of 62812 LinkedIn

'Ambassadeurs' tegen besnijdenis

In Groningen, Friesland en Drenthe worden speciale ambassadeurs tegen meisjesbesnijdenis ingezet. Ze zijn van oorsprong afkomstig uit risicolanden.
Brigit Kooijman 8 reacties
In Groningen, Friesland en Drenthe worden speciale ambassadeurs tegen meisjesbesnijdenis ingezet. Ze zijn van oorsprong afkomstig uit risicolanden.

Onlangs rondden tien vrouwen en twee mannen een speciale training af. Ze komen onder meer uit Mali, Togo, Guinee, Somalië, Soedan en Irak. Een deel van hen heeft zelf ooit een besnijdenis ondergaan. De bedoeling is dat de ambassadeurs het onderwerp bekendheid geven, en het bespreekbaar maken binnen de eigen gemeenschap. Landelijk zijn sinds eind 2009 vier ambassadeurs actief tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV).

 

Stella Buurma, medewerkster van het Centrum voor Maatschappelijke Ondersteuning in Groningen, deed onderzoek naar aard en omvang van de risicogroep in Noord-Nederland. Zij concludeerde dat zo’n 1.600 meisjes tussen 0 en 20 jaar in de drie noordelijke provincies het gevaar lopen besneden te worden omdat ze uit een risicoland afkomstig zijn. In heel Nederland zijn dat er 25.000. Of een meisje ook daadwerkelijk besneden wordt, hangt van haar persoonlijke (familie)omstandigheden af. Statistisch gezien is het risico 40 procent.

 

‘Meisjesbesnijdenis kan ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben, maar vrouwen beseffen vaak niet eens dat hun klachten, zoals chronische pijn in de onderbuik en urineweginfecties, te maken hebben met het besneden zijn’, zegt Buurma. ‘Dat moet hen dus verteld worden. Net als het feit dat vrouwenbesnijdenis in Nederland verboden is, al zullen de meesten dat wel weten. Ook in veel landen van herkomst is dat overigens het geval. De ambassadeurs zullen er ook op wijzen dat besnijdenis geen religieuze verplichting is die in de Koran staat, iets wat veel mensen uit de betreffende culturen denken.’

 

Gastles

 

Hoe de ambassadeurs precies te werk gaan, staat nog niet vast. Buurma: ‘De afspraak is dat ze ieder de komende tijd twee activiteiten organiseren. Elk op hun eigen manier, want ze weten zelf het best hoe ze hun achterban kunnen bereiken. Een aantal vrouwen is van plan feestelijke bijeenkomsten te houden met zang en dans en lekkere hapjes, omdat ze zo het meest denken te kunnen bereiken.’

 

Anderen willen graag scholen langs om gastlessen te geven. Weer anderen gaan met professionals, zoals verloskundigen, andere beroepsgroepen voorlichten. ‘We hebben niet de illusie dat we meisjesbesnijdenis op korte termijn kunnen uitroeien. Het gaat om een eeuwenoude, diepgewortelde traditie. Maar de ambassadeurs kunnen wel mensen aan het denken zetten en op die manier een bijdrage leveren aan een wereldwijd proces dat hopelijk over enkele tientallen jaren leidt tot de uitbanning van vrouwelijke genitale verminking.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Centraal-afrikaanse vrouw op
Besnijdenis vrouwen

Het probleem bij besnijdenis vrouwen is dat ze totaal niet kan genieten van seks. Ze worden niet opgewonden en ze komen nooit klaar. Verder polygame mannen houden van besnijdenis vrouwen om met meerdere vrouwen te trouwen en besnijdenis van vrouwen in net als de wetten van hoofddoek dragen. In de islam is het een recht van de man om met meerdere vrouwen te trouwen.

Onbesneden Afrikaanse vrouwen genieten vaak voor seks. Als besneden vrouwen hebben geen plezier met seks dat komt omdat haar voormoeder en moeder hebben er voor gekozen om hun kinderen geen plezier te krijgen met seks, omdat haar voormoeder en moeder zijn gedwongen om te trouwen met iemand van haar familie, dat kan zijn broer, neef, oom of haar vader, enz. Dus de kinderen moeten ook gedwongen om te trouwen.

Besneden vrouwen hebben afschuwelijk vagina (clitoris). Sommige moslimvrouw zijn niet besneden maar haar vagina-clitoris is verbrandt. Daarom worden ze ook geneukt in het donker en mannen mogen haar vagina niet likken en bekijken.

Besnijdenis vrouwen zijn seks-slavinnen voor mannen. Besneden vrouwen mogen niet genieten van seks en ze mogen niet klaarkomen en ze mogen ook niet seks hebben met mannen van ander traditie, cultuur en religie. Deze vrouwen worden meestal gedwongen om met iemand van haar familie te trouwen.

Sommige Islam vrouwen worden uithuwelijken en haar ouders of iemand van haar familie krijgt een bruidsschat. Het bedrag van bruidsschat wordt bepaalt door haar familie. Maar voordat de familie van de (toekomstige) man de bruidsschat betaalt, er zijn ook eisen die de vrouw moet voldoen bijvoorbeeld hoe jonger vrouw hoe hoger het bedrag, vrouw moet maagd zijn, besneden, enz.

