of 63966 LinkedIn

Burgemeester Schiedam wil vuurwerkverbod

Burgemeester Wilma Verver
Burgemeester Wilma Verver
19 reacties
Burgemeester Wilma Verver (VVD) van Schiedam wil een landelijk vuurwerkverbod. Aanleiding is dat ze de maatschappelijke kosten voor het afsteken van vuurwerk door particulieren te hoog vindt worden. ‘Wat wordt de norm?’
Professionals
Een verbod in de eigen stad is volgens Verver wel toegestaan, maar niet handhaafbaar. Een brief naar de wetgever biedt meer soelaas. ‘Ik wil geen algeheel verbod. We zijn niet tegen vuurwerk. Centraal vuurwerk afsteken door professionals ligt voor de hand. De gemeente kan dat organiseren of in de regio als het kleine gemeenten betreft.’

Discussie
De intentie van de oproep van Verver is om een maatschappelijke discussie los te maken. ‘We doen zoveel in het voortraject naar Oudjaar. Vanaf september voeren we wijkoverleg, we maken een draaiboek, zetten straatcoaches in, Bureau HALT werkt mee, je kunt de Voetbalwet inzetten, de brandweer en politie zijn erbij betrokken. We proberen het draaiboek ieder jaar te verbeteren en blijven vooral praten op scholen, we geven voorlichting. Maar de schade blijft hoog. Zowel immaterieel als materieel.’

Herstelschade
In Schiedam raakte een man ernstig gewond aan zijn gezicht, ramen in de hoofdstraat werden ingegooid, een pand stond in brand, abri’s lagen eruit. ‘Snel herstel kost ook geld. Als je als gemeente veel moet bezuinigen en zoveel herstelschade moet betalen, dan kun je dat niet meer verantwoorden aan je inwoners.’ De gemeente was 85.000 euro kwijt aan schade aan containers, borden en parkeerautomaten. Daar komen preventieve kosten nog bij. Dan kom je boven de ton en dan heb ik het nog niet eens over de voorbereiding.’

Kat-en-muisspel
Veel van bovenstaande incidenten zullen tijdens Oudjaar ook gebeuren als er geen vuurwerk wordt afgestoken. Er is nu eenmaal veel drank in de man en de overheid zal toch moeten handhaven. ‘Toch scheelt het al als er geen centrale verkooppunten meer zijn. Mensen moeten dan meer moeite doen om vuurwerk te bemachtigen.’ Verver merkt dat de incidenten steeds erger worden. ‘Het is een kat-en-muisspel. Zonder vuurwerk zullen er ook incidenten zijn, maar dan houd je dat meer in de hand.’

Norm
Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte begon vorig jaar een burgerinitiatief voor en vuurwerkverbod dat hij onlangs introk. Er waren genoeg handtekeningen, maar te weinig om het initiatief te doen slagen. Het lag politiek te gevoelig en er was teveel maatschappelijke weerstand. Verver hoopt wel draagvlak te vinden. ‘Ik kreeg er al applaus voor tijdens mijn nieuwjaarstoespraak. Dat niemand zijn handen eraan wil branden, betekent toch niet dat we het maar moeten laten zitten? Wat wordt dan de norm? Nog meer vernielingen, nog meer kosten? Als college merken we dat onze inspanning niet meer gelijkstaat met het resultaat. Wat moeten we nu weer bedenken?’

Verantwoordelijkheid
Verver heeft geen idee hoe de minister op de brief zal reageren. ‘Als er toch teveel weerstand blijkt te zijn, dan hebben we het toch bespreekbaar gemaakt en ons best gedaan. Ik noem dat bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Voor lokaal bestuur is het heel belangrijk om de reacties te zien. Dat zou ook voor ministers en Kamerleden moeten gelden.’ Een lokaal verbod komt er in ieder geval niet: ‘Ik maak van Schiedam geen eiland.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ab (knallert) op
Vuurwerk hoort er gewoon bij. Laat die rotjochies toch een paar dagen lekker uitleven. In drukke binnensteden en bij verzorgingsinstellingen etc. is dat wat anders. Wat een commotie weer, beetje leven en laten leven.
Door Reaguurder op
Weer een hypocriet figuur dat goedkoop wil scoren bij het gedeelte verzuurde bevolking van Nederland, dat elkaar geen dag plezier gunt, de hele dag door de luxaflex loopt te gluren, en hun buurman aangeeft bij de politie omdat zijn muziek een keer hoorbaar is.

Mevrouw heeft zich niet genoeg ingelezen in deze materie om een oordeel te mogen vellen over het gevaar van vuurwerk.
Ik voorspel dat als het verbod er komt, de bevolking bedrogen uitkomt. Alle schade aan straatmeubilair en handen komt namelijk van illegaal vuurwerk uit België, Tsjechië, Polen, Italië,Spanje, enz.
Zolang dit niet verboden wordt, zal de schade niet verminderen.

En slecht voor het milieu; het zal best, maar als dit je argument is, rijd dan niet meer in uw auto, neem geen deel meer aan het verkeer, en koop sowieso niets meer, omdat de productie van die artikelen meer CO2 uitstoot dan het gebruik ervan.

Na de brand in Moerdijk vertrouw ik de overheid al helemaal niet meer. Durven na een uurtje al te roepen dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. Flikker toch op. Wie heeft al die mooie kleurtjes in de sloten niet gezien op TV?
Ook de paarse vlek gezien bij het bedrijf zelf?
Door mooi moet kunnen op
Bij mij in de buurt worden een aantal keer per jaar honderdduizendknallers of zoiets afgestoken. Klinkt alsof het de ondergang van Berlijn 1945 is. Niks te zien, behalve de volgende ochtend de halve straat onder het rode spul. Schijnt een Chinese gewoonte te zijn. Krijgen ze geloof ik vergunning voor.

Misschien eerst even daarnaar kijken voordat je al het vuurwerk afschaft? Verbieden is zo makkelijk en vinden Nederlandse baasjes zo lekker. Net als met de gloeilampen, die worden uit de markt gehaald (hoezo vrije markt), lekker verbieden, maar kerosine wordt ondertussen gesubsidieerd en er wordt asfalt bijgebouwd en het OV wordt afgeknepen. Heeft dus niks met het milieu te maken, maar alleen met een lobby van de grote lampenindustrie die nu zeven keer zoveel geld voor een lamp kunnen vragen.

Zelfde met parkeerbonnen waar oom agent z'n quotum mee kan halen terwijl inbraken niet worden opgelost.

Ik steek geen vuurwerk af maar een mooie vuurpijl moet kunnen. AFblijven, regelneven.
Door johan op
Ik vind vuurwerk prachtig, de knallen wat minder. Maar dat hoort er bij. Dus ik zeur niet. Het nieuwjaarsvuurwerk centraal afsteken vind ik geen optie. Temeer omdat het ook ingrijpt in de privésfeer, omdat je dan niet even naar buiten gaat om te kijken en tegelijkertijd je buurtjes even nieuwjaar wenst. Je moet al vroeg weg om urenlang in de kou te staan, voordat het vuurwerk wordt afgestoken. En wat denk je van al die auto's met bestuurders al dan niet met een stuk in de kraag?. Nee, je neemt heel wat meer af dan het afsteken van vuurwerk. Denk daar niet te lichtzinnig over!!!!
Door Peter (Logistiek Medewerker) op
Wat een flauwe kul om vuurwerk af te schaffen omdat sommige rot(jes) jochies het leuk vinden om dingen op te blazen moeten daar dan degene die er wel normaal mee omgaan voor boeten? Ze moeten die ouders van dat tuig een schop onder hun reet geven want kennelijk weten ze niet wat opvoeden is en zijn ze blij dat die straatschoffies buiten lopen en niet thuis in de weg lopen, Ik heb die tijd ook gehad en al van kinds af aan vuurwerk afgestoken mijn vader heeft me dat geleerd met veel voorzichtigheid en ik moest het niet in mijn harses helen om alleen vuurwerk af te gaan steken want dan ging het gelijk in een grote emmer met water en was ik uitgeknald. Ook mogen ze het vuurwerk van mij een stukje zwaarder maken en goedkoper, zo voorkom je dat de mensen het massaal in het buitenland gaan halen, (Goh hoe zou dat nou toch komen?) als ik net over de grens grotere cakes kan kopen met meer kruit en voor 2/3 van de prijs die een 500 grams cake in Nederland kost Tja wat doe je dan als Nederlander? Juist je kijkt toch allemaal naar je portemonee of niet dan? Vuurwerk wordt al zo lang afgestoken in Nederland moet het dan nu in eens verboden worden? Maar dat er aan de andere kant van mijn woonplaats (Hoekschewaard) ruim duizend ton chemicaliën liggen opgeslagen die de hens ingaan dat vind de overheid dan normaal en er is geen gevaar voor de omgeving hoor wordt er dan gezegt kom op zeg of dat we achterlijk zijn, Er is niets aan de hand maar je moet geen groente meer eten uit eigen tuin, geen kinderen buiten laten spelen op apparaten in de speeltuin , je huisdieren niet los laten lopen, JONGENS waar zijn we hier in dit hypocriete kloteland nou meer bezig, Zorg eerst eens dat je de belangrijkere dingen in de rails houdt en hou op met steeds weer dat vingertje te gebruiken , Niet doen hoor, Dit mag niet , Dit is verboden in Nederland, Een vrij land?? Ammehoela ja zolang je naar de pijpen van de regering danst, Het enige wat je hier kan en mag is je eigen groen en geel betalen aan belastingen en voor de rest moet je gewoon je kop houden.
Door dik vd maarel (ambteloos burger) op
Afschaffen, mee eens.
Goed initiatief burgemeesterer,,,,!
De reactie van " Kees", die zegt wethouder te zijn, zegt veel over deze persoon zelf: Hij wil geen verantwoordelijk bestuurder zijn, maar schuift de schuld door naar een ander probleem.
Door vakantieganger op
Op vakantie in Finland. Vuurwerk afsteken was er toegestaan van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. En in het centrum van de stad niet, vanwege het grote aantal mensen daar met risico op verwondingen. Het begon in onze buurt pas rond een uur of 23:00 en was rond 01:00 uur weer afgelopen. Hoge kwaliteit, veelkleurige sterrenpracht.

