of 63606 LinkedIn

Burgemeester Helmond: cafetaria moet zelf voor beveiliging zorgen

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond vindt dat een plaatselijke cafetariahoudster een beveiliger moet inhuren tegen overlastgevers.

De vrouw wordt al anderhalf jaar ernstig lastiggevallen door een groep jongens, voor een belangrijk deel van Marokkaanse komaf. De vrouw is bedreigd en mishandeld, haar ruiten zijn meermaals ingegooid en haar auto is vernield. Sinds maart 2009 deed ze achttien keer aangifte. In december raakte haar man slaags met de hangjongeren en stak een van hen met een mes. Hij zit sindsdien vast. Burgemeester Jacobs (CDA) schreef de vrouw een jaar geleden al dat ze het getreiter deels over zichzelf afriep: ‘De jongeren zouden moeten weten dat u de baas bent in het cafetaria’. Nu, na de steekpartij, zegt Jacobs in een reportage in Binnenlands Bestuur nog steeds dat de cafetariahoudster medeverantwoordelijk is. ‘Andere horecazaken nemen zelf verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld beveiligingsmensen aan de deur te zetten. Ik kan geen politiemacht oproepen om een cafetaria te exploiteren’.

 

Onbegrip

 

De opstelling van Jacobs stuit op onbegrip. ‘Hij wordt zelf wel beveiligd hè’, zegt Theo van de Ven van de grootste raadsfractie SDOH/D66/Helmondse Belangen (8 zetels). Burgemeester Jacobs staat al enkele maanden onder politiebewaking wegens ernstige bedreigingen uit het drugsmilieu. Van de Ven schreef al in januari 2010 een boze brief aan de burgemeester en noemde zijn opstelling tegenover de cafetariahoudster ‘schokkend en onaanvaardbaar’. Van de Ven nu: ‘Het kán niet dat een cafetariahoudster zo geterroriseerd wordt. Er is veel te weinig aan gedaan. Er moet minimaal cameratoezicht komen daar’.

 

Zijn fractievoorzitter Berry Smits: ‘De burgemeester vergeet gewoon dat de terreur plaatsvindt aan de buitenkant, op straat. Dat is een zaak van openbare orde en veiligheid.’

 

Fractievoorzitter Thijs van Wetten van het CDA (7 zetels): ‘Een beveiliger aan de deur is niet de oplossing. Hij mag niet eens op straat opereren. Maar het moet geen beleid worden dat je via een beveiliger naar binnen moet om een frietje speciaal te halen.’

 

CDA-raadslid Angelique Raaijmakers: ‘Ik begrijp best dat je niet 24 uur per dag kunt surveilleren. Anderzijds: als een inwoner hulp nodig heeft, moet je aan de slag. Het belang van de eigenaar moet voorop staan’.

 

Raaijmakers schreef 2 jaar geleden al een brief aan het college van B en W over de problematiek van de Marokkaanse jongeren in Helmond. ‘Handhaven, sneller optreden, minder tolereren en inzetten op vroegtijdige ondersteuning van het gezin’, aldus haar pleidooi op 13 maart 2009.

 

Raadslid Joan Damen namens de VVD (5 zetels): ‘Raar, als zo iemand een beveiliger aan de deur moet zetten. Mensen hoeven niet zelf voor de handhaving te zorgen of eigen rechter te spelen’. Hij pleit voor ‘oppakken en echt goed bestraffen van de voortrekkers uit die groep. Marokkanen hebben alleen ontzag voor gezag, een softe aanpak werkt averechts.’ Bovendien duurt het soms te lang voordat de onderbezette politie ter plekke is. ‘Dan zijn de vogels gevlogen en zit een heterdaadje er niet meer in. Dát is het probleem.’

 

Als antwoord op de overlast is Helmond in april 2009 gestart met het project Shouf Kedemk (Kijk vooruit), waarbij twee ex-gedetineerden worden ingezet als straatcoach. ‘Het was bedoeld om juist deze groep onder controle te krijgen. Dat is in Helmond- West nog niet voor de volle 100 procent gelukt’, concludeert raadslid Smits.

 


 

Goudse sneeuwbalgooiers grotendeels vrijuit

 

Een flink deel van de sneeuwbalgooiende jongens die eind december 2009 door de politie in Gouda zijn opgepakt, zijn zonder straf vrijuit gegaan. Na dagen van overlast van - overwegend Marokkaanse - jongens hield de politie in het weekeinde van 19 tot 23 december een speciale ‘veegactie’. Daarbij werden volgens de politie 23 verdachten aangehouden. Het dossier is als één zaak naar het OM in Den Haag gestuurd. Het OM meldt desgevraagd 26 zaken van dat weekeinde terug te kunnen vinden.

 

‘Het precieze aantal is lastig, we hebben geen zoekfunctie “sneeuw”’, aldus woordvoerster Marianne Goet. Van de 26 verdachten (13-17 jaar en één van 19) zijn er acht vervolgd. Acht zaken zijn geseponeerd. ‘Puur het gooien van een sneeuwbal is niet strafbaar’, aldus Goet. Tien zaken zijn volgens haar ‘niet eens door de politie ingestuurd naar het OM’.

