of 59318 LinkedIn

Bijna alle inbraken en autodiefstallen blijven onbestraft

95,8 procent van de inbraken en autodiefstallen leidt niet tot enige vorm van straf. Dat blijkt uit een berekening die Binnenlands Bestuur maakte met CBS-cijfers over opsporing en berechting uit 2007. De politie beschikt niet over recentere opsporingscijfers. Vorige week werd al bekend dat in slechts 16% van de berovingszaken één of meer daders worden bestraft.
25 reacties
95,8 procent van de inbraken en autodiefstallen leidt niet tot enige vorm van straf. Dat blijkt uit een berekening die Binnenlands Bestuur maakte met CBS-cijfers over opsporing en berechting uit 2007. De politie beschikt niet over recentere opsporingscijfers. Vorige week werd al bekend dat in slechts 16% van de berovingszaken één of meer daders worden bestraft.
Niet veel moeite
Een veelgehoorde klacht van slachtoffers van inbraak is dat de politie niet komt om sporen op te nemen en dat de daders dus niet worden opgespoord. Dit gevoel komt overeen met de cijfers; van de 340.020 gekwalificeerde diefstallen in 2007 werden er 320.618 niet opgelost. Dat is 94,3%. Onder gekwalificeerde diefstal wordt inbraak en autodiefstal verstaan, het meest voorkomende misdrijf waar Nederlanders mee te maken hebben.

Uitval
De door de politie gehanteerde begrippen ‘opgehelderd’ (één verdachte in beeld) en ‘opgelost’ (één verdachte gehoord) zeggen weinig over het verloop van de rechtsgang. Een aanzienlijk deel van de verdachten van ‘opgeloste’ zaken wordt alsnog niet bestraft omdat de zaak wordt geseponeerd of de verdachten worden vrijgesproken. Niet alle vrijspraak valt daarbij overigens te wijten aan fouten van de politie. Toch wijzen cijfers uit dat een derde van overval-verdachten er zonder straf vanaf komt. Bij inbraak en autodiefstal is dat minder; slechts 13 procent.

Geen prioriteit
Hoewel minister Opstelten van Veiligheid naar aanleiding van de cijfers van roofovervallen meteen aankondigde dat de pakkans omhoog moet, lijkt opsporing geen hoge prioriteit te hebben in de begroting 2011. Opsporing komt op de laatste plaats na veiligheid, openbare orde en hulp geven aan burgers.

Cijfers niet beschikbaar
Gegevens over hoe vaak een misdrijf daadwerkelijk tot aanhouding en een bestraffing komt, zijn bijna niet te achterhalen. De gegevens van de 26 politiekorpsen kunnen moeilijk worden samengevoegd en zijn er soms gewoonweg niet. Zo zijn de cijfers over aantallen gehoorde verdachten in 2008 en 2009 op dit moment nog niet eens beschikbaar. Ook het Parket Generaal liet weten niet over deze specifieke cijfers te beschikken.

Recherche uitgekleed
Emeritus Hoogleraar strafrecht Peter Tak publiceerde in 2002 al een onderzoek waaruit bleek dat het met de opsporing in Nederland bedroevend gesteld is. De nieuwste cijfers zijn voor hem dan ook geen verrassing: ‘Het grootste probleem is dat er ongelooflijk weinig wordt opgehelderd. De lage percentages voor oplossing en bestraffing verbazen me niets. Toen de politie steeds meer sociale taken kreeg toebedeeld is de recherche uitgekleed. Daarbij is heel veel recherchekennis verloren gegaan, zie hier het resultaat.’ Over het uitblijven van recente cijfers zegt Tak: ‘Ik weet niet of het opzettelijk is, maar het is zeker dat de politie niet alles wil zeggen.’

Lees hier over de onderzoeksmethode (pdf)
Bekijk hier de cijfers van het CBS (pdf)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Aad Hagee op
@ Hans Guldemond • Directeur Veiligheids Advies Centrum • 06.12.10 14:08

Ik begrijp Uw reactie wel een beetje, maar jammer genoeg zit U er, in mijn visie, gedeeltelijk volkomen naast. Het 'Politie Keurmerk Veilig Wonen' is gewoon een lachertje. Tevens is het een deel van de oorzaak van de belabberde prestatie van de politie. De politie is er NIET om onzinnige keurmerken te vergeven over zaken waar ze helemaal geen verstand van blijken te hebben!!! Ze moeten opsporen. Ik ontwerp en bouw mechanische beveiligingen en spiegel me ABSOLUUT NIET aan dit keurmerk. Ik moet wel telkens aan mijn klanten uitleggen waarom er wel opnieuw ingebroken werd in hun "goed" beveiligde woning of bedrijfspand. De politieman/vrouw is NIET opgeleid in constructie-leer, sterkteleer, materiaalkennis en verbindingstechniek en heeft meestal niet eens inzicht in hoe een inbreker te werk gaat. Ze hebben alleen een domme folder met slotjes en grendeltjes-zooi die HET zouden moeten doen. Helaas heb ik ooit samengewerkt met het politie-voorlichtingsapparaat op dit gebied, in den Haag. Het bleek dat er bij de politie ook een tweede agenda is, de beveiligingen die ik bood waren niet zo erg welkom in de voorlichtingscampagne. Omdat de politie bij een werkelijk goed beveiligde woning niet meer kon binnentreden wanneer het hun beliefde. De smoes: bij brand.... enz. Ik ben sindsdien misselijk geworden bij het combinatiewoord "politie & voorlichting". Idd lijkt de politie in dit geval niet meer vóór de burger te zijn, maar er gewoon een (goede???) baan aan over te houden en tevens DE MACHT. Noem mij maar cynisch...... Maar wel iemand die weet waar hij over praat.
Door Hans Guldemond (Directeur Veiligheids Advies Centrum) op
Het is triest, verbijsterend, ongelooflijk en.......ik heb er verder geen woorden voor. Niemand schijnt zich meer verantwoordelijk te voelen om in deze situatie verandering te brengen. Dit alles heeft ook weer te maken met de vele jaren van slap beleid, pappen en nathouden. Ook politie en justitie schijnen de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Een absolute terugval in de aangiftebereidheid is hierdoor ook al jaren aan de gang. Het is te makkelijk om te suggereren: "geen aangiften, geen strafbare feiten".

Alles met alles een reden te meer om in ieder geval de verbetering van de woonveiligheid "in eigen hand te nemen" en dit bij nieuw te bouwen woningen te eisen. In de jaren '90 is daar het Politie Keurmerk Veilig Wonen voor ontwikkeld. Een prima label wat voorziet in vele mogelijkheden en een zo groot mogelijke invloed genereerd. Door de rijksoverheid wordt dit label veel te weining onder de aandacht gebracht. Velen denken dat dit label niet meer bestaat. Het tegendeel is waar. Deze vorm van eigenrichting kan ik een ieder aanraden.
Door Klaas op
Ik denk dat het gewoon komt doordat de politiemensen luier zijn geworden ten opzichte van vroeger. Maar dat durft niemend te zeggen, want het ligt altijd aan het systeem of het geld of aan de politiek.
Door dennis (adviseur) op
De politie is wat meer bedrijfsmatig gevormd vandaag de dag en het opsporen van een inbreker levert behalve wat uren werk financieel niks op, dan kun je beter lang een provinciale weg een flitsopstelling zetten die brengt tenminste zijn geld op, of op een vrijdagavond alle fietsers zonder licht in het centrum bekeuren, levert wel wat minder op als flitsen maar valt toch niet tegen.
Lang leven de marktwerking.
Door bas (logicus) op
@Jeroen, ja, Nederland is extreem hierin. Bijna 1 miljoen fietsdiefstallen per jaar worden niet meegenomen in de statistieken daarnaast doet ruim 30% van slachtoffers (ook van zwaardere misdrijven als mishandelingen roofovervallen) geen aangifte meer omdat het geen zoden aan de dijk zet vanwege de lage pakkans en lage straf met risico op represailles achteraf. En winkels kunnen alleen handelen als er sprake is van op heterdaad betrapt dus die diefstalcijfers lopen we ook nog mis. Daarnaast is er nog sprake van enorme cijfers in huiselijk geweld, kindermishandeling en gedwongen huwlijken die niet in de cijfers zijn meegenomen. Al met al hebben we ipv met 4.5 miljoen delicten er met ruim 8.5 miljoen per jaar van doen. Zet dat af tegen de groep daders die voornamelijk tussen de 10 en 50 jaar oud zijn dan is de verhouding dader/onschuldige heel extreem slecht.
Door bas (logicus) op
@Johan, van die 16% krijgt 5% jeugddetentie met weekend verlof, 5% een lichte voorwaardelijke straf,4% gaat thee drinken met Cohen en 2% mag van de PvdA op vakantie naar Casablanca(Marokko) of de Hudson(USA).
Alleen al vanwege de dreiging van theedrinken met Cohen is voor mij voldoende reden om op het rechte pad te blijven.
Door Joschke op
Wedden dat alleen die 'criminelen' worden opgepakt die de pecht hadden bij de Koningin op de koofie te komen, of die een rechter, politieman of een officier van justitie beroofden...
Door Johan (artiest) op
16% wordt maar bestraft........nou ja, bestraft.
Door Rob op
Het zou mij verbazen als iemand nog verrast is door de inhoud van dit artikel. Het is schrijnend dat de politiek dit nog niet opgepikt heeft. Ook de VVD, die veiligheid op lokaal niveau in zijn verkiezingsprogramma had staan, moet nu aan de bak om de daad bij het woord te voegen. Prioriteiten stellen! En als er weer eens een risico-wedstrijd is, laat dan de thuisclub het hele ME-gedoe betalen. Zet die agenten in waar het moet. Bij mij in de wijk was recent een 112 melding, waarbij de politie pas na 40 minuten ter plaatse was! Dit is schandalig! De inbrekers waren al vertrokken, want die wachten niet. De bewoners echter wel, die zaten boven tot de politie kwam...... Hallo Den Haag, wakker worden!!
Door Jaap (Beurshandelaar) op
Je kunt het geld maar een keer uitgeven.

In Amerika zijn ze goed in boeven vangen, wat klauwen vol met geld kost. Armen moeten maar voor zichzelf zorgen. Elke grote stad kent wel mensen die in tenten proberen te overleven, zelfs als het vriest.

In Nederland wordt voor iedereen gezorgd. De overheid zorgt er altijd voor dat je te eten hebt en onderdak krijgt als je dat wilt. Blijft er niet veel geld over voor een fatsoenlijke misdaadbestrijding.

Maar is Amerika nou beter af ? Ik zou niet willen ruilen.

Vacatures

Van onze partners