of 63623 LinkedIn

Burgemeesters: versoepelen in kleine stapjes

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn voor versoepelingen van de coronaregels. Volgens voorzitter Hubert Bruls is het mogelijk om mensen ‘in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven’. Verder willen de burgemeesters dat de avondklok niet geldt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
Reageer

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn voor versoepelingen van de coronaregels. Volgens voorzitter Hubert Bruls is het mogelijk om mensen ‘in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven’.
Verder willen de burgemeesters dat de avondklok niet geldt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

‘Niet te controleren’
Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, is die maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren. Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. ‘Dat is niet te controleren’, concludeert Bruls. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.

Geen bekeuring
Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die maandag tijdens beraad in Utrecht de 'coronaveilige' verkiezingen kwam toelichten aan de burgemeesters, mag een persoon na het ingaan van de avondklok mondeling aangeven dat hij of zij is wezen stemmen. Een handhaver zou iemand dan niet mogen bekeuren. Het is overigens de vraag of de avondklok op dat moment nog in werking is. Mogelijk loopt de maatregel op 15 maart af. Ollongren geeft toe dat de situatie ‘idealiter is zonder avondklok’. ‘Mensen moeten vrij zijn om te stemmen.’ Volgens haar hoeven mensen in elk geval niet bang te zijn voor besmettingen. ‘We zijn er klaar voor. Alle seinen staan op groen. De verkiezingen kunnen ongestoord doorgaan.’

Terrassen zouden deels open kunnen
De burgemeesters zijn verder voor versoepelingen van de coronaregels. Bruls acht het mogelijk om mensen ‘in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven’. ‘Het is niet zwart-wit. Een terras kun je ook eerst in bepaalde delen van de week open doen en dat langzaam uitbouwen.’ Bovendien willen ze dat ook naar vaccins wordt gekeken en niet alleen naar besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. ‘Wij zijn met de vaccinaties goed op stoom gekomen. Wat betekent dat voor de maatregelen? Wij willen de vaccins erbij betrekken. Er zijn er nu meerdere. Die kunnen bepalend zijn de komende tijd.’

De Jonge: heel behoedzaam versoepelen
Coronaminister Hugo de Jonge noemde ‘de ruimte om te versoepelen nog heel beperkt’. Hij wil eerlijk zijn en met het ‘zicht op de finish’ wil hij ‘heel behoedzaam’ versoepelen. ‘Dat is beter dan achteraf spijt hebben.’ Hij wil de effecten van het (deels) openen van het voortgezet onderwijs en het mbo eerst in beeld hebben. Het is volgens hem een ‘ingewikkelde fase in de crisisbestrijding’. ‘Na een jaar in crisis lijden wij niet alleen door het virus, maar ook onder de maatregelen. Het gaat niet goed met de stand van de economie. Toch is het verstandig dat wij op dit moment de terrassen niet openen.’

Geen paasvuren
Maandag werd ook bekend dat paasvuren dit jaar in alle veertien Twentse gemeenten verboden zijn. Het risico op groepsvorming bij het aansteken van zo'n vuur is te groot, vindt de veiligheidsregio Twente. In Twente zijn gewoonlijk op of rond Pasen vele tientallen paasvuren. De burgemeesters van de Twentse gemeenten denken dat de kans groot is dat het tegen Pasen nog steeds verboden is om met groepen mensen dicht bij elkaar te komen. Daarom hebben ze nu vast een verbod afgekondigd, zodat de zogeheten 'boakebouwers' geen voorbereidingen treffen voor de bouw van een paasvuur.

Houtstapels aanleggen ongewenst

De veiligheidsregio vindt het ook ongewenst om houtstapels aan te gaan leggen voor het geval er rond de paasdagen begin april toch regels zijn versoepeld. ‘Het risico dat die bergen worden aangestoken is te groot’, aldus de instantie. Volgens burgemeester Sander Schelberg van Hengelo, voorzitter van de veiligheidsregio, is het opbouwen van de brandstapels het grootste probleem. Dat trekt over een langere periode veel mensen aan die dicht bij elkaar al het hout naar boven sjorren. Hij vindt het erg jammer dat ‘de mooie Twentse traditie’ alweer niet kan doorgaan. ‘Paasvuren horen bij het feest van het licht, van de hoop.’

Voor derde keer geen paasvuren
In Drenthe zijn tot 1 juni alle grote evenementen al verboden. Daaronder vallen ook de in die provincie ook erg populaire paasvuren. Het is al de derde keer achter elkaar dat paasvuren niet kunnen doorgaan. Vorig jaar was dat ook vanwege de coronacrisis en het jaar daarvoor was er sprake van harde wind en droogte.

Coach voor worstelende jongeren
Verder is bekendgemaakt dat jongeren uit Amsterdam tussen de 16 en 24 jaar oud die tijdens de coronacrisis worstelen met problemen thuis, op het werk of op financieel gebied, vanaf maandag terecht kunnen op het online platform Young Originals. Op de site kunnen ze een coach toegewezen krijgen die ze helpt om hun leven weer, of beter, op de rit te krijgen. Wethouder Simone Kukenheim van Jeugdzaken is bezorgd over de mentale, sociale en financiële gevolgen die de coronamaatregelen op jongeren hebben. ‘De maatregelen vallen jongeren erg zwaar, zeker omdat ze al zo lang gelden. Gelukkig kunnen alle Amsterdamse jongeren op het platform met jongerenwerkers praten over hun problemen en terecht voor hulp en coaching via kanalen, zoals WhatsApp’, aldus Kukenheim.

1,8 miljoen voor perspectief
Het college van B&W in Amsterdam heeft 1,8 miljoen euro aan rijksmiddelen gebruikt om jongeren in coronatijd perspectief te bieden. Het geld wordt gebruikt voor uitbreiding van het aanbod van preventieve en lichte psychologische hulp, en er worden (buiten)sport- en bewegingsactiviteiten georganiseerd, waaronder meidenvoetbal en e-sports competities. Er is ook veel aandacht voor begeleiding, coaching en het opvangen van (eerste) zorgsignalen. En jongeren kunnen sinds medio februari terecht bij ‘UpTalk’ van de GGD, een hulplijn voor sombere of gestreste jongeren. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners