of 63908 LinkedIn

Burgemeesters willen rap concreet heropeningsplan

Het Veiligheidsberaad rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. ‘We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn’, aldus voorzitter Hubert Bruls.
1 reactie

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. ‘We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn’, aldus voorzitter Hubert Bruls.

'Tempo erin houden'

De burgemeesters zijn optimistisch over het tempo waarmee gevaccineerd wordt. Volgens hen zijn de vaccinaties nu goed op gang gekomen. 'De prognose is uitstekend en nu moeten we het tempo erin houden. De vaccinatiegraad in het land moet nu echt een grote rol gaan spelen in beslissingen over lockdownmaatregelen', vindt Bruls. Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten kon hij maandag nog niet zeggen.


Kritiek op routekaart

Het Veiligheidsberaad had kritiek op de routekaart voor versoepelingen die het demissionaire kabinet begin deze maand presenteerde. De burgemeesters hebben veel aanpassingen bedacht, waarbij meer rekening is gehouden met de sociale en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen. Het alternatieve plan wordt deze weken met onder anderen demissionair justitieminister Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge besproken. Waarschijnlijk schuiven demissionair minister-president Rutte en nog enkele bewindslieden volgende week aan bij het beraad.

Jammer
De burgemeesters lieten ook weten het geweld tegen journalisten, zondag bij twee kerken, ten zeerste af te keuren. Zij noemen die intimidatie vreselijk en nemen er afstand van, zegt Bruls. Ze noemen het jammer wat er is gebeurd, omdat het bij de meeste kerken en moskeeën juist heel goed gaat. Een aantal kerken heeft het bezoekersaantal beperkt tot slechts enkele tientallen kerkgangers die vooraf een plaats moeten reserveren. Veel andere kerken verzorgen hun missen en diensten al lang alleen digitaal. ‘De kerken waar dit zondag is gebeurd kiezen ervoor om dat niet te doen en dat recht hebben ze. Maar ze zijn niet symptomatisch voor de houding van de kerken en daarom is het jammer dat het zo gaat’, aldus Bruls.


Onacceptabel

De burgemeesters vinden het ongehoord dat journalisten hun werk niet zouden kunnen doen. Ook burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Urk liet weten het gebruik van geweld tegen media onacceptabel te vinden. ‘Dat keur ik te allen tijde af.’ Net als in Krimpen aan den IJssel kwam het zondag namelijk in Urk tot een confrontatie tussen kerkgangers en journalisten, in dit geval een verslaggever en cameraman van PowNed. Ze deden verslag van de toestroom van gelovigen, nadat de kerk de deuren had opengezet voor alle gelovigen ondanks de corona-adviezen. De verslaggever werd geschopt en geslagen en vervolgens aangereden.


Onheus bejegend

Van den Bos benadrukt dat hij voor zowel de vrijheid van pers als van godsdienst staat. ‘Beide zijn enorm belangrijk.’ Hij wijst er ook op dat inwoners zich onheus bejegend voelden door de manier waarop journalisten hen benaderden. De burgemeester zegt dat hij de kerk heeft gewezen op de risico's van coronabesmettingen en op het belang van het naleven van de coronaregels. ‘We verwijzen daarbij ook naar het adviesorgaan van de kerken en RIVM-richtlijnen’, aldus Van den Bos. ‘Maar het is en blijft een eigen verantwoordelijkheid van kerken: zij zijn verantwoordelijk voor de maatregelen binnen de kerk.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Kijk naar Amerika en leer er van. 21 staten zijn volledig open. Geen enkele beperking meer.

Vacatures

Van onze partners