of 62688 LinkedIn

Burgemeesters: grijp in bij groothandels

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad, het overleg van de veiligheidsregio's, hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandagavond verzocht om in te grijpen bij de groothandels. 'Wij willen dat deze bedrijven onder hetzelfde regime vallen als alle andere winkels', aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Volgens hem is het er veel te druk en dat is niet goed voor het draagvlak.
Reageer

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, het overleg van alle veiligheidsregio's, hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandagavond verzocht om in te grijpen bij de groothandels. 'Wij willen dat deze bedrijven onder hetzelfde regime vallen als alle andere winkels', aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van de bijeenkomst. Volgens hem is het bij deze groothandels veel te druk en dat is niet goed voor het draagvlak.

Pasje

Ze willen dat de minister of een appèl op ze doet of de regels aanpast. De groothandels zoals de Makro en de Hanos mogen open omdat ze werken met pasjes en levensmiddelen en drogisterij-artikelen verkopen. Maar volgens de burgemeesters beschikken veel te veel mensen over zo'n pasje. 'Wij hebben gezien dat hier heel veel mensen op afkomen. Zij mogen alleen aantoonbaar leveren aan ondernemers. Wij willen minder mensen op straat hebben, ook bij die groothandels', stelt Bruls. 'De mensen kwamen voor de non-food en dat willen wij niet.' Grapperhaus is het met hen eens.

Creatief met regels

Ook zien de burgemeesters dat sommige zaken in de detailhandel 'wel heel creatief omgaan' met de regels. Zogeheten non-food winkels zetten kraampjes buiten op straat en dat is verboden of winkels die privéklanten ontvangen. Volgens de minister is dit inderdaad niet de bedoeling.

Droevig
De roep je aan de regels te houden, wordt met de komst van een gemuteerd virus alleen maar krachtiger. 'Naleving van de regels zoals handen wassen, afstand houden en drukte vermijden, is het beste antwoord op corona of welk gemuteerd virus dan ook', stelt Bruls. 'Hoe meer wij ons richten op de regels, hoe eerder we uit deze crisis komen. Dit jaar zijn de feestdagen niet echt feestdagen. Heel veel mag niet. Je wordt er droevig van. Wij kijken of het vanaf 19 januari anders kan', aldus Grapperhaus. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners