij constatering van een bronbesmetting door de GGD, leggen de voorzitters van de veiligheidsregio’s een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen, zoals horecaondernemingen, bioscopen, pretparken, theater, musea enzovoort, op.

Tijd van waarschuwen voorbij
De burgemeesters van Noord-Brabant zien geen aanleiding om met verscherpte maatregelen te komen tegen corona. Dat schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. De burgemeesters, voorzitters van de veiligheidsregio's, gaan wel de handhaving in de provincie ‘stevig aanscherpen’. ‘De tijd van waarschuwen is echt voorbij.’ Daarnaast zijn ze blij met de ruimte die het kabinet hun biedt om op regionaal niveau aanvullende maatregelen te kunnen nemen. De burgemeesters van onder andere Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda gaan gevolg geven aan de oproep van het kabinet om op drukke plekken het toezicht op naleving te intensiveren, zo staat in de verklaring.

'Weinig ruimte voor maatwerk'
De burgemeesters gaan ook in overleg met de onderwijsinstellingen en studentenverenigingen over de introductieprogramma's. Die worden flink versoberd, kondigde Rutte aan. De meeste activiteiten worden online gehouden of in kleine groepjes. Bijeenkomsten moeten ‘informatief van aard zijn’. Grootschalige feesten en ontgroeningen mogen niet doorgaan. Alcohol is taboe en om 22.00 uur moet het licht uit. Het?Interstedelijk?Studenten Overleg (ISO) is opgelucht dat de introductieactiviteiten deels kunnendoorgaan, maar is ook kritisch op de wijze waarop het kabinet dit besluit heeft genomen. ‘De minister-president heeft jongeren opgeroepen om mee te denken, maar in deze beslissing over jongeren zijn zij niet betrokken’, stelt ISO-voorzitter Dahran Çoban. ‘Er wordt een nationale beperking opgelegd met weinig ruimte voor maatwerk in de regio, dat gesprek zouden studenten graag aangaan.’ (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners