of 63606 LinkedIn

Burgemeester Helmond: cafetaria moet zelf voor beveiliging zorgen

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond vindt dat een plaatselijke cafetariahoudster een beveiliger moet inhuren tegen overlastgevers.

De vrouw wordt al anderhalf jaar ernstig lastiggevallen door een groep jongens, voor een belangrijk deel van Marokkaanse komaf. De vrouw is bedreigd en mishandeld, haar ruiten zijn meermaals ingegooid en haar auto is vernield. Sinds maart 2009 deed ze achttien keer aangifte. In december raakte haar man slaags met de hangjongeren en stak een van hen met een mes. Hij zit sindsdien vast. Burgemeester Jacobs (CDA) schreef de vrouw een jaar geleden al dat ze het getreiter deels over zichzelf afriep: ‘De jongeren zouden moeten weten dat u de baas bent in het cafetaria’. Nu, na de steekpartij, zegt Jacobs in een reportage in Binnenlands Bestuur nog steeds dat de cafetariahoudster medeverantwoordelijk is. ‘Andere horecazaken nemen zelf verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld beveiligingsmensen aan de deur te zetten. Ik kan geen politiemacht oproepen om een cafetaria te exploiteren’.

 

Onbegrip

 

De opstelling van Jacobs stuit op onbegrip. ‘Hij wordt zelf wel beveiligd hè’, zegt Theo van de Ven van de grootste raadsfractie SDOH/D66/Helmondse Belangen (8 zetels). Burgemeester Jacobs staat al enkele maanden onder politiebewaking wegens ernstige bedreigingen uit het drugsmilieu. Van de Ven schreef al in januari 2010 een boze brief aan de burgemeester en noemde zijn opstelling tegenover de cafetariahoudster ‘schokkend en onaanvaardbaar’. Van de Ven nu: ‘Het kán niet dat een cafetariahoudster zo geterroriseerd wordt. Er is veel te weinig aan gedaan. Er moet minimaal cameratoezicht komen daar’.

 

Zijn fractievoorzitter Berry Smits: ‘De burgemeester vergeet gewoon dat de terreur plaatsvindt aan de buitenkant, op straat. Dat is een zaak van openbare orde en veiligheid.’

 

Fractievoorzitter Thijs van Wetten van het CDA (7 zetels): ‘Een beveiliger aan de deur is niet de oplossing. Hij mag niet eens op straat opereren. Maar het moet geen beleid worden dat je via een beveiliger naar binnen moet om een frietje speciaal te halen.’

 

CDA-raadslid Angelique Raaijmakers: ‘Ik begrijp best dat je niet 24 uur per dag kunt surveilleren. Anderzijds: als een inwoner hulp nodig heeft, moet je aan de slag. Het belang van de eigenaar moet voorop staan’.

 

Raaijmakers schreef 2 jaar geleden al een brief aan het college van B en W over de problematiek van de Marokkaanse jongeren in Helmond. ‘Handhaven, sneller optreden, minder tolereren en inzetten op vroegtijdige ondersteuning van het gezin’, aldus haar pleidooi op 13 maart 2009.

 

Raadslid Joan Damen namens de VVD (5 zetels): ‘Raar, als zo iemand een beveiliger aan de deur moet zetten. Mensen hoeven niet zelf voor de handhaving te zorgen of eigen rechter te spelen’. Hij pleit voor ‘oppakken en echt goed bestraffen van de voortrekkers uit die groep. Marokkanen hebben alleen ontzag voor gezag, een softe aanpak werkt averechts.’ Bovendien duurt het soms te lang voordat de onderbezette politie ter plekke is. ‘Dan zijn de vogels gevlogen en zit een heterdaadje er niet meer in. Dát is het probleem.’

 

Als antwoord op de overlast is Helmond in april 2009 gestart met het project Shouf Kedemk (Kijk vooruit), waarbij twee ex-gedetineerden worden ingezet als straatcoach. ‘Het was bedoeld om juist deze groep onder controle te krijgen. Dat is in Helmond- West nog niet voor de volle 100 procent gelukt’, concludeert raadslid Smits.

 


 

Goudse sneeuwbalgooiers grotendeels vrijuit

 

Een flink deel van de sneeuwbalgooiende jongens die eind december 2009 door de politie in Gouda zijn opgepakt, zijn zonder straf vrijuit gegaan. Na dagen van overlast van - overwegend Marokkaanse - jongens hield de politie in het weekeinde van 19 tot 23 december een speciale ‘veegactie’. Daarbij werden volgens de politie 23 verdachten aangehouden. Het dossier is als één zaak naar het OM in Den Haag gestuurd. Het OM meldt desgevraagd 26 zaken van dat weekeinde terug te kunnen vinden.

 

‘Het precieze aantal is lastig, we hebben geen zoekfunctie “sneeuw”’, aldus woordvoerster Marianne Goet. Van de 26 verdachten (13-17 jaar en één van 19) zijn er acht vervolgd. Acht zaken zijn geseponeerd. ‘Puur het gooien van een sneeuwbal is niet strafbaar’, aldus Goet. Tien zaken zijn volgens haar ‘niet eens door de politie ingestuurd naar het OM’.

