of 65378 LinkedIn

45 meekijkers bij preventief fouilleren Amsterdam

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
9 reacties

Aan een proef met waarnemers bij preventief fouilleren in Amsterdam gericht tegen etnisch profileren door de politie doen maximaal 45 mensen mee. Zij zijn geselecteerd 'op volgorde van binnenkomst' uit in totaal 173 mensen die zich hadden aangemeld, laat burgemeester Femke Halsema maandag weten in een brief.

Meekijken

De proef begint op 1 september. De bedoeling is dat de waarnemers met de politie de straat opgaan en meekijken hoe die preventief fouilleert. Daarmee wil de gemeente onderzoeken of de politie mensen bij de controle echt willekeurig kiest en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken.

Uitbreiding

Eerder had de gemeente gezegd dat er in principe dertig waarnemers nodig zijn, maar ook dat er zou worden gekeken naar een uitbreiding van het aantal. De wapencontroles zijn in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Risico's

De waarnemers zullen worden gewezen op de risico's van deelname, zoals de mogelijkheid om betrokken te raken bij een eventuele geweldsescalatie of de mogelijkheid om als getuige te worden opgeroepen in een strafzaak. Zeer kort voordat wapencontroles beginnen, krijgen de waarnemers te horen waar ze moeten zijn.

Wantrouwen

Vorige week lieten vier politiebonden weten dat ze willen dat de proef met de waarnemers van tafel gaat. Ze spreken van wantrouwen richting de Amsterdamse politie en sluiten acties niet uit als burgemeester Halsema geen gehoor geeft aan hun oproep. 'Politiemensen voelen zich door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan', stelden ze toen in een verklaring.


Halsema schrijft dat de vier bonden zijn uitgenodigd voor een gesprek 'om hun zorgen verder te bespreken'. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (grote verbazer) op
Het wordt de hoogste tijd dat Halsema permanent wordt gecontroleerd door waarnemers die zich vrijwillig hebben aangemeld. Deze dame en burgemeester van Amsterdam (hoe heeft het toch ooit zo ver kunnen komen) is helemaal van het pad af.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Wat de burgemeester Halsema feitelijk zegt is dat de politie wel degelijk op huidskleur moet gaan selecteren, 50% blanken tegen 50% niet-blanken fouilleren, zodat de totaal balans van deze klucht geen voorkeur voor een kleur oplevert...slim bedacht achter een bureau... "Wout, ik heb hier in de Bijlmer nog 25 witte gasten nodig anders krijgen we op onze kl.... van Femke" ;-). Dit soort doorgeslagen experimenten moet je niet willen.
Door p op
Nooit verkeerd om als drager van een ambt bewust uit te leggen wat je doet en waarom-zeker bij zoiets als fouilleren. Enne zou als politie de vrijwilligers doodknuffelen, zomaar 45 burgers die geinteresseerd zijn in je werk! Met een beetje geluk 45 ambassadeurs erbijDoor Tom (Ambtenaar) op
Ik vraag mij oprecht af wat voor nut dit heeft. De politie selecteert mensen om te fouilleren vanwege verdacht gedrag. Stel dat dit verdachte gedrag vaker voorkomt bij mensen met een migratieachtergrond is het dan erg om die mensen procentueel gezien vaker te controleren? Natuurlijk niet! Wanneer mag de politie weer eens gewoon de politie zijn. Nu gaan we mensen die totaal geen verstand van politiewerk hebben mee laten lopen als controleur van de politie om te beoordelen of ze niet etnisch profileren. Wat een debiele gedachtegang dat hier iets goeds uit voort zou kunnen komen. Ben trouwens wel benieuwd of deze waarnemers neutraal gekozen zijn uit de aanmeldingen en of er niet één groep is die nu oververtegenwoordigd is bij de waarnemers.
Door Spijker (n.v.t.) op
Laat de politie met goede instructies gewoon haar werk doen. Hoe kan je zulke achterlijke maatregelen verzinnen. Typisch een bestuurlijke toezegging die gedoemd is te mislukken.
Door Pietje (HR) op
Woke is aan de macht... Met dank aan Groen Links.

Je zou er maar politieagent zijn, jemig.
Door Ducky (Ambtenaar) op
Zie mij eens een porsie Woke zijn. Ik deug meer dan jullie! (Sarcasme)

Communisme, Nazisme en Wokisme... allemaal zijden van dezelfde medaille.

Door Nico uit Loenen (Voormalig Rijksambtenaar) op
Je kan volgens mij veel selectiever op basis van signalen uit een metaaldetector wapens en messen detecteren. Kan m.i. gewoon door undercover BOA,s te voorzien van detectie apparatuur in de kleding en verdachten verderop te selecteren door de politie voor het fouilleren. Deze opzet zet m.i. veel meer zoden aan de wallen en is veel effectiever.
Door W. van den Bosch op
Het woke-leger is compleet aan het doordraaien. Dit malle gedoe zie je toch nergens ter wereld?

Vacatures

Van onze partners