of 59854 LinkedIn

Burgemeester vraagt hulp minister tegen drugsgeweld

Burgemeester Rob van Gijzel
Burgemeester Rob van Gijzel
2 reacties
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil een bredere aanpak van de wietcriminaliteit. Niet alleen politie en justitie, maar ook partners als gemeente, Belastingdienst of bijvoorbeeld energiebedrijven moeten daarbij worden ingeschakeld.
Hennepteelt
De afgelopen twee weken voltrokken zich vijf schiet- of vuurwapenincidenten in Eindhoven, die volgens Van Gijzel allemaal te maken hebben met de hennepteelt en de daaraan verbonden georganiseerde criminaliteit in de regio. De burgemeester heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid) om hulp gevraagd, omdat het de politie in Zuidoost Brabant ,,over de schoenen loopt".

Geen verandering
Alle recherchecapaciteit gaat op aan de recente geweldsincidenten. Om nieuw geweld te voorkomen en voor het oplossen van overvallen en inbraken is geen politiepersoneel meer over, stelt Van Gijzel. Opstelten heeft echter al laten weten geen noemenswaardige veranderingen in de sterkte van de politie in Nederland door te gaan voeren.

Symptomen
De Eindhovense burgemeester meent dat zijn korps alleen de symptomen kan bestrijden, maar niet de oorzaken van de criminaliteit. Het is bijvoorbeeld te makkelijk voor criminelen om hun gang te gaan en Van Gijzel wil dat er een projectgroep komt die barrières opwerpt. Zoals in sommige andere steden al gebeurt, moet het voor criminelen moeilijker worden panden en andere faciliteiten te vinden.

Dweilen met kraan open
Hoewel Van Gijzel ook buiten het strafrecht om aan aanpak wil werken, benadrukte hij woensdag toch vooral dat er meer politiecapaciteit naar Brabant en Noord-Limburg moet komen. Hij is teleurgesteld over de verdeling van politiemensen over het land en vindt dat er te veel nadruk op de Randstad ligt. ,,Het is bij ons dweilen met de kraan open."

Pakkans klein
Hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Bart Nieuwenhuizen, meldde dat van de twintig bekende criminele organisaties er maar drie of vier kunnen worden aangepakt. De kans dat criminelen worden gepakt is daarmee veel te klein. Het probleem van zware criminaliteit in Brabant is al langer bekend, erkende Nieuwenhuizen. De nood is inmiddels zo hoog dat een analyse van de criminaliteit in de regio versneld wordt gemaakt.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door huisman op
Legaliseren en controleren. Door het krampachtig verbieden wordt de misdaad spiraal alleen maar groter. Als je er niets mee verdienen kunt wordt de misdaad niet meer lonend. Er staan massa tuinbouwbedrijven te springen om een dergelijke teelt legaal aan te bieden. Zorg dat de kostprijs omlaag gaat en het belasting deel bij de verkoop omhoog. Dan betalen de gebruikers hun verslaving. Bij tabak werkt dit al prima.
Door Jpraat (beleidsadviseur) op
Het is steeds dezelfde reflex: opvoeren van de politie-inzet. Wanneer gaan autoriteiten nu eens inzien dat repressie op cannabisteelt en gebruik niet werkt. Draai het om: legaliseer de boel. Dan gaat de prijs omlaag en is de handel niet langer interessant voor criminelen. Banderolletje er om en jaarlijks miljoenen in de schatkist i.p.v. miljoenen uitgeven aan een ineffectieve aanpak. Kan de politie zich met wezenlijke taken bezighouden.

Vacatures

Van onze partners