Heel anders dan de vuile oorlog die in Nederland rond Oud en Nieuw wordt gevoerd. Het lijkt of vuurwerk afsteken in heel verschillende behoeften kan voorzien. Feest vieren, of de agressie uit de onderbuik honderd keer versterken.
Door Kees (wethouder) op
Als U burgemeester zich zo druk maakt over de kosten van de schade van oud en nieuw, schaf dan al "jullie" nieuwjaarsfeestjes ook af wat kost de burger dat allemaal, en wat kosten vrachtwagens die alles verrot rijden ja zo zie je zo kunnen we nog even doorgaan. Blijf gewoon lekker met je poten af van dat beetje feest wat we nog mogen vieren je mag hier niks meer in dit stinkland en als er een chemiefabriek in de lucht gaat worden wij de gewone burger lekker dom gehouden door de mensen die onze feestjes verzieken, tuig allemaal, en om de schade te betalen lever lekker wat in van dat riante loontje van je opgemaakte door
Door fons (adv.) op
Gewoon een pittige belasting of accijns op het vuurwerk en uit die pot de kosten dekken. Logisch toch?
Dan komt er een tijd dat we die pot niet meer kunnen missen en gaan we de verkoop van vuurwerk stimuleren en de belasting verder verhogen. Zo werkt beleid in dit landje. Het liefst een Europese aanpak want daar zijn we nog gevoeliger voor.
Door Ad (adviseur) op
DE verzuchting van meer mensen zo rond de jaarwisseling. Het lijkt ook een sympathiek idee, maar het draagvlak ontbreekt als ik naga wat er bij mij in de buurt zo al de lucht in gaat. Voor mij hoeft het vuurwerk niet, maar daar denken anderen kennelijk anders over.
Het artikel lezend dringen zich 2 begrippen op. Symboliek en Symptoombestrijding. Met een brief aan de minister heb je je bestuurlijke verantwoordelijkheid nog niet genomen. Het staat wel leuk, maar heb dan 'ballen' en schaf het in je eigen gemeente af. Zet de trend en laat je niet leiden door angst.
Als je in de preventieve sfeer alles hebt gedaan wat redelijk is, rest alleen nog handhavend optreden. Dat komt dichter bij het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Raddraaiers aanpakken en laten betalen voor de schade. Leren ze tenminste datgene dat kennelijk in de opvoeding niet hebben opgestoken, namelijk dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden en de gevolgen daarvan. Bovendien hebben ze het jaar daarop ook geen geld meer voor vuurwerk.
We schaffen het voetballen toch ook niet af omdat er altijd een paar ordeverstoorders zijn die het plezier voor anderen vergallen.

Vacatures

Van onze partners