of 63372 LinkedIn

Adviseur moet rellen Urk helpen voorkomen

De gemeente Urk wijst een extern adviseur aan om nieuwe activiteiten en evenementen voor te bereiden. Dat maakte het college donderdag bekend. De adviseur gaat aanbevelingen doen voor de openbare orde en veiligheid. Urk werd het afgelopen jaar meermaals geteisterd door rellen. Er wordt gesproken over een evaluatie, maar het gaat begeleiding om rellen te voorkomen, zegt de gemeente.

De gemeente Urk wijst een extern adviseur aan om nieuwe activiteiten en evenementen voor te bereiden. Dat maakte het college donderdag bekend. De adviseur gaat aanbevelingen doen voor de openbare orde en veiligheid. Urk werd het afgelopen jaar meermaals geteisterd door rellen. Het voornaamste doel is om toekomstige rellen te voorkomen, zegt de gemeente.

Leren van ongeregeldheden
Om te leren van de gebeurtenissen en de voorbereiding van de driehoek hierop heeft burgemeester Cees van den Bos verzocht om een evaluatie, staat in het collegebesluit. Deze is gericht op de rol van de leden van de driehoek en de voorbereiding op en de aanpak van mogelijke ongeregeldheden. Dit gebeurt in de vorm van een zelfevaluatie die wordt begeleid door een externe evaluator. De reden hiervoor zijn de kosten en het gewenste tijdpad.

Aanbevelingen
De zelfevaluatie vindt plaats via gesprekken met betrokkenen, waarna er een mondeling advies volgt ter voorbereiding op de jaarlijkse Oranjenacht en Koningsdag op Urk. Ook komt er een schriftelijk advies met aanbevelingen voor de toekomst en een toelichting aan de gemeenteraad. Een woordvoerder laat echter weten dat het niet zozeer om een evaluatie gaat van de ongeregeldheden, maar dat de adviseur vanuit zijn expertise aanbevelingen gaat doen over de openbare orde en veiligheid ter voorbereiding op nieuwe activiteiten en evenementen.

Begeleiding
‘Het is meer begeleiding om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen’, aldus de woordvoerder. Voor die begeleiding heeft de gemeente drie offertes opgevraagd, waarbij de opdracht wordt gegund aan de aanbieder met het laagste aanbod. De kosten voor de evaluatie zijn 5000 euro, waarvan de politie een derde betaalt. De aanbevelingen worden ook gedeeld met de politie en het Openbaar Ministerie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners