of 64120 LinkedIn

Avondklok dreigt voor hangjeugd Katendrecht

Reageer
Overlastgevende jeugd in de Rotterdamse wijk Katendrecht moet ’s avonds van straat worden gehaald. Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam, praat donderdag in de gemeenteraad over de mogelijkheid van een avondklok voor kinderen onder de twaalf.

Het moet afgelopen zijn met de overlast van en intimidatie door jonge kinderen in Katendrecht, vindt Van Heemst. Het gaat vermoedelijk om een groep kinderen uit slechts twintig gezinnen, maar de problemen die zij in de wijk veroorzaken zijn aanzienlijk. Onlangs moesten televisiemakers van PREMtime, die over het onderwerp een item wilden maken, de wijk uit vluchten omdat ze werden belaagd door kinderen.

 

De problemen in Katendrecht spelen al jaren. Kinderen van tien tot twaalf jaar maken de dienst uit op straat, zegt Van Heemst. Zonder ingrijpen is de kans groot dat zij worden mee gezogen in het criminele en overlastgevende gedrag van oudere tieners, vreest hij.

 

Dieptepunt was volgens hem de gewapende overval door een twaalfjarige vorig jaar. ‘Na het "Maasmeisje" wilde iedereen weten hoe zoiets kon gebeuren en waarom niemand het had zien aankomen. Maar bij zo’n roofoverval doet men alsof het heel normaal is dat een kind van twaalf een pistool tegen het hoofd van een sigarenboer drukt.’

 

Van Heemst wil daarom naast een avondklok langdurige en intensieve begeleiding van de gezinnen in Katendrecht waar deze probleemkinderen vandaan komen. Het jongerenwerk moet worden uitgebreid en de jongerencentra moeten langer open zijn om kinderen activiteiten te bieden.

 

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een avondklokregeling die het mogelijk moet maken om kinderen onder de twaalf jaar thuis te laten brengen door de politie. Van Heemst vindt dat Rotterdam daar niet op moet wachten. ‘Voordat wetten werken, ben je drie jaar verder. We hebben een urgent probleem.’

 

Utrecht werkt sinds deze maand met straatcoaches om overlast van jongeren te bestrijden. Ze spreken gedragsregels af met jongeren en wijzen ouders op hun verantwoordelijkheden. Hoewel de gemeente bewust niet spreekt van een avondklok, is de aanpak van coaches en politie er mede op gericht om overlastgevende jonge kinderen ’s avonds van straat te halen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners