of 64231 LinkedIn

Burgemeesters: maatwerk bij lokale uitbraak

Het Veiligheidsberaad van burgemeesters komt half augustus weer samen met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) om te praten over wat er moet gebeuren met de 1,5 meterregel. Het afschaffen van deze maatregel valt onder de laatste stap van het openingsplan.
Reageer

Het Veiligheidsberaad van burgemeesters komt half augustus weer samen met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) om te praten over wat er moet gebeuren met de 1,5 meterregel. Het afschaffen van deze maatregel valt onder de laatste stap van het openingsplan.

Maatwerk

Ook komt het overleg met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's op 12 juli nog een keer online samen om te bespreken wat te doen als er regionaal of lokaal een nieuwe uitbraak komt. Volgens de minister moet er in zo'n geval maatwerk worden toegepast. 'Zodat de rest van het land er zo min mogelijk van meekrijgt.' Hoe de burgemeesters en het kabinet dat willen aanpakken, beslissen zij over een paar weken.

Gissen

Of die lokale uitbraken er komen, blijft gissen. 'We weten het niet. Uitsluiten kunnen wij het niet. We moeten dan snel kunnen reageren', zegt André Rouvoet, voorzitter van koepelclub GGD GHOR die meestal bij het beraad aanschuift. 'De pandemie is nog steeds gaande. Er zijn best wat onzekerheden. Hoe gaat het straks met de varianten van het virus en hoe werken de vaccins hiertegen', waarschuwt voorzitter van het beraad Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. Bij een uitbraak in een verzorgingshuis bijvoorbeeld is maatwerk eenvoudig, zegt hij. Dan gaat iedereen in quarantaine. Bij brandhaarden die zich snel kunnen verspreiden, moeten er lokaal maatregelen komen en houdt het kabinet de landelijke regie.


Misbruik

Voorafgaand aan het Veiligheidsberaad zei minister Grapperhaus het 'ongelooflijk zonde' te vinden dat mensen misbruik maken van het testen voor toegang. 'Je laat anderen een risico lopen. Dat is buitengewoon onverstandig. Dat moet je niet doen.' Het is dit weekeinde niet goed gegaan met het toegangstesten. concludeert de minister van Justitie en Veiligheid. Zo bleken op meerdere plekken mensen toegangsbewijzen aan elkaar te hebben doorgegeven en werd niet iedereen gecontroleerd.

Opletten
Volgens Grapperhaus is het primair de verantwoordelijkheid van organisatoren en horecagelegenheden om dit goed te doen. 'Dat is de afspraak. Als het niet goed gaat, moeten ze dit zichzelf aantrekken.'

Volgens de burgemeesters van het beraad moeten mensen zich ook de komende tijd aan de regels houden. 'Opletten is het kernwoord', aldus burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden.

'Gun ons nu rust'

Een aantal politiebonden heeft maandagavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht actiegevoerd voor minder evenementen. 'Gun ons nu onze rust', vroegen zij aan de burgemeesters in het beraad. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van vakorganisatie ACP willen politiemensen het niet alleen de komende maanden rustig aan doen, maar gaat het om een periode van twee tot drie jaar, want de problemen spelen al langer en hebben niet alleen met de drukte door corona te maken.

Reminder
De bonden voelen zich gesteund door de burgemeesters, maar Van de Kamp vraagt zich af hoe lang de burgemeesters de rem erop kunnen houden. 'Vooral niet als de tijd vordert.' Nu nog worden veel evenementen afgeblazen of geven de burgemeesters geen vergunningen af. 'Dat is voor ons heel belangrijk. Wij staan hier als reminder.' De capaciteit is echt een enorm probleem, aldus Van de Kamp. Hij maakt zich vooral zorgen over het najaar. 'Stel dat het dit najaar weer misgaat met het virus. Wat dan? Daar zijn we niet gerust op.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners