of 59082 LinkedIn

Burgemeester Eindhoven maakt zich zorgen na advies RvS

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven is niet blij met de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel om burgemeesters meer bevoegdheden te geven in de strijd tegen criminaliteit. Volgens de burgemeester zou het wetsvoorstel, in tegenstelling tot wat de Raad zegt, wel degelijk zorgen voor verbetering en is de kritiek niet op de praktijk gebaseerd.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven is niet blij met de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel om burgemeesters meer bevoegdheden te geven in de strijd tegen criminaliteit. Volgens de burgemeester zou het wetsvoorstel, in tegenstelling tot wat de Raad zegt, wel degelijk zorgen voor verbetering en is de kritiek niet op de praktijk gebaseerd.

Weinig ruimte

Kritiekpunt van de Raad is dat de voorbeelden in het wetsvoorstel al onder de huidige taak van burgemeesters om criminaliteit te voorkomen vallen, terwijl de voorgestelde uitbreiding naar bestrijding een taak is van politie en justitie. Ook zou onvoldoende aangetoond zijn dat er nieuwe wetgeving nodig is voor adequate binnengemeentelijke gegevensuitwisseling. ‘Dit advies geeft weinig ruimte’, zegt de woordvoerder van burgemeester Jorritsma. Jorritsma is behalve burgemeester van Eindhoven ook regioburgemeester in Oost-Brabant en vertegenwoordigt daarmee 38 gemeenten.

 

Onderschatting

‘De uitspraak creëert een tegenstelling die er niet is’, zegt de woordvoerder. De burgemeester herkent volgens hem absoluut niet dat er frictie zou ontstaan met politie en justitie. ‘Het onderschat de wijze waarop het Openbaar Ministerie met overheidspartners samenwerkt. Juist in Brabant is die samenwerking erg goed.’

 

Behaalde successen

‘Gegevensuitwisseling is geen panacee voor een effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit’, schrijft de Raad van State. Maar Eindhoven wijst op de successen die behaald zijn door het delen van gegevens op een andere manier, via het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC). RIEC-convenanten zorgen ervoor dat gegevens wel gedeeld mogen worden. ‘Sommige gevallen vallen buiten dergelijke convenanten en dan moeten ze aangepast worden. Criminaliteit evolueert. Maar het is ondoenlijk om telkens het convenant aan te passen. Daarom hebben wij liever een wettelijke basis dan een convenant.’

 

Informatie uitwisselen

Uitwisseling helpt, is de stelling. Hierbij geeft de woordvoerder het voorbeeld van een bibob-onderzoek naar de betrouwbaarheid van een ondernemer. De ene burgemeester mag met de andere op geen enkele wijze informatie delen over uitkomsten van een bibob-procedure. Dus elke burgemeester moet z’n eigen ambtenaren laten onderzoeken of de ondernemer deugt, ook al is daar al onderzoek naar gedaan.

 

Grote zorgen

‘Advies van de Raad van State wordt door ministers niet in de prullenbak gegooid’, zegt de woordvoerder, ‘dus wij maken ons echt grote zorgen over hoe we nu moeten optreden tegen criminaliteit.’ De woordvoerder benadrukt wel dat de reactie van Jorritsma een voorlopige reactie is omdat de burgemeester nog bezig is met het RvS-rapport. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters geeft om dezelfde reden nog geen reactie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stan Janssen op
Goed dat onze burgervader zich inzet voor de de bewoners van Eindhoven. De politie heeft hier veel te weinig capaciteit. Dat is bekend. Er zijn net als in Amsterdam al regelmatig liquidaties in de drugswereld. En de criminaliteit zou dalen? Zeker door het WODC onderzocht? hahaha
Door Harry (Medewerker) op
function creep. De politie is voor opsporing en niet de gemeente.
Door Ben (gemeentejurist) op
Het lijkt me dat je dit advies van de Raad van State niet zomaar aan de kant kunt leggen. Fijn om te zien dat men de richting 'burgemeester als crimefighter' niet ziet zitten en dat de taken van een gemeente enerzijds en de taken van justitie en politie duidelijk gescheiden moeten blijven.
Door Karel van Klaveren op
VVD-burgemeester Jorritsma voelt zich als een vis in het water van de systeemwereld. Convenant zus, intentieverklaring zo, de hele kerstboom wordt weer opgetuigd door de RIEC's. In de wereld van alle dag functioneert het voor geen meter. Geen wonder dus dat het met de criminaliteit zo uit de hand loopt. Met name in Oost-Brabant!
Door E.C. Joosen (Privacyfunctionaris) op
V.w.b. het veronderstelde onderling tussen burgemeesters niet kunnen delen van Bibob-informatie, lijkt de RIEC-samenwerking toch te voldoen aan de mogelijkheid van art. 28, lid 1 onder d Wet Bibob?

Vacatures

Van onze partners