of 63606 LinkedIn

Betrekken jongeren verbetert leefbaarheid

Cruijff Court
Cruijff Court
2 reacties
De leefbaarheid van de openbare ruimte kan toenemen wanneer jongeren tijdig worden betrokken bij de aanpak van hun wijk. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Utrecht, de Hogeschool van Utrecht en onderzoeksbureau Nicis.

Cruijffcourt
‘Gemeenten en woningcorporaties zouden bij de herstructurering van wijken niet alleen moeten praten met oudere bewoners maar ook met jongeren’, aldus Ronald van Kempen, hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Utrecht. ‘Deze groep zit niet altijd te wachten op bijvoorbeeld  een Cruijffcourt. Soms is een geasfalteerde hangplek met bankjes al genoeg’.

Overlast
Een hangplek kan uiteraard wel voor overlast in de buurt zorgen. De onderzoekers hebben zich echter bewust gericht op jongeren, en niet op oudere buurtbewoners. Van Kempen: ‘Juist door met jongeren te praten over waar zo’n plaats moet komen, kan ervoor zorgen dat alle buurtbewoners zich prettig voelen in de wijk. Ze moeten zich er ook van bewust worden dat ze anderen tot last kunnen zijn. Zo zou een hangplek zou natuurlijk niet vlak bij een portiek moeten staan’.

Sociale media
De grootste uitdaging ligt volgens Van Kempen in het betrekken van jongeren bij de herstructurering van hun wijk. Sociale media kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen, zegt hij. ‘Ideeën over de aanpak van de buurt kun je prima via Hyves, Facebook of Twitter overbrengen. Via een poll zouden jongeren hun mening kunnen geven over bepaalde plannen’. Van Kempen vindt het ook belangrijk dat de groep op de hoogte gehouden wordt. ‘Ze erbij betrekken is één, maar jongeren willen ook graag weten wat er met hun ideeën gedaan wordt. Dat begint bij een goede communicatie’.

Gemakkelijk
Zowel de gemeente  als een van de Utrechtse woningcorporaties hebben al aangegeven het onderzoek te willen gebruiken bij toekomstige plannen. Van Kempen: ‘ Ik hoop van harte dat dat gaat gebeuren, hoewel het voor hen wel gemakkelijk is om zoiets te roepen natuurlijk’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap van Velzen (adviseur) op
Knap ontdekt, deze info. Waar het werkelijk om gaat is dat mensen die prettig wonen in hun wijk er ook sneller voor zullen zorgen dat er geen vernielingen worden aangericht . Dat geldt dus ook voor jongeren. Ongeacht of ze hun wijk zelf hebben helpen inrichten.
Door Tim Vermeer (beleidsmedewerker) op
Leuk onderzoek,

Mijn scriptie ging hier vorig jaar ook over. Mijn conclusie was dat jongeren helemaal geen zin hebben om zich met de openbare ruimte bezig te houden.

Ik geloof zeker in het nut van jongeren voor de leefbaarheid, maar veel jongeren boeit het totaal niet.

Vacatures

Van onze partners