of 62812 LinkedIn

Aboutaleb blijft tegen wapenstok voor boa’s

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam ziet er nog altijd geen brood in om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de stad uit te rusten met een wapenstok. Hij vindt dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kiest voor ‘de gemakkelijke weg’, door de beslissing bij de lokale driehoeken (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) te leggen.
6 reacties

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam ziet er nog altijd geen brood in om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de stad uit te rusten met een wapenstok. Hij vindt dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kiest voor ‘de gemakkelijke weg’, door de beslissing bij de lokale driehoeken (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) te leggen.

Burgemeester is aanspreekpunt
Boa's door het hele land, ook in Rotterdam, dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen vanwege de toenemende agressie waarmee ze te maken krijgen. Grapperhaus heeft toegezegd dat meer boa’s een wapenstok kunnen krijgen, als de driehoek het nodig vindt. ‘Hij kiepert hiermee het vraagstuk in de maag van de burgemeester’, zei Aboutaleb tijdens een commissievergadering donderdag. ‘Want wie is aansprakelijk als een boa een wapenstok gebruikt? Dat is de gemeente en de burgemeester is de persoon die hierop wordt aangesproken. Als er dodelijke slachtoffers vallen, wens ik niet in die positie terecht te komen.’

Incident
Op paaszondag raakten in Rotterdam vier boa’s gewond toen zij een groep wilden aanspreken op de geldende coronaregels. In de evaluatie van het onderzoek dat wethouder handhaving Bert Wijbenga hiernaar liet uitvoeren staat dat drie bodycams, die in Rotterdam deel uitmaken van de boa-uitrusting, het incident hebben gefilmd. De politie arriveerde vijf minuten na de eerste druk op de noodknop. Er zijn in totaal drie verdachten aangehouden. Alle gewonde boa's zijn inmiddels weer aan de slag.

Portofonienetwerk
Twee keer sneuvelde in Rotterdam een motie om boa’s in de stad te bewapenen met pepperspray en wapenstok. De gemeente Rotterdam heeft wel toegezegd om boa’s aan te sluiten op het portofonie-netwerk van de politie. Ook gaan boa’s in bepaalde gebieden in de stad in koppels met politie op pad. Rotterdamse boa’s protesteerden eerder door een aantal dagen geen boetes uit te delen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
NB
Het is opmerkelijk dat de burgermeester spreekt over de gemakkelijke weg die de minister zou kiezen.

Hoevaak hoor je niet dat regionaal men beter kan inschatten wat nodig is of niet vanuit steden etc.
Nu geeft een minister de regio ruimte en is het weer niet goed.
Door Keijzer op
Als je BOA's inzet op risico situaties, dan is het houthakkers de bossen in sturen zonder hakbijl.

Zonder beschermingsmiddelen, BOA's alleen voor meldingen illegaal afval of zo (risicoloze taken) en zet verder uitsluitend politie in.

Wanneer je tekort politie hebt, zie ik niet in waarom je geen geschikte mensen inzet uit de BOA's of via werving en selectie, die in politieuniform opgeleid worden voor deeltaak en dat is blauw op straat, maar met specifieke taak en met wapenstok en pepperspray, om op straat met voldoende verdediging te kunnen surveilleren en ook aanhouden.

Anders gaan BOA"s van nu, zich alleen nog uit eigen veiligheid concentreren op het laaghangend fruit, namelijk op het oog brave burgers, die zij kunnen corrigeren. Gelijk hebben ze vanuit hun veiligheid bezien.

Op de IC's moesten door gebrek aan IC personeel ook mensen assisteren, die daar niet specifiek voor opgeleid zijn. In tijd van nood kan dan blijkbaar wel veel en protocollen sneuvelen. Wat is het verschil?
Door Spijker (n.v.t.) op
Volledig eens met burgemeester Aboutaleb. De crux van het probleem is dat BOA's steeds meer l worden ingezet op nationale politietaken. Dat komt de minister kennelijk wel goed uit want hij heeft onvoldoende geld dan wel hij slaagt er gewoonweg niet in om de Nationale Politie voldoende te bemensen.
Door Ben (Jurist) op
Fijn dat hij zijn rug recht houdt. Het geweldsmonopolie hoort bij de politie thuis. Je kunt niet zomaar mensen knuppels geven en dan denken dat een probleem oplost.
Door S. Loo (operationeel) op
Ik denk dat zijn etnische achtergrond meespeelt in het goed begrijpen van de negatieve maatschappelijke gevolgen van zulke gezagsdwangmiddelen. Maar ik vrees dat het er toch gaat komen... Ik heb net een aflevering van Human gezien over hoe het spel wordt gespeeld om dit soort egocentrische zaken erdoorheen te manipuleren: https://www.human.nl/medialogica/kijk/aflevering …
Door Hans op
Geweldig, deze burgemeester; gaat niet mee in de waan van de dag -blm-demonstraties - stelt zich boven alle partijen en behoudt het geweldsmonopolie bij de politie. Boa's zijn daar niet voor opgeleid of toegerust. Chapeau!

Vacatures

Van onze partners