Strijden tegen besnijdenis vrouwen is strijden tegen bruidsschat. Als de Islam vrouwen willen niet dat haar dochters worden besneden moeten de Islam vrouwen de bruidsschat niet meer accepteren, dan krijgen ze meer rechten. Maar sommige Islam vrouwen vragen € 10.000 voor bruidsschat. Om € 10.000 voor een bruidsschat te vragen is wel makkelijk, Maar dat krijgt ze niet zomaar. Ze moet ook iets teruggeven.

Ik geloof dat vrouwenbesnijdenis heeft te maken met de bruidsschat. Omdat Islam vrouwen worden niet alleen besneden maar haar vaginale opening wordt ook dichtgenaaid of haar vagina wordt verbrandt. Om niet te vreemdgaan en niet genieten van seks. Islam mannen en polygame mannen zijn vaak jaloers en bezitterig. Eigenlijk, besnijdenis van vrouwen zit in de wortel van sommige (islamitische) tradities, daarom is besnijdenis van vrouwen ook taboe!
Door rwindt (machteloze burger) op
@Jaap

Ik schreef "kennelijk" omdat dit onderwerp nooit in negatieve zin langskomt in media en er toch wel wat mannen moeten zijn die besneden zijn in dit land. Ik ken er een. Die heeft echter ook diabetes waaraan klachten die u omschrijft ook te wijten kunnen zijn.

Er wordt tegenwoordig veelvuldig aan grote en kleine medische zaken aandacht besteed in media, waarbij dit onderwerp mij nooit is opgevallen. Behalve dat men dit liever in een ziekenhuis wil laten gebeuren.

Daaruit trok ik de conclusie dat dit "kennelijk" geen issue is, al zal een "slachtoffer" zelf niet ermee even voor de camera stappen. Je zou, na lezing van uw tekst verwachten, nu er zoveel oudere besneden mannen hier toch moeten wonen, dat dit onderwerp dan toch in algemene zin aan de orde had moeten komen.

Je ziet wel spotjes steeds langskomen over erectiestoornissen.

Uw reactie heeft aan het einde een wat narrige toon, maar is wel informatief!
Door Jaap op
De heer rwindt is duidelijk niet zelf besneden of heeft mannelijke kennissen die besneden zijn. Voor mannen kan het zeer zeker verstrekkende gevolgen hebben. Door het wegsnijden van juist dat deel van de huid waarin de meeste zenuweinden zitten, vermindert de sexuele gevoeligheid van de penis, wat vooral leidt tot een afname van sexuele stimulatie als men wat ouder wordt. Vanaf de leeftijd van 30 jaar ervaren mannen soms een sterk verminderde gevoeligheid (vereelting van de eikel), waardoor sexuele stimulatie sterk afnemen. Niet voor niets dat velen zoeken naar oplossingen om de besnijdenis terug te draaien o.a. door oprekking voorhuid etc.
Trek dus geen conclusies als je niet weet waar je het over hebt. Voor mannen is besnijdenis op den duur dus ook ingrijpend!
Door rwindt (machteloze burger) op
@Sjoerd

Bedoelt u ouders?
De plegers zitten in de regel in land van herkomst.

Kennelijk is het daar dan ook veilig genoeg om terug te keren voor dit en familiebezoek.
Door Sjoerd op
Het lijkt mij een beter idee om de plegers van deze misdaden te vervolgen ipv een nieuw softie project op te zetten.
Door rwindt (machteloze burger) op
Er is, zoals ook te lezen valt, een groot verschil, zowel wat fysieke gevolgen betreft, als reden waarom die vrouwen dat wordt aangedaan. Dat laatste is de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen.

Dat speelt niet bij mannenbesnijdenis..
Mannen die besneden worden hebben er kennelijk ook geen gezondheidsklachten van.

Mensen uit culturen, die zulke praktijken toepassen, hadden nooit een Nederlands paspoort moeten krijgen. Of pas als kinderen 18 zijn en integratieproces goed is verlopen.

Wie de westerse moderniteit, gebaseerd op humanisme niet kan billijken moet hier niet komen. Die universele waarden, verweven in onze wetten, zijn beschamend verwaarloosd door politieke stromingen en slappe beleid. Geen aanmoediging voor die culturen om onze wettelijk verankerde normen wel toe te passen.

Nu lopen hier jonge meisjes, die hier geboren worden, gevaar verminkt te worden, uitgehuwelijkt etc.

Pas nog op tv. Een meisje en jongen in opleiding bij een ROC. Zij vinden dat zij moeten gehoorzamen uit respect voor hun ouders. Angst voor verstoting uit gezin en gemeenschap houden deze praktijken gaande. De instroom van deze moeilijk te integreren culturen gaat ondertussen gewoon door. Totaal niet van belang bij verkiezingen, of t.a.v. pijnlijke bezuinigingen de komende jaren. Die moeizame, of mislukkende integratie kost heel veel.
Door Jaap op
Helemaal eens met Dirk. Terecht dat er veel aandacht gegeven wordt aan preventie van vrouwenbesnijdenis. Maar waar blijft het verbod om besnijdenis bij jongens?
Door dirk (medewerker) op
Nu nog werken aan uitbanning van mannelijke genitale verminking.
In ieder geval tot 18 jaar.

Vacatures

Van onze partners