of 63606 LinkedIn

Burgemeester Helmond: cafetaria moet zelf voor beveiliging zorgen

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond vindt dat een plaatselijke cafetariahoudster een beveiliger moet inhuren tegen overlastgevers.

De vrouw wordt al anderhalf jaar ernstig lastiggevallen door een groep jongens, voor een belangrijk deel van Marokkaanse komaf. De vrouw is bedreigd en mishandeld, haar ruiten zijn meermaals ingegooid en haar auto is vernield. Sinds maart 2009 deed ze achttien keer aangifte. In december raakte haar man slaags met de hangjongeren en stak een van hen met een mes. Hij zit sindsdien vast. Burgemeester Jacobs (CDA) schreef de vrouw een jaar geleden al dat ze het getreiter deels over zichzelf afriep: ‘De jongeren zouden moeten weten dat u de baas bent in het cafetaria’. Nu, na de steekpartij, zegt Jacobs in een reportage in Binnenlands Bestuur nog steeds dat de cafetariahoudster medeverantwoordelijk is. ‘Andere horecazaken nemen zelf verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld beveiligingsmensen aan de deur te zetten. Ik kan geen politiemacht oproepen om een cafetaria te exploiteren’.

 

Onbegrip

 

De opstelling van Jacobs stuit op onbegrip. ‘Hij wordt zelf wel beveiligd hè’, zegt Theo van de Ven van de grootste raadsfractie SDOH/D66/Helmondse Belangen (8 zetels). Burgemeester Jacobs staat al enkele maanden onder politiebewaking wegens ernstige bedreigingen uit het drugsmilieu. Van de Ven schreef al in januari 2010 een boze brief aan de burgemeester en noemde zijn opstelling tegenover de cafetariahoudster ‘schokkend en onaanvaardbaar’. Van de Ven nu: ‘Het kán niet dat een cafetariahoudster zo geterroriseerd wordt. Er is veel te weinig aan gedaan. Er moet minimaal cameratoezicht komen daar’.

 

Zijn fractievoorzitter Berry Smits: ‘De burgemeester vergeet gewoon dat de terreur plaatsvindt aan de buitenkant, op straat. Dat is een zaak van openbare orde en veiligheid.’

 

Fractievoorzitter Thijs van Wetten van het CDA (7 zetels): ‘Een beveiliger aan de deur is niet de oplossing. Hij mag niet eens op straat opereren. Maar het moet geen beleid worden dat je via een beveiliger naar binnen moet om een frietje speciaal te halen.’

 

CDA-raadslid Angelique Raaijmakers: ‘Ik begrijp best dat je niet 24 uur per dag kunt surveilleren. Anderzijds: als een inwoner hulp nodig heeft, moet je aan de slag. Het belang van de eigenaar moet voorop staan’.

 

Raaijmakers schreef 2 jaar geleden al een brief aan het college van B en W over de problematiek van de Marokkaanse jongeren in Helmond. ‘Handhaven, sneller optreden, minder tolereren en inzetten op vroegtijdige ondersteuning van het gezin’, aldus haar pleidooi op 13 maart 2009.

 

Raadslid Joan Damen namens de VVD (5 zetels): ‘Raar, als zo iemand een beveiliger aan de deur moet zetten. Mensen hoeven niet zelf voor de handhaving te zorgen of eigen rechter te spelen’. Hij pleit voor ‘oppakken en echt goed bestraffen van de voortrekkers uit die groep. Marokkanen hebben alleen ontzag voor gezag, een softe aanpak werkt averechts.’ Bovendien duurt het soms te lang voordat de onderbezette politie ter plekke is. ‘Dan zijn de vogels gevlogen en zit een heterdaadje er niet meer in. Dát is het probleem.’

 

Als antwoord op de overlast is Helmond in april 2009 gestart met het project Shouf Kedemk (Kijk vooruit), waarbij twee ex-gedetineerden worden ingezet als straatcoach. ‘Het was bedoeld om juist deze groep onder controle te krijgen. Dat is in Helmond- West nog niet voor de volle 100 procent gelukt’, concludeert raadslid Smits.

