of 64707 LinkedIn

Burgemeesters pleiten voor algeheel vuurwerkverbod

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat. 'Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee', aldus voorzitter Hubert Bruls.
6 reacties

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat. 'Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee', aldus voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.

Ongewisse jaarwisseling

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over vuurwerk. GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten donderdag voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gaf vrijdag aan dat het kabinet een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling overweegt, om de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. 'Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt iets meer rust te brengen. Ook voor ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen', stelt de Nijmeegse burgemeester Bruls.

Inleveren

Hij beseft dat veel mensen enorm uitkijken naar het moment dat zij mogen 'knallen'. 'Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo.' Op de agenda van veel burgemeesters stond al langer een wens om het afsteken te verbieden. Het liefst willen zij dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Maar dat is niet aan hen, verduidelijkt Bruls. Zij kunnen dit niet verplichten, dat moet het kabinet doen.

'Mensen kopen vuurwerk in buurlanden'

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) kijkt met verbazing naar de roep van de burgemeesters en wijst erop dat het gebruik van onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie begin dit jaar al is verboden. 'Het siervuurwerk dat overblijft, is prima te beheersen. Als dat ook niet meer mag, bestaat de kans dat mensen vuurwerk in Duitsland of België halen want daar ligt het gewoon in de winkels. Daar wordt nu al veel gekocht. De kans is dan ook groter dat ze vuurwerk meenemen dat we hier al hebben afgeschaft.'

Organisatoren illegale feestjes 'harder treffen'

Tijdens het Veiligheidsberaad, waarbij de ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus aanschoven, stonden maandagavond ook de illegale feestjes op de agenda. 'Wij hebben geconcludeerd dat, omdat de boetes zo laag zijn, dit de organisatoren van dit soort feesten en bezoekers niet afschrikt. Ook het in beslag nemen van de apparatuur werkt niet, omdat deze spullen vaak zijn gehuurd. Daarom zijn wij aan het kijken hoe wij vooral de organisatoren, harder kunnen treffen', waarschuwt de burgemeester van Nijmegen.

Landelijke maatregelen

De burgemeesters hopen dat Den Haag dinsdag met nieuwe landelijke en geen regionale regels komt. 'Het draagvlak voor een landelijk pakket is verreweg het grootst. Dat is het duidelijkst en beste uit te leggen aan iedereen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt thuis) op
@Spijker en WJB: inderdaad. De jaarwisseling kan een stuk gezelliger zijn zonder die stank en dat geknal dat duurt tot ruim naar 01:00 uur.
Gossie: ik ben het al 2x keer eens met 'Spijker' deze week :)
En oh jee: ben(is geen jurist) heet eigenlijk Jan en heeft een pet!?
Door p op
Wat een gelegenheidsrethoriek...moet je ook draconische maatregelen nemen om dat te handhaven, avondklok en leger in de straat.
Door Hans op
Ik zie anders op bijvoorbeeld nu.nl gedragswetenschappers er voor pleiten om mensen niet alles af te pakken. De feestdagen zullen een stuk soberder gevierd worden, vakantie zit er niet in etc. Er ontstaat een groot risico dat mensen het niet meer accepteren.
Door ben (jurist) op
Met het magische woordje corona wil men kennelijk elk plezier uit het leven van Jan met de pet te halen.
Door Spijker op
Hoe sneller, des te beter!
Door WJB (adviseur) op
Uitstekend idee en goede ontwikkeling om het vuurwerk rond de jaarwisseling nu te verbieden! Laten we hopen dat Rutte cs dit vanavond ook aankondigt in de persconferentie over het coronavirus. Laten we tevens hopen dat het verbod straks voor altijd wordt gehandhaafd, dus ook voor de komende jaren.

Vacatures

Van onze partners