of 59318 LinkedIn

'Bluscapaciteit brandweer ontoereikend'

Als een grote brand moet worden geblust, levert het waterleidingnet vaak nog geen 10 procent van de benodigde hoeveelheid bluswater, aldus Ynso Suurenbroek, oud-brandweercommandant en voormalig lector Brandveiligheid aan de Saxion Hogescholen.
1 reactie

Als een grote brand moet worden geblust, levert het waterleidingnet vaak nog geen 10 procent van de benodigde hoeveelheid bluswater. De brandveiligheid is in het geding doordat de bluscapaciteit ontoereikend is, aldus Ynso Suurenbroek, oud-brandweercommandant en voormalig lector Brandveiligheid aan de Saxion Hogescholen, maandag in Het Financieele Dagblad.

Vals gevoel van veiligheid
De aanwezigheid van brandkranen geeft volgens hem 'een vals gevoel van veiligheid'. Bedrijven, scholen, ziekenhuizen, boerderijen en villa’s lopen meer risico dan de bewoners en gebruikers denken. Oorzaak van het capaciteitsprobleem is volgens de brandexpert de gestage verkleining van de diameter van het waterleidingnet. 'Hoewel het goed is voor de gezondheid dat water hierdoor sneller stroomt, neemt de bluscapaciteit er ook door af. Gecontroleerd laten uitbranden resteert bij grote objecten vaak als enige optie.'

Luguber dodelijk 

Hij noemt de situatie luguber dodelijk. 'De afgelopen vijftien, twintig jaar is sprake van een grandioze vernietiging van blusvermogen en dus van kapitaal.' De brandweer rukt nu vaak uit met een nutteloze pomp. 'Voor een doorsneebrand in een rijtjeshuis heeft een brandweerauto een standaardcapaciteit van 2000 liter per minuut. Maar de pomp kan niet op het drinkwaternet worden aangesloten omdat dat niet meer zo veel capaciteit levert', aldus Suurenbroek, die 25 jaar bij de brandweer werkte en tegenwoordig een onderzoeksbureau runt.

Potentieel onbeheersbaar
Een duinbrand wordt door de Veiligheidsregio Kennemerland een potentieel onbeheersbaar scenario genoemd, bevestigde brandweercommandant Frans Schippers donderdag in een raadsvergadering van de gemeente Bloemendaal. Suurenbroek verrichtte voor die gemeente onderzoek naar een eerdere reeks branden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Vincent van Vliet (onderzoeker Milieubescherming bij Incidenten (OMWB)) op
De wereld verandert, zeker op het gebied van drinkwatervoorziening. De brandweer loopt echter achter bij de innovatie van blusmethoden, beter de beheersing van brandgevaar. Dat begint met ruimtelijke ordening (afstand creëren), een domein in het Omgevingsrecht waar de brandweer te weinig bij betrokken wordt. Het eindigt met het voorkomen van brandoverslag, waarvoor moderne systemen beschikbaar zijn (bv. drukluchtschuim) maar geen of te weinig budget vanwege het bevoegd gezag veiligheid. De rekening komt daarom bij het bevoegd gezag milieu te liggen. De overheid zou meer aan integrated assessment moeten doen.

Vacatures

Van onze partners