of 62812 LinkedIn

Carbidschieten alleen lokaal verboden

Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandagavond gezegd. In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land is verboden.
1 reactie

Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandagavond gezegd. In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land is verboden. 

Geluids- of milieuoverlast
‘In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken’, aldus de burgemeester van Nijmegen. ‘Of je het nog met een melkbus doet of wat anders.’ Volgens hem moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. ‘En daar waar het niet hoort, moet je het niet toestaan.’


Burgemeesters verbieden carbidschieten
Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Naast de burgemeesters Jan van Zanen van Den Haag en Wouter Kolff van Dordrecht heeft Henri Lenferink van Leiden dit ook lokaal verboden. Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, heeft carbidschieten voor zijn stad in de ban gedaan. ‘Wij kijken nog of dit ook voor de regio gaat gelden.’


‘Ongelooflijk veel’ carbid ingekocht

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer wil carbid als alternatief voor vuurwerk verbieden, omdat het vaak om evenementen gaat waarop veel mensen afkomen. Burgemeester Emile Roemer van Alkmaar en vertegenwoordiger van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil of strenge regels instellen of carbid verbieden. ‘Op een aantal plekken in onze regio is carbid een traditie, maar dit jaar is er ongelooflijk veel carbid ingekocht’, aldus Roemer.

Vuurwerkvervoersverbod

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is het helemaal met de burgemeesters eens. ‘Carbid is geen alternatief vuurwerk.’ Hij doet een moreel appèl op mensen. ‘We doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten.’ Ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is.

Verbod op vuurwerkbezit ‘brug te ver’
Dat zei minister Grapperhaus maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. Handhavers gaan hierop controleren. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister ‘net een brug te ver’. ‘Dat ligt juridisch te ingewikkeld.’ Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag zeker niet. ‘Hiertegen kun je optreden.’

Grapperhaus: vuurwerkafstekers ‘oliedom’
Het verbod op het vervoeren, verhandelen en verkopen van vuurwerk wordt puur verboden om de zorg te ontlasten, benadrukt Grapperhaus. ‘Het gaat niet goed met het coronavirus. De cijfers gaan niet hard genoeg omlaag. Elk jaar raken met oud en nieuw 1400 mensen ernstig gewond door vuurwerk. Dat kan de zorg er dit jaar niet bij hebben.’ Grapperhaus noemt het ‘oliedom’ dat mensen alsnog vuurwerk willen afsteken. ‘Dan straal je uit dat je niets met corona hebt te maken. Het virus is ons overkomen. Laten we ons nou met zijn allen sterk maken om het terug te dringen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ben (jurist) op
Houdt het eens op met bestuurders die burgers toe roepen dat ze 'hun bek moeten houden', dat ze 'aso's' zijn of 'oliedom'. Voor wie het nu nog niet doorheeft; er wordt geen enkel perspectief gegeven over terug naar normaal gaan en de lichamelijke integriteit van de burger komt in gevaar. Eng hoe snel de samenleving afglijdt. De democratie en de rechtsstaat zijn in gevaar maar enig vermogen tot verslaggeving of kritiek zie ik niet in de media. Klimaat, stikstof en corona worden gebruikt om de bevolking te knechten.

Vacatures

Van onze partners