of 58952 LinkedIn

Brandweer nauwelijks doelwit agressie

Brandweer Nederland zegt verheugd te zijn dat brandweerlieden tijdens de voorbije jaarwisseling nauwelijks doelwit zijn geweest van agressie en geweld.
1 reactie

Brandweer Nederland zegt verheugd te zijn dat brandweerlieden tijdens de voorbije jaarwisseling nauwelijks doelwit zijn geweest van agressie en geweld.

Mooi

Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland noemt het 'mooi om te zien dat er nagenoeg geen agressie tegen brandweercollega’s heeft plaatsgevonden'. Dat was vorig jaar in tien regio’s nog wel het geval. Wel was er in de regio Noord-Holland Noord sprake van verbaal geweld tegen een centralist van de meldkamer.

 

Minder meldingen

De brandweer heeft deze jaarwisseling aanzienlijk minder meldingen binnengekregen dan een jaar eerder, blijkt uit een eerste inventarisatie. In de meeste regio’s is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. De brandweer ontving in de 25 regio’s bijna 3500 meldingen. Dat is een afname van 539 meldingen (ruim 13 procent) ten opzichte van de vorige jaarwisseling. 'Ten opzichte van twee jaar geleden is dat bijna 25 procent', zegt Wevers. Hij waarschuwt dat desondanks de brandweer tijdens de jaarwisseling ,,\\'nog altijd bijna tien keer vaker wordt gealarmeerd dan tijdens een gewone dag'.

 

Politie doelwit
De politie in Den Haag was wel doelwit van agressie.  Twee personen zijn aangehouden die op het Kaapseplein agenten bekogelden met vuurwerk. Elders in de stad moest een RTL-cameraman het tijdens de jaarwisseling ontgelden.

Ongeregeldheden

In de Veiligheidsregio Haaglanden, waartoe ook onder meer Delft, Zoetermeer en Westland behoren, zijn tijdens de jaarwisseling 98 mensen aangehouden, zo maakte de gemeente Den Haag maandagmiddag bekend. Grote incidenten en ongeregeldheden bleven uit, maar hulpdiensten waren wel druk met kleinere ongeregeldheden.

 

Onacceptabel

Burgemeester Pauline Krikke vindt het bekogelen van hulpverleners ,'onacceptabel'. 'Het is natuurlijk fijn dat er geen ernstige calamiteiten waren en dat de jaarwisseling voor het overgrote deel van de mensen in Den Haag een feest was. Maar voor mij geldt: ieder incident is er één te veel. Je zal maar met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp zijn beland. Of het zal jouw auto zijn die in brand is gevlogen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Vreeke (Directeur APAPS) op
Het blijft toch gek om te lezen dat de brandweer haar werk gewoon heeft kunnen doen. Dat dat feit nieuwswaarde heeft, bedoel ik. Goed om te weten dat preventieve maatregelen er aan bijgedragen hebben.

Vacatures

Van onze partners