of 63966 LinkedIn

Brandbestrijding Strabrechste Heide chaos

De veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost is voldoende georganiseerd voor een groot incident, zoals de brand op de Strabrechtse Heide vorig jaar.
Reageer
De veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost heeft bij de brand op de Strabrechtse Heide vorig jaar vele steken laten vallen. Er werd traag gereageerd, er was geen preventief toezicht, kaarten waren verouderd en de brandweer beschikte niet over het juiste materieel om de brand te bestrijden.

Bestrijding
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) concludeert dit in een onderzoek, dat voortvloeide uit Kamervragen. ,,De bestrijding van de brand is vooral gecoördineerd vanuit het veld zelf’’, analyseerde de inspectie onder meer.

Traag

De brand op de Strabrechtse Heide ontstond op de bloedhete vrijdag 2 juli 2010 rond twee uur. Toen het vuur vier dagen later was geblust, was 150 hectare bos en heide verwoest. Uit twee onderzoeken blijkt dat traag is gereageerd op de melding en de opschaling van de brand.

Niet geoefend

Anders dan in andere delen van het land houdt de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost in tijden van extreme droogte geen preventief toezicht en is er niet speciaal geoefend op natuurbranden. De regiobrandweer beschikt niet over specifiek bestrijdingsmaterieel.

Overleg na 3,5 uur

Omdat er geen controle was, kwam de eerste melding van de brand van flatbewoners op enkele kilometers afstand. Het is aannemelijk dat het vuur zich toen al ruim had kunnen uitbreiden. Na de eerste melding duurde het 23 minuten voor de eerste brandweereenheid ter plaatse was. De tweede arriveerde na 26 minuten. Na een uur werd de brand opgeschaald en werden leidinggevenden van brandweer, politie, gemeenten en geneeskundige hulpdienst voor overleg opgeroepen. De commandant van de politie was bijna twee uur onderweg en die van de brandweer 141 minuten, hoewel ze binnen een half uur worden verwacht. Hun eerste overleg begon 3,5 uur na het uitbreken van de brand.

Verouderde kaarten

Tijdens het eerste overleg bleek het team geen goede informatie te hebben. Zo bleken kaarten verouderd en niet met elkaar te corresponderen. Directeur Jac Rooijmans van de veiligheidsregio zegt dat naar aanleiding van de brand is besloten het commandoteam te formeren uit aanwezige officieren, zoals ook in andere regio's gebeurt. Aanbevelingen over bijvoorbeeld het welzijn van het personeel neemt de brandweer over, maar Rooijmans zegt niet alle adviezen te kunnen opvolgen. ,,We hebben weloverwogen besloten niet permanent te controleren en speciaal te oefenen op natuurbranden.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners