of 64740 LinkedIn

Blok wil screenen huurders rechtmatig maken

Achttien gemeenten in Nederland onderwerpen in samenwerking met politie en corporaties huurders vooraf onrechtmatig aan een screening. Minister Blok hoopt met een wetsvoorstel om dit alsnog te legaliseren.

Achttien gemeenten in Nederland onderwerpen in samenwerking met politie en corporaties huurders vooraf onrechtmatig aan een screening, dat schrijft Minister Blok. Hij hoopt met een wetsvoorstel dit alsnog te legaliseren. 

Screenen op woonoverlast
Privacy Barometer bracht in kaart in welke gemeenten huurders vooraf gescreend zijn door de politie op verzoek van de gemeente of wooncorporaties. Het gaat om onder meer Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Dordrecht en Hoogeveen. Voor deze screenings was geen wettelijke basis, zo meldt minister Blok.  Er is bij de betrokken partijen echter behoefte aan een screening, om woonoverlast te voorkomen. Er wordt daarom onder meer gescreend op fraude, vermogensdelicten, drugsdelicten, prostitutie en zedendelicten. Er zijn ook gemeenten die uitsluitend op overlast zoals geluid, misdragingen en geweld screenen. Per gemeente verschillen deze criteria.

Wetsvoorstel voor legalisering

Om het screenen van huurders toch rechtmatig te maken heeft Blok een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Als deze geaccepteerd wordt is het alsnog mogelijk om, onder strenge criteria, screening toch mogelijk te maken. De Raad van State (RvS) geeft echter een negatief advies. ‘Selectieve woningtoewijzing door middel van screening maakt een ernstige inbreuk op de grondrechten vrijheid van vestiging, het vrij verkeer van personen en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van woningzoekenden.’ Volgens de RvS is er in het wetsvoorstel onvoldoende gemotiveerd dat de inzet proportioneel is. De effectiviteit is daarnaast niet voldoende aangetoond. De Tweede Kamer moet binnenkort beslissen over het wetsvoorstel. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door akeyzer op
als ik het dus goed begrijp wordt er in den bosch geschreend terwijl dit niet wettelijk is vast gelegd,er wordt dus maar wat gedaan en zou je er via de rechtbank onder uit kunnen
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
De eerste indruk die ik bij het lezen kreeg. Men doet maar wat en naderhand wordt het in wetgeving gegoten. Die wetgeving rammelt vaak en is niet gericht op het welzijn van de burger maar van de instanties die eerst maar aan het rotzooien waren. De dictatoriale neigingen steken op allerlei niveaus de kop op. Misdaad loont.
Door Jochem Martens op
Wetten hebben geen zin meer dat zie je al bij de decentralisatie en wijk team aanpak ieder maakt zijn eigen wetjes.
Hoeveel verder gaat het nog ?
We hadden een goed land in ieder geval veel beter dan nu je hebt geen rechten en privacy meer als mens in Nederland.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Zou Blok eigenlijk wel lid zijn van de VVD?
Door Opmerker op
Wie regelmatig de adviezen van de betreffende RvS afdeling leest, ziet dat regelmatig wetsvoorstellen niet uitblinken in argumentatie en realisme. Strijd met grondwettelijke rechten - zoal hier - is niet eenmalig.
Wie dan vervolgens de wetsvoorstellen blijft volgen, leest of hoort dat de indiener/ster/s regelmatig minder belangstelling voor het advies toont. De gerechtvaardigde vraag is dan: heiligt het doel het middel?

Vacatures

Van onze partners