of 64740 LinkedIn

Campagne #normaaloverdrugs van start

Initiatiefnemers Jochem en Merel Janssen
Initiatiefnemers Jochem en Merel Janssen

In twaalf grote steden is afgelopen weekend de campagne #normaaloverdrugs van start gegaan. Met oneliners zoals ‘Er gaan meer mensen kapot aan het drugsbeleid dan aan drugs’ vraagt de campagne aandacht voor het huidige, Nederlandse drugsbeleid. Deze landelijke campagne is gestart door de ouders Merel en Jochem Janssen die het maatschappelijk beladen onderwerp bespreekbaar willen maken.

Verandering
Er samen over praten is de eerste stap naar verandering, vindt Merel Janssen medeoprichter van het Amsterdamse cultuurhuis Tenclub. ‘Iets dat niet mag bestaan, kan ook niet worden besproken.’ De campagne roept op om vooral normaal te doen over drugs. ‘Het klinkt misschien kinderachtig, maar “normaal doen” is de eerste stap naar verandering’, aldus Janssen.

Verbod is geen beleid
Volgens haar man Jochem, is het belangrijk om eerst samen vast te stellen dat het huidige beleid niet werkt en dat het tijd is om een andere weg in te slaan. ‘Het drugsbeleid is de afgelopen jaren harder en repressiever geworden. Maar wat heeft die aanpak opgeleverd? Er is nauwelijks voorlichting, drugsafval wordt gedumpt en er is steeds meer criminaliteit. Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de drugsproblematiek. Een verbod is geen beleid’, aldus Jochem, meervoudig ondernemer en in 2020 initiator van het online platform High Humans, waarmee hij het taboe op drugsgebruik wil doorbreken.

Constructieve discussie
De initiatiefnemers geven bewust geen uitgewerkte voorstellen voor een alternatief drugsbeleid. Na de erkenning dat het huidige beleid niet werkt, kan het echter niet anders dan dat ook regulering ter sprake komt, vinden zij. Het bijbehorende manifest begint als volgt: ‘normaal over drugs betekent dat je drugs behandelt als iets wat mensen willen, iets wat onderdeel is van het menselijk bestaan. Die erkenning is de basis. Vanuit dat inzicht kunnen we effectieve maatregelen nemen om criminele en medische excessen tegen te gaan. Alleen als we normaal doen over drugs, is constructieve discussie over het drugsbeleid mogelijk’.

Normale regels
Ruim 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken regelmatig drugs voor ontspanning, (zelf)medicatie of om hun prestaties te verbeteren, schrijven de initiatiefnemers. Dit gebeurt nu zonder controle op de productie, de herkomst, de samenstelling of de kwaliteit van deze middelen. Jochem: ‘Als je drugs als normale producten beschouwt, kun je ook normale regels stellen. Regels over kwaliteit, productie, distributie en consumptie. Een dergelijk drugsbeleid kan wel bijdragen aan een veiligere en gezondere samenleving.’

Contraproductief
De campagne #normaaloverdrugs vindt plaats in meer dan twaalf steden, langs snelwegen, in de metro’s van Amsterdam en Rotterdam en rond het Binnenhof in Den Haag, waar diverse uitingen staan met oneliners over het huidige drugsbeleid. Samen met de online campagne moeten de uitingen de samenleving en beleidsmakers confronteren met het feit dat het huidige drugsbeleid contraproductief is, vinden de Janssens. ‘De campagne daagt iedereen, en beleidsmakers in het bijzonder, uit om hun standpunt te herzien en het debat op gang te brengen.’

Openheid
Op de campagnewebsite staat niet alleen het manifest, maar ook een factsheet over het drugsbeleid sinds 1995 en een lijst met elf redenen voor een beter drugsbeleid. Op de site staan ook verwijzingen naar artikelen, opiniestukken en video’s over drugsgebruik. Jochem en Merel Janssen zijn ouders van vijf kinderen voor wie ze 'de uitdrukkelijke wens hebben dat zij opgroeien in een eerlijkere en menselijkere samenleving, waarin alles in openheid kan worden besproken'. ’Wij geven een eerste aanzet, maar een bewustwordingscampagne zoals deze heeft heel veel mensen nodig die dezelfde mening zijn toegedaan én die omzetten in acties. Hoe meer mensen onze oproep delen, hoe groter de kans op succes.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door David Geuzebroek (Levensgenieter) op
Gewoon open en eerlijk over drugs praten moet mogelijk zijn(Christenen zaten in het begin ook in schuilkerken !!)
Love David
Door Spijker (n.v.t.) op
1. Het gebruik van geest verruimende middelen/drugs vernietigd veel mensenlevens.
2. Het heeft een contraproductief effect op het persoonlijk handelen (werk, sport, autorijden etc.).
3. De drugsgebruik en drugshandel trekt veel criminaliteit aan.
4. Strenge(re) straf op drugshandel is noodzakelijk.
Kortom, aan drugsgebruik kleven alleen maar negatieve aspecten. Daarover voorlichten en praten (thuis/school/Overheid) is prima, maar verder is er niets interessants aan en kan je er snel mee klaar zijn..

Vacatures

Van onze partners