of 63561 LinkedIn

Brandweer Flevoland mag niet meer twitteren

Brandweerlieden van het korps Flevoland mogen tijdens hun werk niet langer twitteren. Commandant Gerrit Spruit wil een algeheel verbod invoeren op het gebruik van sociale media onder werktijd.
1 reactie
Brandweerlieden van het korps Flevoland mogen tijdens hun werk niet langer twitteren. Commandant Gerrit Spruit wil een algeheel verbod invoeren op het gebruik van sociale media onder werktijd.
Ongepast
Spruit vindt het twitteren een vorm van ‘persoonlijk exhibitionisme’. ‘In zijn vrije tijd mag iemand zoveel twitteren als hij zelf wil, maar het is bijzonder ongepast om als hulpverlener informatie van een incident te verspreiden op internet. Dat is niet onze taak als brandweerdienst’.

Poolse gastarbeiders
Directe aanleiding voor deze maatregel is een incident in Dronten, dat enkele weken geleden plaatsvond. Een bus met tien Poolse gastarbeiders was in botsing geraakt met een tractor, waarna drie inzittenden om het leven kwamen. Een van de brandweermannen, die ter plekke hulp bood, plaatste vervolgens tweets, foto’s en filmpjes van het ongeluk op internet.

Publiciteitsgeil
‘We zijn met zijn allen heel publiciteitsgeil vandaag de dag. Ik wil iedereen in ons korps duidelijk maken: bedenk wat je aan het doen bent’, aldus Spruit. De brandweercommandant erkent ook dat het lastig zal worden om zo’n twitterverbod te handhaven. ‘Maar ik ga er vanuit dat de brandweerlieden zich aan de afspraken houden. Mocht dat achteraf niet blijken, dan moeten we als korpsleiding gaan ingrijpen’.

Afdeling communicatie
Beeldmateriaal dat tijdens incidenten wordt gemaakt behoort bovendien toe aan de brandweer, zegt Spruit. ‘Het is het werk van het korps, en niet van een individuele brandweerman om beelden openbaar te maken. Laat dat maar aan onze afdeling communicatie over’.

Handig
Toch is de brandweercommandant zich ervan bewust dat sociale media een belangrijke rol kunnen spelen voor hulpdiensten. ‘Natuurlijk, via twitter kun je op de hoogte blijven van wat er speelt in de omgeving. Erg handig’. Spruit noemt als voorbeeld wijkagenten die sociale media gebruiken. ‘Twitteren is dan een nuttige aanvulling op hun werkzaamheden. Voor de brandweer ligt dat anders. Bij ons moeten de mensen op kantoor de sociale media coördineren’.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ad op
Dan moet je dus na zo'n incident niet verbieden om sociale media te gebruiken, maar afspraken maken over hoe je die media gebruikt. Totaalverbod is ineffectief (hoe controleer je?) en komt zeer verkrampt over.

Vacatures

Van onze partners