of 62812 LinkedIn

17.400 strafbeschikkingen tijdens noodverordeningen

Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn er door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

Geen uitsplitsing
Een uitsplitsing naar illegale feesten en festivals is helaas niet te maken, zegt Grapperhaus er meteen bij. Onder de feitcode ‘noodverordening’ vallen namelijk verschillende overtredingen. En daarnaast kunnen feesten ook op grond van een APV zijn beëindigd, bijvoorbeeld in geval van geluidsoverlast. ‘Ook daarvoor geldt dat een uitsplitsing naar illegale feesten en festivals niet te maken is. Bij de incidentregistratie van de politie is dat evenmin het geval.’

Beter gecontroleerd feesten dan illegaal
Verder wil Belhaj weten of bij het nemen van beperkende maatregelen voor culturele activiteiten, festivals en nachtclubs de afweging wordt gemaakt tussen het risico op besmetting door gebrek aan toezicht bij eventuele illegale activiteiten en de mogelijkheid tot gecontroleerde activiteiten waar toezicht kan worden gehouden op het naleven van coronaregels en zo een grotere uitbraak kan worden voorkomen. Ze suggereert dat het slimmer kan zijn om gecontroleerd feesten, zoals festivals, en in nachtclubs door professionals te laten organiseren, zodat die handhaving wel kan plaatsvinden.

Geen ruimte voor versoepeling
Volgens Grapperhaus is de problematiek en dit dilemma rondom illegale feesten bij het kabinet bekend en worden die wel degelijk meegenomen in de afwegingen rondom de maatregelen. ‘We begrijpen dat er behoefte is aan recreatie en vermaak en zouden gecontroleerde feesten zoals festivals, en feesten in nachtclubs graag meer ruimte willen bieden dan nu.’ Maar ook bij gecontroleerde activiteiten kan er sprake zijn van een te hoog besmettingsrisico en ‘het huidige beeld van de aantallen besmettingen biedt helaas geen ruimte voor een versoepeling van maatregelen voor feesten en festivals, maar juist tot verscherpte maatregelen’. ‘De beperkende maatregelen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over de ontwikkeling van het COVID-19 virus en achten we nodig op dit moment.’

Onderzoek naar veilige events
Ook landen met een vergelijkbare situatie als Nederland staan culturele activiteiten, festivals en nachtclubs niet (op grote schaal) toe, schrijft Grapperhaus. ‘Veel landen kiezen ervoor nachtclubs en discotheken gesloten te houden, beperkte openingstijden te hanteren en regionale maatregelen in te zetten om het virus in te dammen.’ In sommige landen waar uitgaansgelegenheden wel weer waren geopend is een oplopend aantal besmettingen geconstateerd. ‘Het is belangrijk de ontwikkelingen in het buitenland te blijven volgen en daarvan te leren.’ Wel wordt hier een onderzoek voorbereid door de brede eventindustrie naar hoe een combinatie van verschillende preventieve maatregelen kan leiden tot het veilig en verantwoord organiseren van events tijdens de coronacrisis. In het onderzoek worden goede ventilatie, sneltesten en gebruik van mondkapjes meegenomen.


'Vliegtuig is veiliger dan theater'

Maar is het dan niet discutabel dat we wel in een vol vliegtuig of volle trein mogen stappen, maar er nog steeds strenge restricties zijn voor theaters, podia, nachtclubs en festivals en dat zij pas echt weer ruimte krijgen als er een vaccin is, posteert Belhaj, die haar vragen voor de nieuwe coronamaatregelen in september ingingen had ingediend. Het kabinet deelt haar mening niet, omdat 'het unieke ventilatie- en filtersysteem in vliegtuigen de lucht elke drie minuten ververst'. 'Het systeem zorgt bovendien voor een verticale, naar beneden gerichte luchtstroom langs de passagiers’, antwoordt Grapperhaus. Voor treinreizen is het advies zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. En voor vliegtuig- en treinpassagiers geldt dat zij een niet-medisch mondkapje moeten dragen tijdens hun reis. ‘Al deze maatregelen reduceren het risico op een eventuele besmetting aanzienlijk’, aldus de minister.

Waardering voor creativiteit sectoren
Volgens de minister maakt het kabinet voortdurend afwegingen over wetenschappelijke inzichten ‘en hoe we deze kunnen gebruiken om gerichter beleid te maken en gericht maatregelen te treffen’. Op 31 augustus hebben afgevaardigden van Directie Samenleving en Covid-19, Justitie & Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat gesproken met vertegenwoordigers van Nachtbelang (onderdeel van Koninklijke Horeca Nederland) over de problematiek in de sector en het door hen opgestelde protocol voor nachtclubs- en discotheken. Het RIVM heeft toen kanttekeningen geplaatst bij het eerste voorstel en Nachtbelang gaf aan zich te beraden op een nieuwe versie, schrijft Grapperhaus. ‘Indien deze af is, zal deze vanzelfsprekend serieus bekeken worden.’ Volgens hem waardeert het kabinet voorstellen en meedenken over wat er wel kan door sectoren. Het kabinet blijft ook in gesprek met de sectoren. 'We kunnen hun creativiteit goed gebruiken. Dit betekent uiteraard niet dat we alle plannen over kunnen nemen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners