of 61869 LinkedIn

Amsterdam heeft haast met nieuwe taxiwet

Reageer

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer) wil dat de aanpassingen in de Taxiwet die staatssecretaris Tineke Huizinga (verkeer) donderdag heeft aangekondigd, op 1 januari 2010 ingaan. 'Ik wil dan graag laten zien dat het hier ook anders kan', zei hij in een reactie.

 

'Niet terugkijken naar verleden'
Gerson zei dat hij er bij de staatssecretaris op zal aandringen nog dit jaar de behandeling bij de Raad van State en de Tweede Kamer te voltooien. 'We hebben nu draagvlak. Het heeft al flink wat tijd gekost. Laten we niet terugkijken naar het verleden maar zeggen: we maken het dit jaar af.'

Noodmaatregelen
Hij vindt het niet wenselijk de noodmaatregelen die Amsterdam nu treft bij de taxistandplaats op het Leidseplein, waar zondag een ruzie met een taxichauffeur de 44-jarige Rob Sitek het leven kostte, nog maanden of zelfs jarenlang in stand te houden.

Meer bevoegdheden
De wethouder is te spreken over het feit dat de gemeente meer bevoegdheden moet krijgen. Hij is er voorstander van dat in de stad meerdere taxiorganisaties komen zoals de Taxi Centrale Amsterdam (TCA).

Conceptverordening
Het liefst ziet Gerson dat de taxibranche zichzelf in de toekomst reguleert. 'We gaan nu heel hard aan de slag om een conceptverordening te maken. Dat doen we in nauw contact met TCA en KNV Taxi, want we hebben in het verleden geleerd dat als we de kenners niet raadplegen het helemaal misgaat.' De wethouder wil het voorstel begin september op zijn bureau zien.

'Weinig aan te morrelen'
Overigens ziet staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) ook in dat haast geboden is. Het nieuwe taxibeleid, inclusief het tariefstelsel, moet eind dit jaar, begin volgend jaar al in werking treden. Er valt echter weinig aan te morrelen, was donderdag de boodschap van de staatssecretaris bij de presentatie. 'Wat ik schets is geen keuzepakket. Selectief shoppen is geen optie.'

Wetswijziging
De voorstellen vergen wetswijzigingen. Daarom gaan ze eerst naar de Raad van State, voordat het parlement zich erover buigt. Huizinga's woordvoerster zei eerder deze week te verwachten dat de voorstellen volgend voorjaar voor advies naar de Raad van State zouden worden gestuurd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners