of 63908 LinkedIn

Burgemeesters willen avondklok uurtje later

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad dringen aan op wijziging van de avondklok. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, aldus voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet wel wat in het voorstel, zei hij maandag na het overleg met de burgemeesters.
4 reacties

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad dringen aan op wijziging van de avondklok. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, aldus voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet wel wat in het voorstel, zei hij maandag na het overleg met de burgemeesters.

Serieuze optie

'De combinatie langer licht en mooi weer, maakt dat mensen naar buiten gaan. Hoe goed is zo’n maatregel dan te handhaven en in hoeverre draagt het bij aan het bestrijden van het virus?', zegt Bruls verder over hun afweging. Ook de ramadan speelt in het voorstel mee. Grapperhaus noemde het verzoek van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's een 'begrijpelijke, beargumenteerde suggestie'. In Den Haag wordt het voorstel een 'serieuze optie' genoemd. Dinsdag hakt het kabinet de knoop door.

Ramadan
'Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken. Laten we hopen dat er rond die tijd meer versoepelingen zijn", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voor het beraad. Grapperhaus gaat deze week in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Hij wil met ze bespreken over 'wat er op ons afkomt'. 'De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat', zegt hij. De ramadan begint halverwege april.

Ook domper op paasfeest

Het aantal coronabesmettingen stijgt sterk. Dit staat volgens Grapperhaus versoepelingen in de weg. 'Er zijn een miljoen moslims in Nederland en miljoenen katholieken en protestanten. De coronamaatregelen zijn net zo goed een domper in het licht van het komende paasfeest.' Dinsdag maakt het kabinet bekend wat er voor de komende tijd wel mogelijk is.

Niet nog twee maanden verlengen

De burgemeesters hopen dat de situatie snel verandert. Zij willen het land stapje voor stapje weer openen. 'Wij schrikken van de oplopende cijfers en de druk op het zorgstelsel, maar wij schrikken minstens net zoveel van de druk op de samenleving en de economie', aldus Bruls. 'Je kunt nu niet zeggen om de strenge maatregelen met nog twee maanden te verlengen. Vooral niet nu de vaccinaties op stoom komen. Je kunt niet wachten op de laatste Nederlander die gevaccineerd wil worden. De sociale en economische crises vragen om andere maatregelen dan Nederland op slot te houden om het het virus te bestrijden.'

Vaccinaties opnemen in routekaart

Niet alleen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar ook de hoeveelheid vaccinaties moet meetellen in het wel of niet verlengen van coronamaatregelen, zeiden burgemeesters voorafgaand aan de vergadering. 'Niet alleen de besmettingen, maar ook de vaccinatiegraad neemt toe. Dat laatste cijfer is juist heel positief', zei Bruls. Antoin Scholten van Venlo vindt dat Den Haag moet overwegen te gaan versoepelen als een groot deel van de Nederlanders, zeker de kwetsbaren, is gevaccineerd. De burgemeesters willen dat het kabinet de vaccinaties opneemt in de zogeheten routekaart.

'Samenleving wil open'
Verschillende burgemeesters noemden het vooraf ook een domper dat de besmettingen weer oplopen. 'Het kortetermijnperspectief is verdwenen. Twee weken geleden hadden wij nog een mooi plan om gefaseerd open te gaan', aldus Pieter Broertjes van Hilversum. De samenleving wil volgens de burgemeesters open. 'Het nalevingsgedrag gaat er niet echt door vooruit. Steeds meer mensen leggen maatregelen naast zich neer. Mijn regio zit volop in de derde golf. Zuid-Holland-Zuid staat nu op nummer 1 wat betreft besmettingen. Dat is zorgelijk', aldus burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. John Jorritsma van Eindhoven maakt zich ernstige zorgen hoe lang het land het nog volhoudt. 'Kijk maar naar het aantal demonstraties. De samenleving accepteert de beperkingen niet meer.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Van Dissen (Vinoloog) op
Ik begrijp dat het virus door zonnelicht latente rechtsdraaiende straling en door het coriolis effect op het noordelijk halfrond zich oostwaarts verplaatst alwaar de zon opkomt en dus eerder ondergaat. Hiermede wordt het zomertijdeffect voor het virus teniet gedaan en kan bij deze logaritmisch exponentieel gelijkblijvende trend de avondklok een uurtje later ingaan.
Dokteranders Specialistisch Viroloog
Door Annemarie (Waterschapsambtenaar) op
Het is voor mij onbegrijpelijk dat ze de avondklok graag een uur later willen laten ingaan. Volgens mij is de avondklok ervoor om te voorkomen dat mensen bij elkaar gaan komen. Als de zomertijd daar een verschil voor zou maken dan kunnen we beter de zomertijd afschaffen. Dat lijkt mij veiliger dan het risico op besmetting vergroten door de avondklok een uur op te schuiven!
Door Petra op
Ik vind het belachelijk dat de avondklok wordt aangepast als het aantal besmettingen nog zo sterk blijft stijgen. Ik was ook graag met kerst met mijn gezin bij mijn familie op bezoek gegaan maar dat lieten de regels niet toe. Waarom dan nu andere regels?

Of gaat nu duidelijk worden dat de maatregelen een ander doel dienen, want het aantal 'besmettingen' is kennelijk niet leidend (de straten liggen nog steeds niet vol dode mensen)?
Door broadcaster op
Dit lijkt me een heel verstandige oproep.

Vacatures

Van onze partners