of 59318 LinkedIn

Anti-Pietbetogers ook in Weesp niet welkom

De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten ook Weesp niet in. Toen de burgemeester van Weesp hoorde dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af. Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zei de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen, zei zijn woordvoerster.
15 reacties

De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten ook Weesp niet in. Toen de burgemeester van Weesp hoorde dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af. Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zei de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen, zei zijn woordvoerster.

Nadat de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, had besloten de demonstratie te verbieden, besloten de actievoerders naar Weesp te gaan. Onder begeleiding van de politie gingen de bussen richting de Randstad. Bij Purmerend kregen ze te horen dat ze niet welkom waren in Weesp en kregen ze het noodbevel uitgereikt, zei een woordvoerder van de politie. Volgens hem gingen ze verder naar Amsterdam en Rotterdam. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter van der nol (FNV kaderlid) op
Goedemorgen Alle NEDERLANDERS.
Laten wij het kinderfeest een kinderfeest zijn en niet een twee deling worden.
Kijk naar de armoe onder kinderen.
Door Willem op
Vroeger spraken we ook over de 'bakkersknecht' de 'slagersknecht' etc. De liedjes waar Cornelis zich kennelijk aan stoort, stammen veelal ook uit die tijd. Maar dat mensen zich zo druk kunnen maken om een sprookjesfiguur geeft toch wel te denken.
Door Joost (Strat. Adviseur) op
Ik geloof dat de karikaturale invulling over het algemeen erg meevalt. Ik zie nergens meer ovedreven dikke lippen of goude oorringen. Krullend haar? Ik geloof dat kroeshaar er anders uit ziet. En een knecht? Dat ziet niemand meer zo...
Door Cornelis op
@Caroline: Ja en? Hoe rechtvaardigt dat de manier waarop wij in Nederland Zwarte Piet neerzetten?
Door Caroline op
@Cornelus. Kijk eens naar videoclips van negerrappers en hoe ze er daar bij lopen met al hun bling bling. Dat is pas een karikatuur.
Door Cornelis op
Zwarte Piet wordt toch nog steeds neergezet met kroeshaar, oorbellen en dikke (rode) lippen? Dat is al stereotypering op zich, laat staan dat hij in menig liedje als knecht neergezet wordt, om het plaatje compleet te maken. Als je ook maar een greintje historisch besef hebt moet dat wringen.

Ik snap ook wel dat dit voor veruit de meeste mensen niet voortkomt uit 'negatieve gevoelens' jegens de gekleurde medemens, maar we mogen ons best eens achter de oren krabben of Piet altijd gitzwart moet zijn, met kroeshaar, oorbellen en dikke lippen. Ik krijg de indruk dat het 'schoorsteenverhaal' voor veel mensen een prima uitgangspunt is. Maak een Piet met roetvegen in alle intensiteiten en ja, ook een praktisch zwarte Piet past prima in dat verhaal, maar geen oorbellen e.d.
Door Joost (Strat. Adviseur ) op
Idd Cornelis. Je kunt niet ontkennen dat zwarte piet racistische trekjes heeft gehad, ookal is de oorsprong niet racistisch geweest. Je kunt echter evenmin ontkennen dat zwarte piet nu die racistische trekjes amper nog heeft. Blijft de regelrechte vraag over: wat is er racistisch aan het feit dat de organisatie van het Sinterklaasfeest zwart geschminkt wordt, als ware het zwarte personen (los van of dat door de schoorsteen komt of pure huidskleur moet voorstellen)? Iets is pas racistisch als daar een negatieve boodschap aan gekoppeld wordt. Van de huidige zwarte pietgaat op geen enkele wijze een negatieve of neerbuigende boodschap uit; in tegendeel: Sinterklaas oogt eerder als een hulpbehoevende ietwat naïeve man die geholpen wordt door alleen maar vrolijke en zeer kundige pieten (die toevallig zwart zijn. Welnu: wat is dan nog het probleem?
Door Cornelis op
Bert, leuk stukje proza, maar delen ze in het vagevuur ook dikke lippen, kroeshaar en oorbellen uit? Al was Zwarte Piet in oorsprong wellicht niet racistisch, het is dan toch niet uit te sluiten dat de figuur door de eeuwen heen allerlei raciale trekjes toebedeeld heeft gekregen? En is dát niet precies hetgeen waar de huidige actievoerders tegen zijn?

Door Bert (folklorist) op
Wie bij het zien van een witte man met zwarte helpers direct aan racisme denkt, denkt in huidskleuren. Zo iemand noemen we een racist.
Zwarte Piet is nooit een karikatuur van een zwarte man geweest, laat staan van een zwarte slaaf. Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29 … kan je de herkomst van Zwarte Piet en de betekenis van zijn kleur lezen en dat heeft helemaal niets met racisme te maken.
Door Martin op
Als deontoloog kan ik maar tot één conclusie komen: schaf Sinterklaas compleet af. Het is inherent immoreel om je kinderen in deze prille jaren te bestoken met fragante leugens.

Vacatures

Van onze partners