 


 

Goudse sneeuwbalgooiers grotendeels vrijuit

 

Een flink deel van de sneeuwbalgooiende jongens die eind december 2009 door de politie in Gouda zijn opgepakt, zijn zonder straf vrijuit gegaan. Na dagen van overlast van - overwegend Marokkaanse - jongens hield de politie in het weekeinde van 19 tot 23 december een speciale ‘veegactie’. Daarbij werden volgens de politie 23 verdachten aangehouden. Het dossier is als één zaak naar het OM in Den Haag gestuurd. Het OM meldt desgevraagd 26 zaken van dat weekeinde terug te kunnen vinden.

 

‘Het precieze aantal is lastig, we hebben geen zoekfunctie “sneeuw”’, aldus woordvoerster Marianne Goet. Van de 26 verdachten (13-17 jaar en één van 19) zijn er acht vervolgd. Acht zaken zijn geseponeerd. ‘Puur het gooien van een sneeuwbal is niet strafbaar’, aldus Goet. Tien zaken zijn volgens haar ‘niet eens door de politie ingestuurd naar het OM’.

 

Uiteindelijk zijn zes jongens veroordeeld en twee vrijgesproken. Eén dader kreeg 13 dagen jeugddetentie wegens poging tot zware mishandeling. Drie anderen kregen 60 of 70 uur werkstraf wegens mishandeling of wegens ‘het gooien van een sneeuw- en ijsbal, het omvergooien van en springen op een scooter, en het slaan en schoppen van de eigenaar’. Eén jongen kreeg 20 uur leerstraf wegens diefstal met geweld en ‘het gooien van ijsballen’.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door fons (adv.) op
Neen ik ben niet de burgerkingvader.
Zowel, dan kregen ze een PATATJE-OORLOG.
Door Peter op
Misschien dat de burgemeester het niet weet, maar bedreigen, mishandelen en vernielen is OOK een misdrijf als het slachtoffer een burger is, en niet alleen als een burgemeester wat wordt bedreigd. Daartegen optreden is van oudsher een overheidstaak. Particuliere beveiligingsbedrijven hebben zelfs GEEN ENKELE bevoegdheid, al denken ze soms van wel. M.i. optreden en burgemeester weg. De door zijn vertrek vrijkomende agenten en gepanserde auto kan dan bij de cafetaria worden ingezet. Gek hè, dat de PVV ook in Limburg zoveel stemmen heeft gehad.
Door Tom (Systeembeheerder) op
Het lijkt me nu dat de rekening van de beveiliging van de burgemeester door hemzelf betaald dient te worden - en met terugwerkende kracht. Hij heeft de bedreigingen ook over zichzelf afgeroepen, 'had ie maar geen burgemeester moeten worden' .. toch?

Als dit een reclamefilmje van defensie was geweest, was de conclusie "ongeschikt".
Of - FAIL!
Door Johan op
Slappe zak, je bent je ambt niet waardig en moet direct opstappen zonder wachtgeld. Als die snackbarhoudster een overvaller doodschiet sta je wel vooraan om haar te berechten.
Door Menno op
Durven we nu te zeggen dat de marokkaanse jeugd de grootste plaag is na de pest. Nederland is een bananenrepubliek geworden, helemaal met dit soort kortzichtige bestuurders. Durf het beestje bij de naam te noemen. Ik kan me voorstellen dat een vrouw uit Helmpmd zeg dat de raddraaiers die jarenlang voor overlast zorgen met een schip met open klep de zee op mogen.
Door burger op
Eerder schreven wij al over de falende fopburgemeester Fons Jacobs (CDA) van Helmond. De man die zelf in gepantserde auto's rondrijdt maar geen ene fuck doet tegen de criminele terreur in zijn toch al niet zo positief bekend staande stad. Voor mensen met een goed geheugen blijkt het helemaal niet zo vreemd te zijn dat uitgerekend deze CDA-regent, tevens lid van een geheim genootschap (bonus-Godwin van collega genootschapper), zich gedraagt als een king size versie van Aleid Wolfsen. Meneer heeft namelijk carriere gemaakt in de politiek om vooral zijn eigen zakken te vullen en de democratie aan te wenden om toch maar zoveel mogelijk leeg te kunnen schrapen. Leest u bijvoorbeeld dit ontluisterende artikel in de Volkskrant, toen nog azijnbode, uit 1995. Hieruit blijkt zonneklaar dat Fons Pantserauto de christelijke normen en waarden heel goed heeft begrepen: belangenverstrengeling & hypocrisie, daarvan wordt Jezus altijd blij. 15 jaar geleden al was Jacobs betrokken bij dubieuze vriendjespolitiek en regenteske zelfverrijking. Als burgemeester van Brunssum was zijn eerste daad het inpikken van een bouwkavel, terwijl de rest van het plebs gewoon mee moest doen met een eerlijke loting van die kavels. Reeds in 1989 werd Jacobs als topambtenaar bij VROM op de vingers getikt voor dubieuze belangenverstrengeling in de Limburgse onroerend goed- en woningcorporatiemarkt. In 1995 zit Jacobs als bekende bestuursbaantjesjager en grootritselaar vuistdiep in de "vastgoedmaffia" van Limburg. Zo rollen CDA-katholieken. Eigen vastgoed eerst. De volgende keer dat een snackbareigenaar in de cel wordt gezet omdat hij have en goed, lijf en leden, vrouw en kinderen verdedigde zal de getergde burger van Helmond ongetwijfeld aan de christelijke naastenliefde van CDA'er Fons Jacobs denken. In Italie noemen ze dit gewoon corruptie. In Nederland hooguit "parlementaire-enquete waardig". Slaap zacht Zuid-Nederland. Het CDA houdt de wacht.
BertBrussen | 12-03-11
Door verbaasde burger op
Vreemd, een overheid die z'n eigen geweldsmonopolie uit handen geeft. Gaan we terug naar de Middeleeuwen?
Door frietje met (adviseur kostenbesparing) op
Nee Kenneth, geen knokploegjes, dat mag echt niet. Netjes houden! Veel beter misschien: een gezellig frietkot bij de woning van de burgemeester bijplaatsen, met zitbanken voor die jeugdige belagers van die mevrouw, en hen gratis friet verstrekken, onder toezicht van de toch 24-7 aanwezige Wouten. Die mogen uiteraard vrolijk meesmikkelen. Schept een band. Ook voor de buurt als compensatie 3 x per week gratis friet met 1 (hallal)snack pp., alles bij elkaar wellicht nog stuk voordelig tegenover op 2 plaatsen beveiligen, surveilleren, voor hoe lang nog weet niemand? En véél gezelliger natuurlijk. Kan de raad ook eens gezellig op werkbezoek langs gaan bij dit baanbrekend experiment. Leuker dan al die zure discussies. Carpe diem!
Door Kenneth op
Het zal wel weer niet mogen maar het samenstellen van ouderwetse knokploegjes lijkt een prima antwoord op deze door de politiek in de hand gewerkte situatie. Probleem is alleen wel dat mensen die hier aan zouden willen deelnemen vaak wel wat te verliezen hebben in tegenstelling tot het graftuig wat mensen het leven zuur maakt. En een strafblad kan een werkend mens niet gebruiken. Ondanks dat lijkt het inmiddels in deze situatie het enige middel. Organiseren, "bewapenen" en ingrijpen.
Door een regioburger (consultant) op
De heer Jacobs lokt zelf in tweede zaken kritiek op zich uit waardoor hij het profiel krijgt van een laffe bestuurder die alleen (letterlijk) heel dicht bij huis opkomt voor het belang van de bedreigde of verdrukte. Maar de kritiek beperkt zich niet alleen tot het Helmondse. Zijn CDA-verantwoordelijkheid reikt o.a. ook tot in het d.b. van het SRE waar vieze poltiek onder schuil gaat in verband met een andere pijnlijke kwestie in een buurgemeente waar diverse CDA-bestuurders bij betrokken zijn in een kwalijke rol van vriendjespolitiek. Uit alle macht wordt daar getracht de deksel op de beerpunt te houden maar dat gaat niet lang meer lukken, en dan komt er een authentieke CDA-lucht uit de put gestegen... Tegen schande en schaamte helpen dranghekken voor de deur van de heer Jacobs gelukkig niet.

Vacatures

Van onze partners