 

Uiteindelijk zijn zes jongens veroordeeld en twee vrijgesproken. Eén dader kreeg 13 dagen jeugddetentie wegens poging tot zware mishandeling. Drie anderen kregen 60 of 70 uur werkstraf wegens mishandeling of wegens ‘het gooien van een sneeuw- en ijsbal, het omvergooien van en springen op een scooter, en het slaan en schoppen van de eigenaar’. Eén jongen kreeg 20 uur leerstraf wegens diefstal met geweld en ‘het gooien van ijsballen’.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K. Graatsma (wethouder Schin op Geul) op
Wat een a-sociale reactie van deze burgemeester. En dan raar opkijken dat goede burgers PVV gaan stemmen. Deze burgemeester laat zijn burgers volledig in de kou staan en geniet zelf door hen betaalde bescherming. Hij is een grote schandfe voor dit land. Ik mag hopen dat zijn bescherming eerdaags faalt. Kotsmisselijk word ik van dit soort bestuurlijk schorriemorrie
Door Marco Knol op
Ik herinner mij een soortgelijke zaak enkele jaren terug in Utrecht. Een desbetreffend klootzakje schijnt van de desbetreffende cafetariahouder heet frietvet in het gezicht te hebben gekregen bij een overval.
Dat laatste viel natuurlijk niet te bewijzen, evenmin als die overval overigens, want tja, geen heterdaadje en het het woord van de een tegen dat van de ander.
Best lastig dan voor OM.
Door henk op
LEES HIER MAAR EENS WAT VOOR IEMAND FONS JACOBS IS:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/387376/1995/10/18/De-mores-van-Limburgse-krabbelaars.dhtml
Door Sam Schoenen (tobambetnaar) op
Een burgemeester die als geen ander weet hoe terreur je raakt en die zelf zwaar wordt beveiligd, weigert dat te organiseren voor chinese ondernemers terwijl ook een chenese voorganger al was bezweken voor straatterreur. Hoor ik de gemeenteraad? Neen. De Commissaris van de Koningin die het optreden van een burgemeester namens De Kroon mag beoordelen? Nee. Hoor ik de Tweede Kamer en dan eens niet de PVV? Neen. Waar is Opstelten die zei dat we dit niet meer pikken. "We" moeten ons schamen..
Door Bartje (geen enkele) op
Hoe kan iemand als Fons Jacobs überhaupt burgemeester worden. Heb je daar geen kwaliteiten voor nodig dan?
Door geert op
Waarom ruilen we niet ? De klootzakjes met de straatcoaches op 'wacht' bij de burgervader, en de bewapende marechaussees op de stoep bij mevr. Xu.
Probleem opgelost.
Door Pieter Helenius op
Wat een KL..TZ.K!
Deze man is volstrekt incompetent.
Door pglasbergen op
En mensen vragen zich noch steeds af waarom men op pvv stemt. Zelfs in helmond is het al verloren er is maar 1 ding wat deze mensen begrijpen en dat is hard optreden zorg ervoor dat er agenten in burgers in de buurt zijn kom vaker langs trek 1 of twee van die agenten bij het burgermeesters huis weg en laat ze in de wijj patrouileren want hij geniet wel veiligheid ivm bedreigingen. Blijkt toch maar weer dat sommige mensen net iets gelijker zijn dan andere om sip van te worden excuus voor het ontbreken van leestekens.
Door burger op
Fons Jacobs, laffe poepbestuurder
Voor criminelen, terreurhufters en overig schoftentuig is het momenteel goed toeven in Helmond. De CDA-burgemeester aldaar adviseert zwaarbedreigde ondernemers vooral zelf eens iets te doen tegen bovengenoemde geweldplegers. Het recht van de sterkste is officieel beleid in Noord-Brabantse enclave. Vraag maar aan de mishandelde cafetariahoudster Xiaojuan Xu en haar man. Maandenlang wordt het echtpaar al geterroriseerd door veelal Marokkaanse klootzakjes. Sinds 2009 vonden al 21 meldingen en 18 aangiftes de weg naar het politiebureau. Afgelopen december was de maat vol en stak manlief een van hen met een mes. Sindsdien zit hij vast en is de overlast onveranderd. Maar de familie Xu deed precies wat de burgemeester hun begin 2010 adviseerde. Handhaving van de openbare orde is haar eigen verantwoordelijkheid, zegt de burgervader - die zelf wegens ernstige bedreigingen persoonlijke bewaking geniet - in Binnenlands Bestuur. "Ik kan geen politiemacht oproepen om een cafetaria te exploiteren". Voor een gebiedsverbod is het volgens Fons Jacobs te vroeg. Wel zet hij (ex-criminele) straatcoaches in. Vanaf pagina 24. Door middel van het uitdelen van subsidie voor sportscholen dichten deze 'verbindingsofficieren' de kloof tussen straatcultuur (op dure schoenen en met blackberry de lokale chinees wegpesten) en de burgercultuur (wegkijken, goedpraten & knuffelen). Zo gaat dat dus. Zalvende foppolitici verplaatsen zich in gepantserde BMW's van safehouse naar safehouse, overlast veroorzakende straatmalloten krijgen subsidie en iemand die normaal zijn geld probeert te verdienen moet het zelf uitzoeken. Wat een land, wat een land...
Brusselmans | 11-03-11 | 16:32 | Link | 132 reacties
Door shuri (bezorgde en boze burger) op
het wachten is op een volksgericht

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners