of 59244 LinkedIn

Agressie en ongehoorzaamheid op kazernes

Op enkele kazernes zijn de afgelopen dagen de gemoederen onder militairen zo hoog opgelopen dat er sprake was van agressie en ongehoorzaamheid. Aanleiding zijn de beoogde bezuinigingen die vrijdag bekendgemaakt werden. De militaire vakbonden zijn ongerust over de situatie, zo meldden ze maandag.
1 reactie
Op enkele kazernes zijn de afgelopen dagen de gemoederen onder militairen zo hoog opgelopen dat er sprake was van agressie en ongehoorzaamheid. Aanleiding zijn de beoogde bezuinigingen die vrijdag bekendgemaakt werden. De militaire vakbonden zijn ongerust over de situatie, zo meldden ze maandag.
Vernielingen
De bonden AFMP en ACOM kregen signalen van hun leden dat medewerkers op de kazernes in Oirschot, Havelte en Gilze Rijen zo boos waren dat ze door het lint zijn gegaan. Zo zouden in Havelte, waar het tankbataljon verdwijnt, mensen met spullen hebben gegooid en vernielingen hebben aangericht.

Blokkades
Volgens ACOM-voorzitter Jan Kleian voelen mensen zich afgedankt, machteloos en gefrustreerd. Hij heeft gehoord dat mensen blokkades willen oprichten, maar heeft ze gewaarschuwd dat dit soort acties alleen maar averechts zal uitpakken. Militairen mogen niet staken en hebben beperkte mogelijkheden om acties te voeren.

Geladen sfeer
De geladen sfeer baart ook AFMP-voorzitter Wim van den Burg zorgen. ,,We willen graag dat mensen enthousiast zijn om actie te voeren maar het moet ook beheersbaar blijven." Volgens hem zijn mensen echt boos en onzeker over hun positie, vooral degenen die met tanks werken. Die verdwijnen allemaal dus overplaatsing zit er niet zomaar in, aldus Van den Burg.

Strafrechtelijk
Net als Kleian hoopt hij dat mensen hun gezond verstand gebruiken en niet in een strafrechterlijk traject belanden. ,,Dan zijn ze nog verder van huis", zei Kleian. Hij weet niet of de marechaussee op de kazernes heeft ingegrepen.

Geen weet
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie had maandag geen weet van mogelijke agressie. Hij vraagt zich sterk af of dit verhaal waar is. Hij wees er op dat minister Hans Hillen (Defensie) en commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandag zelf de bases in Gilze Rijen, Wezep en Den Helder bezochten.

Emoties
Er waren emoties maar de bijeenkomsten verliepen volgens de woordvoerder in een rustige sfeer. ,,Er zijn indringende vragen gesteld. De aanwezigen waardeerden dat ze het zelf kwamen uitleggen en gaven applaus na afloop", aldus de woordvoerder.

Acties
Vanaf vandaag beginnen de bonden met acties in Havelte. Ook de VBM/NOV, die gebrouilleerd was met de andere bonden, sluit zich weer aan. Volgens voorzitter Jean Debie is het belangrijk voor alle leden om samen op te trekken.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticaster op
Die Hillen weet weer eens van niks. Zouden zich bij hem de eerste tekenen van Alzheimer manifesteren. Over misstanden in Den Helder wist hij ook de Kamer al niet te informeren om over het gestuntel inzake de mislukte bevrijdingsactie in Libië maar te zwijgen. Recentelijk betittelde hij zich in een TV programma als 'minister van Financien'. Zorgelijke ontwikkeling als de politieke baas van ons leger een brekebeen blijkt te zijn. Als hij de bezuinigingen niet in goede banen weet te leiden en politiek steeds minder draagvlak heeft, hoever zijn we dan af van een bananenrepubliek waar het leger de macht grijpt? Gelukkig zijn onze militairen nog wel gezond van geest en geven gewoon uiting aan hun (terechte) frustratie. Wel uitgezonden worden naar de Balkan, Afghanistan, de Somalische kapers bestrijden en nu weer in actie in de Libische kwestie, kortom er wordt op onze jongens en meisjes een flink beroep gedaan. En als dank vliegen er ettelijke duizenden uit! De wereld moet kennelijk een stuk veiliger zijn geworden sinds Hillen defensiebaas is. Of niet???

Vacatures

Van onze partners