 

Uiteindelijk zijn zes jongens veroordeeld en twee vrijgesproken. Eén dader kreeg 13 dagen jeugddetentie wegens poging tot zware mishandeling. Drie anderen kregen 60 of 70 uur werkstraf wegens mishandeling of wegens ‘het gooien van een sneeuw- en ijsbal, het omvergooien van en springen op een scooter, en het slaan en schoppen van de eigenaar’. Eén jongen kreeg 20 uur leerstraf wegens diefstal met geweld en ‘het gooien van ijsballen’.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bezorgde burger (bezorgde burger) op
Is het incident in Gouda alweer meer dan een jaar geleden?? Ongelooflijk dat die rotzakkies zulke lichte straffen krijgen. Zo is het geen straf maar meer een aanmoediging om verder te gaan omdat hun aanzien is gestegen zonder er erg veel last van te krijgen. Goed gedaan JUSITITE!
Door Vossius (commentator) op
Geen woorden maar daden: stuur uw bericht van medeleven naar f.jacobs@helmond.nl
onder het motto: Als de burgermeester van Helmond bescherming krijgt heeft de burger van Helmond ook recht op bescherming. Steun Xiaojuan Xu en haar man. Eén email is er net uitgegaan.
Door allard op
Nu kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat de burgermeester van Helmond met twee maten meet. Als iemand dermate ernstig wordt bedreigd en geterroriseerd, de plegers (zo valt uit tekst artikel op te maken) bekend zijn, hoort de politie daartegen op te treden. Als hoofd van politie hoort meneer burgermeester zijn verantwoordelijkheid in deze te nemen om de veiligheid voor deze inwoonster te garanderen. En niet alleen beveiliging in te schakelen als het zichzelf betreft. Of komen de kosten hiervoor ook voor privérekening van meneer burgermeester? Dit heeft de schijn van een grote mate van inconsequentie, waardoor het vertrouwen van bevolking in bestuurders volstrekt geen mogelijkheid heeft te groeien. Een misser dunkt me.
Door wieweet op
Het is toch wel bizar dat terwijl de gemiddelde Nederlander het met elkaar eens is, dit soort gedrag wensen en tolereren wij niet en dat dan de burgemeester, die volgens mij toch een soort van volksvertegenwoordiger is, gewoon geheel zijn eigen gang gaat en schijt heeft aan de roep om hulp en veiligheid van de gemiddelde burger.
Door herman (wao) op
de man die vast zit moet ommiddelijk worden vrij gelaten . de nieuwe wet van Opstelten heeft dit in gang gezet dat als iemand wordt belaagt door een groep hij bij een wapen vrij uit gaat wegens zelfverdedeging tegen een groep. hoe moet men anders optreden als er een groep voor je staat en jij het zelf maar op moet knappen om het vegelijf te redden.
Door maria (werkzoekend soc.jur.medew., WWB client) op
En nu opletten wanneer dhr.Jacobs stopt met zijn functie hij geen hoge wachtgeldregeling krijgt en misschien zelfs nog met een bonus naar huis gaat. In bedrijfsleven was hij al ontslagen.
Ik wens de cafetaria houdster veel sterkte, er zijn velen die aan je denken je bent niet alleen.
Door Kieboom (ambtenaar) op
Er valt inhoudelijk eigenlijk niets toe te voegen aan alle emotionele en goed geformuleerde reacties. De reden waarom ik toch reageer is dat ik het stuitend vind te moeten constateren dat het tot nu toe allemaal niets uithaalt. De benadering van deze burgemeester deugt van geen kanten maar blijft zonder consequenties. Waar moeten burgers hun vertrouwen nog aan ontlenen als de arrogantie van de macht mag regeren?
Door Ruud (belastingbetaler) op
Onze militairen worden over de hele wereld ingezet voor missies.
Het wordt de hoogste tijd voor wat binnenlandse missies om onze eigen goedwillende burgers te beschermen.
Door K.de Beer (adviseur aanbestedingen) op
Een zichzelf respecterende gemeente en haar bestuur, kan en mag dit niet over zijn kant laten gaan. Of het nu Marrokkanen zijn, kampers of een andere groep die het verpest. Ik snap ook niet dat de provincie of het rijk hier niet ingrijpt. Opstelten bromt er altijd op los maar zou eens een signaal moeten afgeven. Waarom richt hij geen speciale eenheid op die als vliegende brigade keihard orde op zaken stelt (nu dus Helmond, maar eerder Culemborg, Utrecht, Gouda enz.). En dan ook doorpakken in de pluk ze sfeer zodat alle schade wordt vergoed of dat die hufters hun dure schoentjes en jasjes moeten verkopen om af te betalen. Richt dan ook een soort CJIB op die de schade uitbetaald en vervolgens incasseert zonder terug te schrikken voor iemands naam of faam.
Door Joschke op
Wat doet Jacobs daar nog? Volgens mij werd hij helemaal niet bedreigd en wilde hij op vakantie als buitengewoon verlof. Openbare orde is een zaak voor de politie, Jacobs, en niet voor particuliere bewakers. Ik zou zeggen, nu je laat zien dat je onderscheid maakt tussen een hardwerkende burger en een huilebalkerige burgemesster, wordt het tijd dat je opstapt. Dit soort 'burgervaders' zijn niet serieus te nemen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners