of 64204 LinkedIn

Contant geld stinkt niet in Berg en Dal

‘Pin only’ mag niet, maar nood breekt wet, dacht gemeente Berg en Dal. Dat was iets te snel gedacht: het weigeren van cash staat niet op het lijstje RIVM-richtlijnen, zoals de Gelderse gemeente ten onrechte veronderstelde. En dus blijft contant betalen mogelijk.

Met het oog op eventuele verspreiding van het coronavirus kondigde gemeente Berg en Dal aan voorlopig geen contant geld aan te nemen. Misverstandje, blijkt nu.

Te snel
‘Pin only’ mag niet van de Europese Centrale Bank en minister Kajsa Ollongren. Maar nood breekt wet, dacht gemeente Berg en Dal. Dat was iets te snel gedacht: het weigeren van cash staat niet op het lijstje RIVM-richtlijnen, zoals de Gelderse gemeente ten onrechte veronderstelde. En dus blijft contant betalen mogelijk.

Monopolist
Pecunia non olet; bericht ingetrokken, laat een woordvoerster weten. En daarmee voldoet de Gelderse gemeente na de vergissing weer keurig aan de regels van het Rijk, dat vorig jaar nog benadrukte dat burgers bij gemeenten met cash moeten kunnen blijven betalen, naast mogelijkheden als ‘plastic’ en ‘mobiel’. Reden: gemeenten zijn monopolist bij het uitgeven van rijbewijzen, paspoorten, gehandicaptenparkeerkaarten en uittreksels uit de basisregistratie, en mogen inwoners zonder moderne betaalmethoden niet uitsluiten. Anders dan supermarkten, die klanten ook opriepen om te pinnen en fysiek contact met kassamedewerkers te vermijden.

Geen belemmeringen
‘Het is aan de gemeenten om af te wegen hoe zij het beleid voor betalingen aan de balie verder vorm wensen te geven, mits dit niet tot belemmeringen voor burgers leidt om toegang tot de overheid of voor hen essentiële documenten te verkrijgen’, aldus minister Ollongren van binnenlandse Zaken eerder. Bij de servicepunten Burgerzaken in de dorpen van Berg en Dal zijn inwoners bij betaling wel aangewezen op pinpas of telefoon, want daar is contant geld al langer in de ban.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Vervelend hé die burgers waaraan je je baan hebt te danken.
Zou het de baliemedewerkers van Berg en Dal lukken om tijdens het werk niet in hun neus te peuteren?

Vacatures

Van onze partners