of 65101 LinkedIn

Bruls snapt keuze toestaan open horeca Breda

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda, die de horeca in zijn stad zaterdagavond toestond om na 20.00 uur open te blijven. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat café's en restaurants vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht moeten, om zo de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Bruls snapt dat je "als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt", zei hij bij WNL op Zondag.
3 reacties

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda, die de horeca in zijn stad zaterdagavond toestond om na 20.00 uur open te blijven. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat café's en restaurants vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht moeten, om zo de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Bruls snapt dat je 'als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt', zei hij bij WNL op Zondag.

Onvoldoende politiecapaciteit

De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft zaterdagavond nog contact gehad met Depla, zo vertelde hij in het tv-programma. Aanleiding voor de keuze van Depla was volgens hem 'een combinatie van veel ondernemers die zeggen: ik doe het niet om 20.00 uur, en een drukke dag'. 's Middags moest er al veel politie worden ingezet vanwege demonstraties tegen Zwarte Piet in de stad. Volgens Bruls was er niet genoeg politiecapaciteit meer over om 's avonds alle kroegen in één keer dicht te laten gaan.

Geen waarschuwingen meer

'Fraai is het niet', aldus Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen. 'Ik schrik er ook van als ik hoor dat ondernemers gewoon de regels niet opvolgen.' Hij raadt de horeca komende avonden aan niet na 20.00 uur open te blijven. In zijn eigen stad is hij dan ook duidelijk tegen ondernemers die dat toch doen. 'Ik ga niet waarschuwen.' Tegen ondernemers die moedwillig openblijven zegt Bruls: dan gaat u gelijk dicht.

25 horecazaken

In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken na 20.00 uur nog opengebleven, blijkt volgens de gemeente uit waarnemingen door handhavers. De Bredase horeca kreeg van burgemeester Paul Depla een uur extra, tot 21.00 uur, de ruimte voor het maken van een statement. Na die tijd moesten ze van de burgemeester toch echt hun deuren sluiten. 'In een tijd waar de spanningen rond coronamaatregelen in de samenleving oplopen, is er bewust voor gekozen in contact te blijven met de horeca die getroffen is door de nieuwe maatregelen, aldus Depla zondag. 'Maar ook in Breda gelden de regels. De overtreders van die regels worden aangepakt.' De burgemeester ging naar eigen zeggen ook niet direct tot sluiting over uit vrees voor grootschalige ordeverstoringen. 'Dat risico hebben we niet willen lopen.'

Maatregel
Handhavers keken tot 22.30 uur wie er nog open was, daarna niet meer, omdat daarna ondersteuning moest worden geboden bij een verkeersongeval. Zaken die in overtreding waren van het coronabeleid krijgen een maatregel opgelegd. Die kan bestaan uit een waarschuwing of een boete. 'De zaken die in overtreding zijn geweest kunnen binnen enkele dagen een brief van de gemeente verwachten waarin hen een maatregel wordt opgelegd. De zwaarte van die maatregel is afhankelijk van eventuele eerdere overtredingen en kan zijn een waarschuwing/last onder dwangsom of boete', aldus een woordvoerster van de gemeente, die spreekt van een drukke en roerige 13 november.

Gejojo

Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda zijn ondernemers die langer open bleven zich terdege bewust van de consequenties van hun handelen. 'Als je die keuze maakt, moet je ook de consequenties dragen', zei hij. 'Maar we zijn echt en oprecht klaar met dat gejojo van de overheid. Dat alles neemt overigens niets weg van onze sympathie voor de mensen die elke dag in de zorg knokken. Het kabinet zou de zorgcapaciteit moeten verbeteren in plaats van beperkende maatregelen aan de rest van Nederland op te leggen.'

Overleg
Op deze manier is het ook voor de horeca niet meer vol te houden, aldus de woordvoerder. 'Ik hoop dat dit signaal goed in Den Haag is aangekomen. De emmer is helemaal vol door het inconsistente beleid van de overheid.' De Bredase horeca is van plan om zondag wel de deuren om 20.00 uur te sluiten. 'We wachten het gesprek met Grapperhaus dinsdag af', zegt de woordvoerder. 'Als daar niks uit komt, dan komen er weer acties.' Hoe die er dan uit gaan zien kon hij nog niet zeggen. Dinsdag is er overleg tussen KHN, demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat over de coronamaatregelen en steun voor de horeca.


