of 64621 LinkedIn

AIVD waarschuwt ambtenaren voor spionage

Ambtenaren en politici die reizen naar het buitenland moeten alert zijn op pogingen hen te spioneren. In een speciale folder waarschuwen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor spionagerisico’s.
Reageer
Ambtenaren en politici die reizen naar het buitenland moeten alert zijn op pogingen hen te spioneren. In een speciale folder waarschuwen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor spionagerisico’s.

Spionagerisico
De brochure 'Spionagerisico's bij reizen naar het buitenland', is volgens de AIVD bedoeld voor iedereen die vanuit functie of privéleven de beschikking heeft over gevoelige informatie die interessant kan zijn voor andere landen.

 

Gevoelige informatie
Dit geldt voor ambtenaren en politici, maar ook voor zakenlieden, wetenschappers en studenten, zegt AIVD-woordvoerder Miranda Havinga. Mensen kunnen volgens de AIVD zelf inschatten of ze over informatie beschikken die interessant kan zijn voor buitenlandse inlichtingendiensten, zoals gevoelige militaire, technologische, politieke of economische gegevens.

 

Houvast
Volgens Havinga is de folder een antwoord op vragen van mensen die geregeld naar het buitenland reizen. ‘Mensen hebben behoefte aan een houvast, aan richtlijnen over hoe ze moeten omgaan met dit soort zaken wanneer ze op reis gaan.’ Over hoe vaak meldingen worden gedaan van mogelijke spionagepogingen, kan Havinga niets zeggen. ‘Dat is geen publieke informatie.’

 

Charmante jongedames
Met praktijkvoorbeelden in de folder willen de inlichtingendiensten reizigers bewust maken van de spionagerisico’s. Zoals het voorbeeld van twee bevriende ambtenaren die samen op vakantie zijn en aan de praat raken met twee ‘charmante jongedames’. Pas achteraf realiseren zij zich dat de dames vooraf al wisten wat hun functie was en dat in het gesprek is aangestuurd op bepaalde onderwerpen.

 

Wachtwoorden
In de folder wordt uitgelegd hoe buitenlandse inlichtingendiensten te werk kunnen gaan wanneer ze informatie van Nederlandse ambtenaren en politici willen lospeuteren. Ook zijn er tips hoe spionage is te voorkomen. Zo adviseren de diensten om gevoelige informatie die op reis niet noodzakelijk is, niet mee te nemen en de belgeschiedenis uit het geheugen van de mobiele telefoon te wissen. De diensten raden ook aan om laptops en telefoons met wachtwoorden te beveiligen en pas weer aan te zetten na het passeren van de douane.

 

De folder Spionagerisico's bij reizen naar het buitenland is via de website van de AIVD te downloaden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners