of 60220 LinkedIn

‘Banden Marokkaanse jeugdgroepen en criminaliteit’

In de monitor Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders 2010 valt het wel mee. Maar Eindhoven weet beter. De problematiek rondom Marokkaanse Nederlandse jongens is zwaarder dan de objectieve cijfers doen vermoeden, stelt het college. Er bestaan nauwe banden tussen Marokkaanse jeugdgroepen en de georganiseerde criminaliteit.
2 reacties
In de monitor Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders 2010 valt het wel mee. Maar Eindhoven weet beter. De problematiek rondom Marokkaanse Nederlandse jongens is zwaarder dan de objectieve cijfers doen vermoeden, stelt het college. Er bestaan nauwe banden tussen Marokkaanse jeugdgroepen en de georganiseerde criminaliteit.

Oververtegenwoordigd
Het Eindhovens college van burgemeester en wethouders reageert in een brief aan de gemeenteraad op de Risbo monitor onder Antillianengemeenten en de gemeenten uit het samenwerkingsverband Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. In Eindhoven zijn deze groepen weliswaar oververtegenwoordigd als het gaat om werkloosheid, criminaliteit en schooluitval. Maar tussen de andere onderzochte gemeenten scoort Eindhoven onder het gemiddelde.

Criminele infrastructuur
‘Het is echter te gemakkelijk om te zeggen dat het dus wel meevalt in Eindhoven’, zegt woordvoerder Arnoud Strijbis. Eindhoven en de andere vier grote steden hebben zelf onderzoek laten doen naar de criminele infrastructuur in de steden. ‘Dat gaat dieper dan alleen naar aangiftes kijken.’

Verwevenheid
Uit die Stads en Regioscan blijkt verwevenheid tussen reguliere probleemgroepen, zoals jeugdgroepen, straatdealers en veelplegers, en de georganiseerde criminaliteit. Dat geldt voor kampers en autochtone criminelen, maar ook voor nieuwe groepen, voornamelijk Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse.

Handel
De groepen hebben riante mogelijkheden om hun criminele praktijken uit te oefenen, blijkt uit die scan. Dat komt onder meer doordat de ligging aan de grens van oudsher criminele handel aantrekt. Bovendien is er door jarenlang crimineel koopmanschap veel crimineel geld voorhanden.

Aangifte
Daarnaast richten politie en bestuur zich vooral op ‘aangiftecriminaliteit’, terwijl deze groepen zich bezighouden met delicten waar weinig aangifte van wordt gedaan. Strijbis noemt vermogensdelicten en heling, maar ook drugs- en wapenhandel en straatgeweld.

Jeugdgroepen
‘Van het terroriseren van de buurt wordt niet dagelijks aangifte gedaan. Maar we hebben wel te maken met jeugdgroepen, vooral van Marokkaanse afkomst, die in rap tempo steeds crimineler worden. Tot zware criminaliteit aan toe.’

600.000 euro
Eindhoven maakt structureel 600.000 euro vrij voor de aanpak van Marokkaans Nederlandse risicojongeren. De recente onderzoeken zijn reden om het beleid voor risicogroepen te continueren, meldt het college.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hannes (kritisch lezer) op
Als de bestuurlijke elite zich de afgelopen jaren niet zo arrogant en autistisch had opgesteld, dan hadden we nu de PVV niet nodig gehad voor een regeringscoalitie. Op gemeentelijk niveau zie je trouwens hoe de conventionele partijen langzaamaan wel kans zien een sterk bestuursapparaat op te zetten.
Door Trijntje Eerder (welstandelijk exterieurcomponiste) op
Tsja, de burger op straat weet dit al lang. Op zich vind ik het niet vreemd of zo, dat Wilders mede om deze reden zijn aanhang heeft weten te vergroten. Wie heeft er geen hekel aan de hufterigheid op straat maar is niet in een positie om er zelf iets aan te doen. De politici en politie roepen dat wel, maar komen dan toch echt van een andere planeet. Wij betalen toch belasting en verwachten toch dat zij er iets aan doen?

Vacatures

Van onze partners