Eigen verantwoordelijkheid

Volgens burgemeester Annemarie Penn van Maastricht hebben hogere boetes voor ondernemers die zich niet aan de regels houden weinig zin. 'Zware straffen helpen bij zware criminaliteit', aldus de voormalig strafrechter bij WNL. In gesprek blijven met de horeca is volgens haar beter. 'We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid.' Gemeenten controleren, maar overal zijn tekorten aan handhavers en politie. 'We krijgen het niet waterdicht geregeld, dat gaat niet lukken in dit land.' Het zuiden van Limburg is momenteel een van de zwaarst door corona getroffen regio's.

Sluimerende onvrede

Het merendeel van de mensen houdt zich bovendien goed aan de regels, vindt ze. Dat benadrukt ook Bruls. De eerste avond met de nieuwe openingstijden is volgens hem 'in het algemeen' goed verlopen. Zeker 'gezien de snelheid waarmee alles moet en de onvrede die eronder sluimert'. Oostenrijk voert maandag een lockdown in voor ongevaccineerden, zo werd zondag bekend. Bruls en Penn zeiden bij WNL dat zoiets ook in Nederland niet uit te sluiten is. 'Als we ons gedrag nu niet aanpassen, dan kan dat wel het gevolg zijn', aldus Bruls. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Barry op
In een democratie zouden de regels van het Rijk leidend moeten zijn bij het handelen van de burgemeesters. Vraag is wel of onze democratie nog wel goed functioneert. Hoe is het mogelijk dat dit soort regels worden ingevoerd?! Waar is de logica hierachter en waar zijn de kritische vragen van de onafhankelijke media als hoeders van de democratie?

Nog erger is het flirten met 2G als ordinaire push-maatregel om iedereen zich te laten vaccineren. Dit moet helpen om de belasting van de zorg te verminderen. Waarom zou deze regeling dan ook voor jongeren moeten gelden? Deze zorgen echt niet voor de overbelasting van de zorg. Richt de maatregelen daar waar ze het meest effectief zijn, dus op de ongevaccineerde ouderen.

Het is inmiddels weinig omstreden dat COVID endemisch wordt. Ook is inmiddels wel duidelijk dat genezing een effectievere en langere immuniteit geeft dan vaccineren. Neem daarbij dat vaccineren weliswaar voor de hele bevolking als geheel gemiddeld veiliger is dan het doorstaan van COVID, maar dat dit voor jongeren niet onomstreden is. Zeker als je bedenkt (of vreest) dat elke prik op zich een risico kan zijn. Men kan wel stellen dat vaccineren 100% veilig is, maar er zijn genoeg publicaties te vinden die hier toch een ander beeld van schetsen. En niet alleen van complotdenkers.

Waar blijft het consistente beleid dat ook een perspectief biedt voor de lange termijn. Wie zet alle inzichten van experts en studies eens op een rijtje, met open blik naar kritische geluiden, zoals van Maurice de Hond (www.maurice.nl). Het wordt tijd dat eenzijdige berichtgeving van overheid en media stopt en een werkelijk open en eerlijk verhaal wordt verteld. Misschien kan dan het vertrouwen in overheid en media weer enigszins teruggewonnen worden.
Door Karel (grote verbazer) op
Dat zelfs een burgemeester de overheidsmaatregelen aan zijn laars lapt zegt voldoende. Straks zit alles weer potdicht met o.a. dank aan figuren als Depla en Bruls.
Door Spijker (n.v.t.) op
Dit handelen van de burgemeester van Breda is helemaal niet goed te praten, onbegrijpelijk en een slecht voorbeeld voor de rest van Nederland. Depla had ook een beroep kunnen doen op de regio of op landelijk niveau om dit kabinetsbesluit te handhaven. Volgende week weer groot feest in Breda?

Vacatures

Van onze partners