of 63372 LinkedIn

Campagne waarschuwt financieel kwetsbare ondernemers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is de campagne ‘Blijf alert’ gestart om ondernemers te waarschuwen voor de gevaren van zogenaamde ‘hulp’ uit criminele hoek. Door de coronacrisis hebben veel ondernemers grote financiële problemen. Dat kan hen kwetsbaarder maken voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of ‘witwasvehikel’.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is de campagne ‘Blijf alert’ gestart om ondernemers te waarschuwen voor de gevaren van zogenaamde ‘hulp’ uit criminele hoek. Door de coronacrisis hebben veel ondernemers grote financiële problemen. Dat kan hen kwetsbaarder maken voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of ‘witwasvehikel’.

Strafrechtelijk aansprakelijk
De campagne, opgezet samen met VNO-NCW/MKB-Nederland, diverse brancheorganisaties en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), wijst ondernemers in nood erop dat criminelen hen een ‘reddingsplan’ bieden met snel contant geld. ‘Dit lijkt aantrekkelijk, maar je loopt een groot risico als er vervolgens illegale activiteiten bij jou plaatsvinden’, valt te lezen op de site van het CCV. Contante geldstromen maken namelijk witwassen mogelijk en faciliteren van bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken. ‘Op dat moment kun jij als ondernemer strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld en kan je pand worden gesloten.’ De campagne somt enkele andere manieren op om financiële steun te genereren, zoals de tijdelijke steunmaatregelen van het rijk, familie of bonafide geldverstrekkers en investeerders.

587 hennepkwekerijen ontdekt
Vandaag maakte netbeheerder Liander bekend dat vorig jaar met de politie 587 hennepkwekerijen zijn ontdekt, waar sprake was van energiediefstal. Daarbij is 34,9 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal stroom afgetapt, bijna net zoveel als jaarlijks door 10.000 huishoudens wordt gebruikt. Het aantal opgespoorde hennepkwekerijen in het verzorgingsgebied van Liander, onder andere Friesland, Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Gelderland, is iets lager dan in 2019. Door de coronacrisis konden gemeenten en politie minder onderzoek doen en opsporingsacties organiseren met Liander.

Liander: blijf vermoedens hennepkwekerijen melden
De netbeheerder benadrukt dat het melden van vermoedens van een hennepkwekerij onverminderd belangrijk is om onveilige situaties en onnodige maatschappelijke kosten te voorkomen. Immers, veel hennepkwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook zijn veel aansluitingen amateuristisch aangelegd, wat kan leiden tot zeer brandgevaarlijke situaties door bijvoorbeeld oververhitting. Naar schatting zijn er in totaal 30.000 hennepkwekerijen in Nederland waarvan ongeveer 8000 in het werkgebied van Liander. Ieder jaar stelen eigenaren van kwekerijen 320 miljoen kilowattuur (kWh) aan elektriciteit van de netbeheerder. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 91.000 huishoudens. De schade loopt daarbij op tot ongeveer 14 miljoen euro per jaar.

Samenwerking met gemeenten versterken
In 2021 wil de netbeheerder de samenwerking met gemeenten en politie verder versterken door meer kennis te delen met elkaar en te sturen op gezamenlijke signalen moeten meer kwekerijen worden opgespoord. De hulp van omwonenden is daarbij onmisbaar, aldus Liander. ‘Zij kunnen helpen met het signaleren van mogelijke locaties waar hennepteelt plaatsvindt.’ De netbeheerder roept daarom iedereen op om bij een vermoeden hiervan een melding te maken bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. ‘Een hennepkwekerij is onder andere te herkennen aan een permanent vreemde geur rond het pand en warmte-uitstraling via de muren.’

50 procent meer meldingen
Onlangs maakte dat Meld Misdaad Anoniem (MMA) bekend dat het in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen ontving, een stijging van ruim 50 procent. De invloed van de lockdown is duidelijk terug te zien in het criminaliteitsbeeld, blijkt uit een analyse van de jaarcijfers door het platform zelf. Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe. Ook werd er fors meer gemeld over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Mensen vaker bereid signalen te melden
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit gestegen. Vanaf maart stuurde MMA maandelijks meer dan 2000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Voorheen lag het maandelijkse gemiddelde al jaren rond de 1400 tips. ‘De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden’, aldus woordvoerder Marc Janssen.

Criminaliteit viel meer op
Een belangrijke factor in de toename van het aantal tips is de veranderde leefomgeving van mensen. Mensen waren veel vaker in de directe omgeving van hun woning en het was minder druk op straat, waardoor mogelijke signalen van criminaliteit sneller opvielen. Het aantal meldingen over het dealen van hard- en softdrugs vanuit woningen en op straat (+97 procent), illegale prostitutie (+98 procent) en ondermijnende activiteiten (+81 procent) steeg flink. De analyse van de jaarcijfers laat verder een sterke stijging zien van cybercrime. Het aantal meldingen over phishing en oplichting steeg van 141 naar 900.

Meer meldingen geweldsdelicten
Verder is de toename van het aantal meldingen met daderinformatie over geweldsdelicten, van 1577 naar 2346 (+48 procent) opvallend. Tipgevers deelden vooral meer informatie over mishandeling, waaronder huiselijk geweld (879 tips), moord- en doodslag (397 tips), openlijke geweldpleging (376 tips) en vernieling (174 tips). MMA meldt ook dat uit de terugkoppeling van de politie in 2020 blijkt dat mede dankzij MMA-tips minimaal 3113 aanhoudingen zijn verricht. Er zijn 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips, blijkt uit de analyse. En uit de terugkoppeling kwam ook dat minstens 218.595 hennepplanten in beslag zijn genomen met een gezamenlijke geschatte straatwaarde van rond de 22 miljoen euro.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners